用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 學術水平及呈分
go

學術水平及呈分 [複製鏈接]

請問各位家長, 學校裡,學生另行外出補習的風氣很盛嗎? 學校各主科有沒有拔尖補底的安排?

你們覺得只依靠學校的教授,學生的學術水平足夠嗎?

考試會否跟平時所教的很大差別,教得淺考得深嗎?

另外,小五小六時會呈分嗎?
   1    0    0    0

回復 1# ngsmum 的帖子

請問有沒家長可解答呢?

另, 聽聞學校較多默書,請問是否明確考核已教的,還是會出課外的呢?

請問各位家長, 學校裡,學生另行外出補習的風氣很盛嗎? 學校各主科有沒有拔尖補底的安排?
=>梗有人補習! 不過係上英文/數學course多, 補習既多數係高年級. 學校有拔尖補底tutorial, 高年級會著緊D, 你唔參加都要你參加(補底), 都係為你好姐!

你們覺得只依靠學校的教授,學生的學術水平足夠嗎?
=> 要主動D, 唔可以就咁做完學校功課就咩都唔理. 始終而家個trend都係要求"通識", SPC個culture係學生好主動睇課外書.

考試會否跟平時所教的很大差別,教得淺考得深嗎?
=> 低年級唔會, 高年級就明顯D. 同埋要睇題目睇得快, 否則唔一定做得哂份卷. ie. 要有技巧

另外,小五小六時會呈分嗎?
=> 會.

原帖由 ngsmum 於 11-11-29 09:48 發表
請問有沒家長可解答呢?

另, 聽聞學校較多默書,請問是否明確考核已教的,還是會出課外的呢?

一星期一中一英默書, 又唔算多. 課外既都係一個學期一次咁大把.

回復 1# Teresa 的帖子

Teresa,

謝謝你的解答! 很高興學校有補底tutorial, 即孩子學習遇到困難不會只要閣下家長自理.  其實我怕的是學校教得淺考得深即要家長自己催谷.  現在看來不是呢!

另外,我起初有點擔心學校多默書,但好像現今大部份學校也是一至兩星期要默書, 如是明確默已教的, 那我也覺得合理.

Teresa,

請問學校有無外籍老師呢? 學校英語及普通話水平如何, 是否又寫得又講得呢?

另, 想請問校車有無到西九呢?

回復 Teresa 的帖子

Teresa,

想問下St. Paul Boys既課程深唔深(尤其係英文),因為怕小朋友跟唔上,因為小朋友只係讀普通既幼稚園,同埋知唔知有幾多人可以升上St. Paul中學呢?

thx
‹ 上一主題|下一主題