用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求指教 男仔南區自行分配問題
樓主: bebe1212
go

求指教 男仔南區自行分配問題   [複製鏈接]

Poyau 發表於 24-4-1 21:39
田始2020年約五成半升英中
當年公布B1生100%升讀英中
升英中不一定是B1生 B1生≤55%

回覆 HK-MAN 的帖子

近兩年成績都唔夠南官爭,起碼男仔位係收曬南官嘅

popocat 發表於 24-4-1 22:07

一定唔夠,否則唔使殺…

popocat 發表於 24-4-1 22:07

南官有直屬位,B1生,一定全攻型,唔洗止賺.全攻型之下, 成績都是好差, 無男拔,無SPC,無SJC, 無YWGS、無SSGC
RO成績,始南>海寶>南官,
分分鍾B2入KC.

回覆 verykin 的帖子

唔揀你講嗰幾間就係好差?可能自行冇揀呢幾間?不過南官唔谷,整體係冇田始咁叻係真嘅,以我所知,佢哋男仔自行入LS、港華、高記,都有男仔考入港同或其他直資,我見過自行入咗KC添,唔係個個等大抽奬入KC

請問你係今年自行kings 得左?

Fan83 發表於 24-4-2 06:57

請問你係今年自行kings 得左?
係、佢係有D運。

verykin 發表於 24-4-2 08:16
係、佢係有D運。
恭喜你呀。我小朋友失敗了。知唔知田始有幾多個自行得左呀?上年好似入咗6 個。

醒目開學勳章 王國長老

Fan83 發表於 24-4-2 10:29
恭喜你呀。我小朋友失敗了。知唔知田始有幾多個自行得左呀?上年好似入咗6 個。
...

係總共6個,唔係自行6個

Fan83 發表於 24-4-2 10:29
...

唔知!...不過田始一向強勁......而我地果間 今次男仔暫時有人DBS,WY,KC,民生,聖類斯,,,等緊QC..........南區友,失敗左,,,最緊要是想方法保住,入英中..聖類斯,..聖呂, 顯理(北角) 照要...

HK-MAN 發表於 24-4-1 21:47
有成35個入聖呂?佢哋大抽獎能力好強喎是嗎?還是出咗乜野問題呢?

田始2023年76%升英中及聖呂
聖呂自行40個位 統乙南區71個位
田始35人入聖呂有B2生自行/大抽獎?

Poyau 發表於 24-4-2 11:39
田始2023年76%升英中及聖呂
聖呂自行40個位 統乙南區71個位
田始35人入聖呂有B2生自行/大抽獎?

條數好怪, 聖呂40+71=111 田始佔35= 31.5% 接近3個就有1個田始人?

HK-MAN 發表於 24-4-2 11:44
條數好怪, 聖呂40+71=111 田始佔35= 31.5% 接近3個就有1個田始人?
同學仔想再一齊, 一齊去都好

南區冇得解釋㗎啦,現象解釋到就真係高手了~

話得既,可以~

mcl233 發表於 24-4-2 12:20
南區冇得解釋㗎啦,現象解釋到就真係高手了~

話得既,可以~
不負責任既說話,...入得EK緊要搵個藉口拆掂去啦..那管藉口有幾咁荒謬

HK-MAN 發表於 24-4-2 12:30
不負責任既說話,...入得EK緊要搵個藉口拆掂去啦..那管藉口有幾咁荒謬

一係就咁放低啲數字,就可以做專家~

verykin 發表於 24-4-1 23:49
南官有直屬位,B1生,一定全攻型,唔洗止賺.全攻型之下, 成績都是好差, 無男拔,無SPC,無SJC, 無YWGS、無SSGC
...

南官2023年最少32人(37%)升英中
聯中英皇15(17%)及BPS 8(9%)
較聯繫位12及6個多

英中 ≥32/87(≥36.8%)
--------------------------------------------------------
本區 SHCC(女)
HK1 英皇(男) 15 聖類斯(男)
HK2 港華(男) 坑真(女) SFCC(女) 聖鄧
HK3 BPS(女) 8
NT4 羅桂祥
直資 中華基金 赤提

https://www.hksdgps.edu.hk/CP/pG/45/53/49

https://www.hksdgps.edu.hk/CustomPage/45/22-23%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%90%E6%9E%9C.pdf

https://www.hksdgps.edu.hk/CP/pG/57/90/70

https://www.hksdgps.edu.hk/CustomPage/57/2022-2023_%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A_14122023.pdf

heidya    發表於 24-4-2 15:27

聖呂中一學額132個
上年 田始 35 + 置始 8 = 43 佔接近⅓
前年 田始 22 + 置始 17 = 39 近三成
18網上年小六36班 田始置始9班 25%

南區18網2022/23學年班級結構
--------------------------------------------------------
香港仔聖伯多祿 555555
聖伯多祿 334444

田灣始南 555555
置富始南 243444

南區官立 444444
香島道官立 000021

海怡寶血 444444
華富邨寶血 122233

東華鶴山 233322
嘉諾撒培德 212222
鴨脷洲街坊 112222

https://www.chsc.hk/psp2023/sch_list.php?district_id=4&lang_id=2&frmMode=pagebreak

置始2023年升中派位(25/7)
官津本區+他區+直資

英中 4+29+7=40 (40.4%)
本區 4 (4.0%)
SHCC(女) 4

他區 29 (29.3%)
HK1 SJC(男) 1 英皇(男) 2 聖類斯(男) 3
HK1 聖提女 2 聖嘉勒女 9 高主教 3
HK2 皇仁(男) 1 港華(男) 1 聖鄧 1
HK2 SPSS(女) 1 SFCC(女) 3
HK3 BPS(女) 1
KL3 黃笏南 1

直資 7 (7.1%)
HK1 SPC(男) 1
HK3 中華基金 5
HK4 港同 1

其他 50+7+2=59 (59.6%)
本區 50 (50.5%)
鴨真(女) 5 培德(女) 6
聖呂 8 香港仔浸呂 17 聖伯多祿 6
陳白沙 5 培英 1
明愛莊月明 1 余振強第 二 1

他區 7 (7.1%)
HK1 聖士提反堂 2
HK2 佛教黃鳳翎 1
HK3 劉永生 1 金文泰 1 嶺南衡怡 1
KL3 基道 1

直資 2 (2.0%)
HK3 蘇浙公學 2

總數 54+36+9=99人 (100%)

https://www.skhcfcn.edu.hk/school_information.php?cid=227

https://www.skhcfcn.edu.hk/attachment/upload/files/20230725_1.jpg

Poyau 發表於 24-4-2 17:42
聖呂中一學額132個
上年 田始 35 + 置始 8 = 43 佔接近⅓
前年 田始 22 + 置始 17 = 39 近三成
薄扶林官立係邊區,還是己經接咗?

HK-MAN 發表於 24-4-2 20:47
薄扶林官立係邊區,還是己經接咗?

南官前身?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊