用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(昇御海逸) 學之園(海帆)究竟有幾多位呢?
go

學之園(海帆)究竟有幾多位呢? [複製鏈接]

3    0    0    0

LH好多人讀過發現在2文3語、academic及discipline都好好,考蔡繼有陳守仁都好有表現,除非有one dragon schools否則都未必o甘多人走。你試吓英粵班機會會大d:idea:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 2# brrbaby2007 的帖子

想問英普同英粵呀有何分別? 係咪英粵無左國語堂? 同少左埋呀? 英文堂係咪都少些?

原帖由 giant_japan 於 10-11-12 12:48 發表
想問英普同英粵呀有何分別? 係咪英粵無左國語堂? 同少左埋呀? 英文堂係咪都少些?

我都係聽老師講,英普是全英語及普通話,英普雙班主任。而英粵則都有20分鐘普通話,普通話老師唔會係班主任。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-12 12:41 發表
LH好多人讀過發現在2文3語、academic及discipline都好好,考蔡繼有陳守仁都好有表現,除非有one dragon schools否則都未必o甘多人走。你試吓英粵班機會會大d:idea: ...

十分同意,尤其是紀律方面,老師對學生能否守規矩絕對有要求,很高興我小孩的老師能摸通學生心理,因材施教。

原帖由 ganen 於 10-11-12 14:30 發表

十分同意,尤其是紀律方面,老師對學生能否守規矩絕對有要求,很高興我小孩的老師能摸通學生心理,因材施教。

我在另一個post見到有人話LH好似Vic一樣free,係happy kinders,實情LH一d都唔free,佢地最初都接受小朋友坐地,但漸進一定要改到坐櫈,小朋友唔参與一些集體活動老師會盡量引導佢,唔係由得佢走開就算。N班認字學phonics academic唔會淺。

回復 4# brrbaby2007 的帖子

咁即係話只有1位班主任係英粵班? 同如果讀英粵有咩唔好?
另你知唔知如報英普要唔要考埋普通話? 同他們的面試係點? 單對單? 只問小朋友不問家長?

回復 1# giant_japan 的帖子

我今朝去0左面試, 老師同我講廣東話0既, 後來填個意向書, 我1st choice寫上午英普, 2nd choice上午英粵

我個女讀緊K1英普班, 另一班英粵都係雙班主任的.  一個英文Net, 一個廣東話班主任.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-12 14:40 發表

我在另一個post見到有人話LH好似Vic一樣free,係happy kinders,實情LH一d都唔free,佢地最初都接受小朋友坐地,但漸進一定要改到坐櫈,小朋友唔参與一些集體活動老師會盡量引導佢,唔係由得佢走開就算。N班認字學phonics acad ...

佢地返學好開心架, 但一點都唔覺free, 老師會要求小孩上課要遵從指示, 專心坐好。老師要求都幾嚴架。

回復 8# siujanjan 的帖子

可否講下今日面試情況? 問左小朋友咩? 同有無問你? 同中文見?
同你小朋友係幾月出世? 同去年有沒有申請他們的PN?

回復 1# giant_japan 的帖子

第一部份

老師比puzzle佢砌,係一條魚既圖,有d三角正方,圓形,三角形既窿,要佢揀返d圖形砌返落去

跟住老師拎幾個透明0既杯出黎,入面有d 有顏色0既毛毛球, 有幾杯同色,有幾杯唔同色既~老師拎幾張咭出黎叫D小朋友配對番d波波

第二部份係聽故事, 外藉老師講0既, 有幾隻動物,佢叫d小朋友揀隻動物,跟住再拎去牆上配對番相同既動物

最後去0左 一間房填問卷, 都係問0下小朋友日常生活習慣, 邊個湊之類, 填番意向, 校長要小朋友拎出去比佢, 搞掂就走喇

同有無問你? <-- 冇

同中文見?
<-- 係

同你小朋友係幾月出世?
<-- 9月尾

同去年有沒有申請他們的PN?
<-- 有, 不過唔收, 因為9月時未足兩歲

原帖由 Pertra 於 10-11-12 16:21 發表
LH 校長叫 Dorthay Lee ??有無串錯?

凱帆校校長是Dorothy Ip

回復 12# siujanjan 的帖子

i see, thanks

原帖由 Pertra 於 10-11-22 18:32 發表
有幾多N班學生confirm學校升原校?
Interview day 話1/12會收到消息,今個星期尾 / 幾時寄出?

個個都confirm先啦,我諗同好多學校一樣,4-6月大把offer出返來

英粵班係net+粵語班主任,有普通話當
英普係net+普通話班主任,堂上冇什何粵語
‹ 上一主題|下一主題