用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 其實SPK教學有咩獨特之處?
樓主: Tatyi
go

其實SPK教學有咩獨特之處? [複製鏈接]

很難答什麼特別方法,除非親身讀過其他幼稚園可以compare, 很多野都在是微細處的。

你地好呀, 我想今年比個女考ST PAUL, 不過一定唔多入到, 因為好多人, 但好想知係咪大部份小朋友係依靠關係去IN 呢?

ox_ma  我個女今年入左, 除左本身係教友, 咩關係都冇  發表於 12-5-15 14:07

esther2010, when i apply for SPK last year, i also shared the same thought as you! so io did not put much hope but still let my girl attend the interview and is lucky enough to be successful! we are not catholic, no siblings, not old girl and no other relatioship at all!

We don't know anybody, not catholic, no siblings, not old girl....choosing the girls on their own merits (not parents') may just be the school's way of reassuring its reputation in later years.

回復 esther2010 的帖子

oh really, hope in the world.

thanks for your sharing, i will try.

esther2010 發表於 12-5-15 13:39
你地好呀, 我想今年比個女考ST PAUL, 不過一定唔多入到, 因為好多人, 但好想知係咪大部份小朋友係依靠關係 ...

身邊有太多FAMILY而佢地又係依靠關係去入D好學校, 所以我好擔心.

聽你地咁講, 都有一線希望!

Me too, no relationship, also didn't have any expectation, but finally we were successful. I think the success factors are (1) big girl; (2) don't cry when interviewing alone; (3) speak up; (4) polite.

有關係人事大多已於N1時入SPN

引用:esther2010,+when+i+apply+for+SPK+last+ye

課程其實不太艱深,甚至可以話幾hae。但係老師與校長非常認真,對小朋友勁有愛心,教到每個女仔都好施文,好graceful,好淡定,好自信!SPK班學生都好中意自己學校,proud of being a SPK student!而且,近年更深受小女拔歡迎,年年都有10-20個SPK學生考上DGJS。

引用:課程其實不太艱深,甚至可以話幾hae。但係

原帖由 TST_Mama 於 12-05-30 發表
課程其實不太艱深,甚至可以話幾hae。但係老師與校長非常認真,對小朋友勁有愛心,教到每個女仔都好施文, ...
好開心聴到你意見呀!其實除咗書本知識外,培養小朋友有自信,淡定,獨立係書中學唔倒嘅嘢嚟!我期待女兒快入讀SPK啦!不過要等多三個月呀

自從現在的關修女接手後,和以前的黃修女時代相比,真有天壤之別。我的大女在黃修女時代就讀,二女和三女就在關修女時代就讀,若果不是一條龍的關係,三女絕不會再入讀,現在的師資和那些年相比,真是毎況愈下,連教拼音的老師的拼音也不準確,可能是校長苛刻對待員工的關係,老師們也好像沒有太大的教學熱誠,課程太淺,和小學的課程又不銜接,如果家長不替小朋友在外補習的話,小一時一定十分辛苦。各位小朋友準備入讀的家長,好自為之!

mko2002hk  請問應該報讀什麼校外課程, 有助升小一準備比較好?  發表於 12-6-19 08:42

回覆:其實SPK教學有咩獨特之處?

大囡快完成k3 ,今年升小一了,很感激SPK老師的關懷和愛心,雖然課程很淺,外出補習的支出,真是拍得住讀國際學校了,但大囡三年得著品格培育,相信是其他學校無可取代的。

mko2002hk  請問應該報讀什麼校外課程, 有助升小一準備比較好?  發表於 12-6-19 08:42

回復 titibaby 的帖子

真係睇你好唔好彩,因為毎班起碼有三個唔得,一定和小朋友的成績和操行無關,反而和家長有關,如果家長麻麻煩煩,經常投訴這樣,投訴那樣,就一定唔得。但幼稚園會將波推到小學,但小學方面又不會和家長解釋,衰乜都唔知,奈何?

咁你三個囡囡讀得開唔開心,同埋係咪三個都直升咗上小學呀?

回復 baby-cj 的帖子

係呀!大女今年已經大一,二女和三女分別五六年級。小學很開心,中學就很辛苦。

Joeybaby6200 的帖子

死啦,聽到你地咁講,我對spk更加抱住懷疑態度,無net 兼課程淺,小學又大班,而家D老師仲唔掂,係咪真系甘差?我都係貪佢一條龍。可否有其他家長意見?我為左spk放棄了现在的好學校。

其實以我幾年來觀察,程度深的幼稚園,在考小學方面,反而沒有程度淺的好。

以我大仔經驗而言,出外補補加上建立閱讀習慣,其實效果比讀一間深的幼稚園有過之而無不級。反而要學禮貌,學習態度,興趣同上學態度,這些要靠學校。

我so far很滿意SPK,感覺老師,學校對小朋友是有要求的,不是知識,而是要有認真的學習態度,禮貌,同自信。

試問有什麼幼稚園有一條龍(90%),考出面名校track record又好,又有良好德育,有net,兩文三語,學生完全唔洗出去補?

titibaby 的帖子

多謝你的意見。真的学習及做人態度很重要。請問如果要出外上堂,最適合是什麼可補spk的不足?

‹ 上一主題|下一主題