用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶vs聖芳濟
樓主: ka2016
go

李國寶vs聖芳濟 [複製鏈接]

本來怕講錯野, 都唔敢回, 但最近好多網友都問"埋間學校係咪关愛, 果間又有冇关愛", 所以冒險講两句.

其实, 幼稚园就一定要求好关愛, 因為小朋友仍細(bb而己), 小學都要求关愛, 同样仍细, 需要老師多d包容, 但到中學, 还要关愛嗎? 應要求纪律, 公正, 易師易友(在幼园和小學, 老師在上, 到中學, 特別高中, 上下感應距離小d), 到大學, 基本上在課堂外, (年輕的教授)係直接叫名, 一齊去SU飲野吹水, 教授们一定沒有关爱的責任, 如整过中學仍得到老師们的关爱, 一下子(一個暑假後)到了大 學便会难适應.

况且, 一間學校有一百幾十位教职員, A老師关爱唔代表B老師关愛, 而"通常"年青老師可能會多些關愛, 老經驗的, 干了幾十年, 特別係官津, 真係工一份.

"关愛"真實是指什么?

twhkleung 發表於 24-4-1 11:34
本來怕講錯野, 都唔敢回, 但最近好多網友都問"埋間學校係咪关愛, 果間又有冇关愛", 所以冒險講两句.

其实, ...

其實在我來講,關愛學校只係學校氣氛包容和有支援

如果小朋友唔係嚴重Sen,唔係有情緒病,唔係有殘疾/長期病要特別安排,揀中學唔需要特別去搵關愛的學校

twhkleung    發表於 24-4-1 11:54

其实, ...

問間中學係咪活動教學都重有㗎
我200%認同需要「公正」,而且由小學已需要盡量公平對待。

至於「關愛」,我淨係諗到關愛座嗰種,即係「主動」對有需要嘅人士提出協助。咁學校老師一對幾十人,好難關愛到d乜野出嚟。
到中學可以師生關係亦師亦友已經可以帶動一個良好學習氣氛。

twhkleung    發表於 24-4-1 13:41

其实, ...
最緊要係有父母家人關愛

其实, ...

我睇嘅關愛係 學校唔會教識學生關愛別人關愛社會

在EK七八年(自呀仔小六準備升中开始), 咁多年來, 發現这幾年多了網友問这些問题.
1. 學校关唔關愛
2. 學校会唔会唔迫d學生學習
3. 留班率係咪好高
4. 間學校附近係咪有跟足學校syllabus的補習社

埋d問题都令我感到好意外.
第一条, 上面講左, 第二条,下面講过.
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 203&fromuid=2356337

致於留班率, 我相信只有個別中學係因為成績唔夠好而留班,什致勸退, 正常都係因為成績真係差先要留, 其實都係為個學生好, 如果唔係, 升到上去考公开試, 得幾条23, 或連3322都冇, 咁點算.

第四就更奇? 補習補到咁, 我都真係搞唔清, 間學校係補習社, 定間補習社係學校! 咁補法, 其實重需唔需要返學, 定是彈有時間, 返一邊就得, 彈性好多.

heidya    發表於 24-4-1 23:10

仲未問完?🙄🫢

越講越遠

heidya 發表於 24-4-1 21:08
越講越遠
因為13樓問关爱, 所以有感而發, sorry.

heidya    發表於 24-4-1 23:07

有啲中學真係比較關愛
例子:做錯啲乜都唔鬧、病假後唔追功課、唔會捉頭髮或校服的1cm違規、班主任經常搵家長或學生傾計等等
但其實咁會造成低能兒童,降低自理能力,出嚟返工實死

twhkleung    發表於 24-4-1 22:42

ka2016 發表於 24-3-27 17:22
本身小朋友已有李國寶offer, 今日自行聖芳濟通知收咗,而家諗緊(撇除要唔要交學費),唔知點選擇好,大家有 ...

樓主你好,請問介意講吓最終揀左LKP或SFXC嗎?還是最後有更好去向?
thanks !

ka2016 發表於 24-3-27 17:22
本身小朋友已有李國寶offer, 今日自行聖芳濟通知收咗,而家諗緊(撇除要唔要交學費),唔知點選擇好,大家有 ...

請問最後去了邊間?thx
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊