用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 普通話公開試
go

普通話公開試 [複製鏈接]

普通話公開試

各位家長:

我個囡將讀小一,我想找普通話公開試給她,但除了GAPSK外好像沒有其他有認可性的考試.請問各位家長有沒有資料提供?

醒目開學勳章 王國長老

Re: 普通話公開試

前排八到"北大附屬中小學遠程教育網"有一個叫"北大全球中文朗誦及會話考試", 程度由kinder到初中, 問過老師, 佢話GAPSK公信性較高, 不過GAPSK一般係for4年班左右小朋友考既
GAPSK會cover唔少筆試, 而北大主要係會話方面, 有古詩朗誦, 新詩朗誦, 故事演講/散文朗誦/環境對話及專題討論, 都幾多野要準備! 價錢係$485, 有d貴
老師suggest, 又唔係趕住搵學校, 唔駛咁搏啦! 我都覺得係! 都上左小一lor, 過幾年至攪啦    呢2,3年, 我都只會考慮報下朗誦比賽lor下經驗.......

anyway, 有興趣就去睇睇啦! 佢而家都有朗誦比賽接受報名(暑假期間比賽)
http://www.pkuschool.hk/

manman99,

我囡囡會在今年暑假應考GAPSK,因為學校有GAPSK的暑期課程。考完後,可以再和你分享。

根據主辦機構講,最細的考生是讀小二的。

ChiChiPaPa,

我囡囡剛於六月考完,有少少分享:

~ 筆試:要買指定練習做下,有用!
       <不過你報咗暑期班,應該有得做啦>
~ 口試 :係各考生戴住Headphone + 即時錄音,
        不是有考官面對面考的!

阿囡話自己一定考得唔好,因為隔離個男仔好大聲,
佢幾乎都聽唔到自己講嘜!

講俾你囡囡知,等佢有心理準備好 d

謝謝各位家長之回應.我都知個囡較細,但希望她能多參與考試以增加她的經驗及體會.

好開心呀 ~ 阿女出咗gapsk 成績啦!
攞 "a" 呀

原文章由 Marco-ma 於 07-7-30 09:24 發表
好開心呀 ~ 阿女出咗gapsk 成績啦!
攞 "a" 呀

恭喜 ..... 你女女好犀利啊!

請問要考甚麼?  怎樣替她預備/温習?

原文章由 khmama524 於 07-7-30 11:54 發表

恭喜 ..... 你女女好犀利啊!

請問要考甚麼?  怎樣替她預備/温習?

多謝....

要考咩?你可以上返佢地個網站度睇下,介紹得好詳細!
基本上 聽 / 講 / 寫 都要,口試同筆試 分兩日考。

點溫習? 佢有d指定機構有course 讀,上網都會見到。

阿女一直係普通話小學讀,口試無嘜預備;
淨係買咗本指定嘅補充練習返嚟做,預備筆試。

無諗過會甘好成績,所以好開心 ......

請問在那裡可報考試?
原文章由 Marco-ma 於 07-6-11 13:58 發表
ChiChiPaPa,

我囡囡剛於六月考完,有少少分享:

~ 筆試:要買指定練習做下,有用!

~ 口試 :係各考生戴住Headphone + 即時錄音,
        不是有考官面對面考的!

阿囡話自己一定考得唔好 ...

原文章由 shipfish 於 07-7-31 09:17 發表
請問在那裡可報考試?

可以上 gapsk 個網,自己填表交錢就得架啦 :

www.gapsk.org

小女剛於月中參加『北大附屬中小學遠程教育網』的普通話朗讀比賽, 我地8個同學仔一齊參加, 我地都覺得評分好求其評語亦得啖笑, 得一個評判評分唔得客觀, 況且佢由朝早評到晚上, 真係辛苦晒佢.  

普通話朗讀比賽後感.........
『北大』試過以後都唔會浪費金錢去參加
『普師會』好dd (初賽時起碼評分紙會指出同學仔那字的發音不準......, 但係佢在準決賽不發評分紙, 我又覺得唔得透明公開/
當然『校際』又比普師會好, 以上純是參加各比賽後感覺.

原文章由 <i>Charlotte_mom</i> 於 07-6-11 10:25 硐表 前排八到"北大附屬中小學遠程教育網"有一個叫"北大全球中文朗誦及會話考試", 程度由kinder到初中, 問過老師, 佢話GAPSK公信性較高, 不過GAPSK一般係for4年班左右小朋友考既<br />
GAPSK會cover唔少筆試, 而北大主要係會話 ...
<br />

[ 本文章最後由 cicada 於 07-8-25 14:40 編輯 ]

同意,我覺得好多普通話朗誦比賽都是圈內人玩晒,所以現在都只是參加校際朗誦節,雖然評判都有很多主觀因素,但透明度較高。
‹ 上一主題|下一主題