用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 現在讀小學一年級. 測驗考試有 80分以上, 不過是否都已 ...
go

現在讀小學一年級. 測驗考試有 80分以上, 不過是否都已經叫好低分 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

現在讀小學一年級. 測驗考試有 80分以上, 不過是否都已經叫好低分 ?

我朋友個女, 今年讀緊小一. 佢媽咪話老師今年已經打過幾次電話俾佢, 話佢個女d 成績唔得. 嚇到我朋友一聽見個電話晌就驚. 我問我朋友佢個女考得好差咩 ? 佢話科科都過 80 分, 不過老師話咁樣唔得.  佢現在都唔知點算好  
hello hello ~~

Re: 現在讀小學一年級. 測驗考試有 80分以上, 不過是否都已經叫好低分 ?

佢係咪讀名校架?

Re: 現在讀小學一年級. 測驗考試有 80分以上, 不過是否都已經叫好低分 ?

普通學校都係!
一年级80分是中下成績!

如果讀名校 80分就當然唔得, 因名校的學生個個都好叻, 我朋友個囝都係讀名校, 佢科科都係 90至滿分的, 如果唔惦, 間學校會幫您補習的。

我估您朋友個囡應該係讀名校,是嗎?

醒目開學勳章

好似唔係名校喎. 佢舊年第三志願派到既  
littlekid 寫道:
我估您朋友個囡應該係讀名校,是嗎?

醒目開學勳章

唔係嘛   我個女今年來緊讀小一喎  
looby 寫道:
普通學校都係!

丁丁* 寫道:
我朋友個女, 今年讀緊小一. 佢媽咪話老師今年已經打過幾次電話俾佢, 話佢個女d 成績唔得. 嚇到我朋友一聽見個電話晌就驚. 我問我朋友佢個女考得好差咩 ? 佢話科科都過 80 分, 不過老師話咁樣唔得.  佢現在都唔知點算好  

Hi,

如果一年級得80 分,到三年級可能得 60 分。現在開始注意問題所在,勤力溫習。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

丁丁* 寫道:

[quote]
looby 寫道:
普通學校都係!
[/quote]
真o架!我囝囝都唔係名校,佢一年级考試時平均分有9字頭,數學全级第一名,都係考中下少少,我當時都嚇到傻!

醒目開學勳章

咁大壓力    
looby 寫道:
[quote]
丁丁* 寫道:

[quote]
looby 寫道:
普通學校都係!
[/quote]
真o架!我囝囝都唔係名校,佢一年级考試時平均分有9字頭,數學全级第一名,都係考中下少少,我當時都嚇到傻!
[/quote]

可能系d卷不深, 個個都系差一分半分(全级第一名比.第十名也可能只差0.5分)... 所以平均分一分都差好遠. 如小朋友識咪得, 何必理名次.
looby 寫道:
普通學校都係!
[/quote]
[/quote]

我囝都係小一...上學期平均分都係9字頭...但老師都話要再努力d先得...但我囝唔係讀名校架...所以以我個人標準...每科低過85分就叫不可接受....

王國長老

我都覺得要睇埋D 試卷既,
我睇過好多唔同學校既卷,
不同學校用相同教科書,但試卷都深淺不一,
呢樣要家長衡量,小一好多時都搬字過紙,
咁既情況,會好多學生拎高分的,
如果大家都一樣溫晒書,要睇點解低分,
就係小朋友大意定係小心,分別多數出於呢度。
上到小三,便要看真功夫了,呢個時候,
已經唔會跟足書出題,考得好唔好,
要睇學生既靈活性,死背上到3 年班未必高分。
以我仔學校而言,3-4 年班排名好大改動,
1-2 年班考得好好既,分分鐘比人反超前,
而超前呢班大多勁精靈,未必係死背書架!

某些名校對成績較差既學生,真係一d都唔俾面,開頭打電話黎谷下,再唔得就會勸家長同小朋友轉校架啦
丁丁* 寫道:

完全同意

要看埋成份卷, 好似我女甘, 有一年, 吾知中文定英文得7字頭, 甘岩果次佢又真係無溫書, 就比我鬧佢, 鬧佢吾係因為佢低分, 而係因為覺得佢無溫書, 點知果年, 佢都入到頭30名(全級), 後尾先知, 原來果次份卷好深, 所以普遍係考得差

至於考80分老師就打黎, 我就會覺得, 未必會係名校, 因為依家好多小學, 想趨焗學生成續, 甘佢地先有口啤收生, 所以反而係名校既壓力無甘大(老師對家長), 因為知道入得名校既家長, 吾多吾小, 自己(家長)都會催谷個家生, 都吾駛老師甘比壓力個家長

好似我個女間小學甘(有小小名既小學), 佢既功課同考試次數, 比起我識既一個細路女一間新界普通既小學小/淺&小

純個人意見

麟媽媽 寫道:
我都覺得要睇埋D 試卷既,
我睇過好多唔同學校既卷,
不同學校用相同教科書,但試卷都深淺不一,
呢樣要家長衡量,小一好多時都搬字過紙,
咁既情況,會好多學生拎高分的,
如果大家都一樣溫晒書,要睇點解低分,
就係小朋友大意定係小心,分別多數出於呢度。
上到小三,便要看真功夫了,呢個時候,
已經唔會跟足書出題,考得好唔好,
要睇學生既靈活性,死背上到3 年班未必高分。
以我仔學校而言,3-4 年班排名好大改動,
1-2 年班考得好好既,分分鐘比人反超前,
而超前呢班大多勁精靈,未必係死背書架!

名校壓力大吾大?吾系間間都一樣?
九龍某名校, 因早上要測驗, 不能請全日假去考芭蕾舞(考11點). 只好一測完, 飛的去考. 考完後, 仲要回校上堂, 老師怕她上少了堂, 吾扺. 算有壓力嗎?

當然都係以個別試卷評論啦!
但唔好以為普通學校攞80分就冇咩野,其實按小一嚟講,攞唔到90以上,真係要好好正視下(唔係講d超難既卷)
如果講到名校,個個都95分以上添!

好得人驚訝, 我小朋友9月會升小一, 看完你們的討論, 我      , 我應怎面對呢?

october

October,
小女也是讀緊小一,下年升小二,在一間小小名的學校就讀。
以我個人認為首先要明白自己小朋友可以去到邊個程度?跟住,家長要按照來作定位,測驗考試早作準備,小朋友有不小心在所難免,勿太怪責,慢慢小朋友有信心去做,又有盡力,不要太強求,便不用驚訝。
October 寫道:
好得人驚訝, 我小朋友9月會升小一, 看完你們的討論, 我      , 我應怎面對呢?

october

醒目開學勳章

但係我是在職媽媽, 晚上回到家已經很夜, 況且我還有一個 BB. 所以根本沒有時間再跟她的功課. 我都有見過其他家長給我看的小一功課, 真係深過幼稚園時好多    
哎呀 ~~ 好大壓力 tim ~~ 點算好  
[quote]
Mrssslui 寫道:
當然都係以個別試卷評論啦!
但唔好以為普通學校

我地學校每科測驗/考試卷都會有排名架!所以家長有個指標自己小朋友既分數去到邊.
即係話,如果分數有92-3分,有人會認為高,但係個排名其實已經去到 12x/20x (個別一張卷論)

‹ 上一主題|下一主題