用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 09讀p.1既入黎喇!!!
樓主: 堯堯豬媽
go

09讀p.1既入黎喇!!! [複製鏈接]

唉.......我都有D緊張呀!
同埋首週返學不用帶新書,咁係咪唔洗帶書包呀??

堯堯豬媽,大家一齊放鬆D啦!幾時返新工呀??

啱啱送左亞女上校車,但問校車ee幾點接校車,
竟然答我唔知呀! 真係O哂嘴!間校車公司咁架???

今早等校車都遲了15分鐘,第一日開學遲到都可以理解,但好似chingko 咁講一樣,問佢幾時落校車都唔知,打去民安到又無人聽,十分激氣!! 其實對我哋d小一家長第一日已咁混亂,真係好傍徨。

多謝你嘅提點 !今早都有幫小女拍照和video留念,仲比咗開學利是佢。

原帖由 asinai 於 09-8-31 19:29 發表
Hi, 各位P.1 mama,

我見你地好似好緊張啊!....各位 relax d la!  明天有冇 prepare 幫小朋友1st day 正式返小學拍照/vedio留念呢!  

係ah 明天至4/9全校都係11:10 a.m. 放學ah!  

各位記住量体温先返學ah! ...

agree,第一日返學就咁........
都唔知講咩好!

原帖由 toys 於 09-9-1 08:48 發表
今早等校車都遲了15分鐘,第一日開學遲到都可以理解,但好似chingko 咁講一樣,問佢幾時落校車都唔知,打去民安到又無人聽,十分激氣!! 其實對我哋d小一家長第一日已咁混亂,真係好傍徨。 ...

我都幫亞女影左幾張相留念,但冇拍video!

原帖由 toys 於 09-9-1 08:56 發表
多謝你嘅提點 !今早都有幫小女拍照和video留念,仲比咗開學利是佢。

醒目開學勳章

校車公司真係好唔掂~~~~ 番學都好地地, 我o個個站仲有成9個人上車, 校車都算準時到, 點知放學就出事~~~ 校車比預期中遲o黎就預o左o家o勒! 點知架校車o黎到唔見我個仔~~~~ 架校車編號同番學o個架唔同已經心知不妙, 打俾放學架校車ee, ee話佢架落哂人, 可能仲有第二架車會到, 叫我等多陣... 等o左5分鐘, 影都冇, 咁就打俾校車公司office, 個女士當然係幫唔到手啦, 咁佢就叫我留小朋友名同電話俾佢, 佢幫我問o下. 又等o左5分鐘, 電話冇響過~~~ 於是又打俾番學架校車ee, 佢又話佢放學唔係行呢條線.... 咁我問佢知唔知應該係邊條線, 叫佢俾個contact我, 好彩佢有!! 終於我打俾最後一個ee, 佢都知我係搵緊個仔, 自動講o左佢個名, 就係咁到12:30我先接到個仔.... 我屋企離學校正常係10~15分鐘車的.... 落車o既時候, 個校車ee話唔好意思, 今日好亂, 唔關佢事, 佢都唔知點解, 咁我問佢聽日係唔係坐番呢架車佢又話唔知..... 我問番個仔發生乜o野事, 佢話係老師叫佢上呢架校車, 但架校車號碼又同佢個牌唔到, 都唔知係老師搞錯定校車公司搞錯~~~ 好彩我今日放假, 如果唔係緊嚇死姐姐.... 希望佢地聽日唔好咁亂啦!!!

係咁架,上年都係,今日返來都遲左半個鐘。

原帖由 Geni 於 09-9-1 14:30 發表
校車公司真係好唔掂~~~~ 番學都好地地, 我o個個站仲有成9個人上車, 校車都算準時到, 點知放學就出事~~~ 校車比預期中遲o黎就預o左o家o勒! 點知架校車o黎到唔見我個仔~~~~ 架校車編號同番學o個架唔同已經心知不妙, 打 ...

你試吓打電話返 school 揾負責school bus  ge 老師 (5 g 有冇轉到)  report/反映俾佢聽 lei 件事, 希望避免再發生!  ....cos, 我覺得這樣家長會好擔心, 而又可能會令小朋友受驚.  schoolbus 公司是一向用開的, 今年開學特別混亂may be 因為首年全校實施全日制, 多左人 (我"禾念"有成千人), 希望佢地可以快d on the track la!
原帖由 Geni 於 09-9-1 14:30 發表
校車公司真係好唔掂~~~~ 番學都好地地, 我o個個站仲有成9個人上車, 校車都算準時到, 點知放學就出事~~~ 校車比預期中遲o黎就預o左o家o勒! 點知架校車o黎到唔見我個仔~~~~ 架校車編號同番學o個架唔同已經心知不妙, 打 ...

我地今年好彩d, 返學好準時, 放學都係late 左少少 je....last year 就遲到飛起!

我都唔好得好多,今早10點幾再打去民安,佢哋話會11:45到樓下,咁我11:35已落定樓,等到12:10仲未見人,咁就打去學校,佢哋話d學生上錯車,到12:25分才見校車來,真係有冇攪錯!!再問校車ee明天時間會怎樣,佢都話唔知,又話會call我哋,根本由頭到尾都只有我哋猛咁揾佢哋,佢哋就從來一個call都無比我,明天都唔知點算!!

asniai,

其實有冇邊個電話是有用的如再有校車嘅問題,thanks!!

我今日都係呀!話11:25喺站等,足足遲左40分鍾12:05先見到個女,上車就10號車,落車就6號車,問校車ee聽日點安排,搭幾號車,又係咩都唔知唔知!

我以為自己唔好彩等咁耐,都唔及Geni唔見仔,真係離哂大普呀!最怕嚇親D細路仔吖嘛!如果係我個女,一定嚇到大喊!

chingko,

我女也是6號車,覺得個司機和ee都無咩笑容,問多句都想開車走,和以前幼稚園d司機叔叔和ee差好遠,起碼佢哋離遠都已經笑定喇!!

堯堯豬媽,

第一天返工點呀?我估你都無我哋今日接仔女咁精彩,你小朋友今日返學有冇阻滯呀?

醒目開學勳章

我頭先帶個仔去明愛, 見到同佢一齊上車o既高班哥哥, 我問o左佢地應該坐邊架車番o黎, 佢地仲講o左俾個仔知架校車會停o係學校邊個位等學生上車, 希望聽日好d啦!

其實遲o黎我都預o左, 但冇諗過會車到人唔到....

希望明天會更好啦!唔係成年都唔知點算!

我自己ge做法係....if only late, 我會 call 保母 / 司機, 若要問路線 / 投訴可以try揾劉姑娘, 佢係校車公司負責人, but i just misplaced her name card somewhere...may be 你試吓打去民安揾佢.  不過if 好似 Geni 仔仔個 case, 我會打返 school 揾負責老師傾, cos 這個關乎學生安全問題, 5希望同類事件會發生, 一定要改善!  我自己仔仔P.1課外活動時都發生過類似事件....
原帖由 toys 於 09-9-1 16:25 發表
asniai,

其實有冇邊個電話是有用的如再有校車嘅問題,thanks!!

asinai,

多謝你的意見,我會記住,以後請多多提點!!

今早我遲d先落去,所以感覺上校車不是遲太多,但ee嘅面口仍然無咩笑容。

醒目開學勳章

原帖由 toys 於 09-9-2 08:31 發表
asinai,

多謝你的意見,我會記住,以後請多多提點!!

今早我遲d先落去,所以感覺上校車不是遲太多,但ee嘅面口仍然無咩笑容。

今日我個仔終於坐o岩校車o勒! 同埋佢都識o左幾個同站o既哥哥, 我諗ok啦!

Geni,

你個仔真叻仔,咁快識到幾位哥哥,我同站只得小女一個上落車,加上佢又怕羞,更加難識人,班房只識得一位同學仔。

dobby123,

你小朋友返學好嗎?我有叫我女去識你嘅小朋友,但佢又唔敢,真細胆。

今日返學放學,都叫順順利利.
放學遲左十幾分鍾,我還都可以接受!
‹ 上一主題|下一主題