用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知點選?
go

唔知點選? [複製鏈接]

老師話囡係BAND 1 頭, 俾呢D選擇~~QE, 沙田TSANG SIU TIM, 旅港開平, 黃笏南, 觀塘聖傑靈, 應該點選呢? 頭痛呢><
   0    0    0    0

引用:老師話囡係BAND+1+頭,+俾呢D選擇~~QE,+沙田

原帖由 LUCKYO 於 13-12-18 發表
老師話囡係BAND 1 頭, 俾呢D選擇~~QE, 沙田TSANG SIU TIM, 旅港開平, 黃笏南, 觀塘聖傑靈, 應該點選呢? 頭 ...
或試自行首選 QE

你又學你的老師一樣,淨比一堆學校名人就叫人揀!不如比多少少資料,例如願唔願意催谷、有沒有其他興趣、住邊一區,我見由沙田揀到出去官塘又轉去九龍城再出旺角!聖傑靈係女校跟別的不同,咁你小朋友是否喜歡女校?
:verycold: :verycold: :verycold:

其實亞女LIKE女校架, 不過協恩又轉咗直資, 上智又話面試勁難! 住黃大仙區, 如果觀塘聖傑靈在山頂上又唔知交通是否方便去, 所以好多野唸~

LUCKYO 發表於 13-12-19 13:58
其實亞女LIKE女校架, 不過協恩又轉咗直資, 上智又話面試勁難! 住黃大仙區, 如果觀塘聖傑靈在山頂上又唔知交 ...

或試自行首選 (較推介) 上智 都不錯

回覆 elbar 的帖子

QE都尚算交通方便既, 不過一路以來覺得有宗教學校可能會好D, 未知官校制度上會唔會唔同呀~

開頭一路都有唸"上智"架, 但老師知道後話呢間冇把握喎, 一來唔熟呢間, 二來佢聽過D面試題目極難(雕轉), 所以唔太SUGGEST喎!

Yanamami  我諗喺老師唔熟多~~  發表於 13-12-21 12:06

唔知你老師所講的band 1頭是頭到幾頭,有些學校真係要好頭的。我都鼓勵去試一試,第一志願以伊中和曾肇添為主,第二志願就以黃笏南、聖傑靈或旅港作配搭。

如果學校在黃大仙區,又是band 1頭的話,好少老師唔提議保一或協和,可能老師已經暗示你囡囡的成績可跨出區外了!

LUCKYO  THX  發表於 13-12-19 20:55
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:回覆+elbar+的帖子 開頭一路都有唸"上智"

原帖由 LUCKYO 於 13-12-19 發表

開頭一路都有唸"上智"架, 但老師知道後話呢間冇把握喎, 一來唔熟呢間, 二來佢聽過D面試 ...
難道你想挑戰名氣更響 瑪利諾修院,聖瑪利 和 英華

of course not, 點敢呀!

回覆 ohnono 的帖子

亞女唔LIKE本區的, 老師亦冇計~

回覆:唔知點選?

我在北區的,本來一向打算女兒選陳融,誰知家長日後,老師說女兒是band 1中上,叫我們考慮鄧顯/甲寅,於是她又建議我們在大抽獎時第1:鄧顯/甲寅/陳融,第2:李嘉誠/田家炳。老師太看得起我女兒了,萬一首志願失敗,就會去第二志願。第二志願都是區內英中,但不是我們的心儀學校。所以,都不知進取否,還是陳融算了,始終band1中。又或者如果大抽獎1選鄧顯,2選陳融,會有問題嗎?

orangebb  大抽獎時小心擺保險線(例如將馬錦明擺乙3, 寥萬石擺乙4), 要知最差會去到邊, 個心就會定D.  發表於 13-12-22 10:29

LUCKYO 發表於 13-12-18 21:34
老師話囡係BAND 1 頭, 俾呢D選擇~~QE, 沙田TSANG SIU TIM, 旅港開平, 黃笏南, 觀塘聖傑靈, 應該點選呢? 頭 ...

你可以試埋油麻地真光女書院 , 我朋友囡囡觀塘區 BAND 1 頭上年自行試左第一油真, 第二聖傑靈.... 結果自行入到油真

LUCKYO  妳朋友係咪觀塘區架, 我只是擔心聖傑靈交通是否好唔方便啫, 因為冇去過呢頭~  發表於 13-12-21 10:11
LUCKYO  好勁, 油真又係打崩頭, 太大名氣既我唔唸了!  發表於 13-12-21 09:52

LUCKYO 發表於 13-12-19 20:52
回覆 ohnono 的帖子

亞女唔LIKE本區的, 老師亦冇計~
有冇瞭解過點解唔喜歡本區呢?有些老師好喜歡推同學出外區的,除了可增加宣傳效力之外,亦可留多些位給區內沒能力跨區的同學。當然我都讚成有能力的同學跨去聯合國的學校,讓不同區域不同特質的同學匯聚一起,我唔敢講係咪會擴闊眼界,因為眼界好抽像,但起碼會有唔同的火花激起。

LUCKYO  本區既學校留留大抽獎宦未遲啦, 難得今轉可出外區~  發表於 13-12-21 10:08

回覆:mary_mama1220 的帖子

田家炳是1b/1c 最多人㨂,乙部大抽獎放第一都入唔到,返而陳融放第二有機會。

orangebb  同意 ! 田擺乙一都唔易, 更何況乙2; 陳融乙1, 多數一擊即中, 乙2就有少少機.  發表於 13-12-22 10:25

我friend心儀聖傑靈所以做足功課, 之前問過聖傑靈有校巴落牛頭角及九龍灣 MTR... interview果日我負責帶佢囡囡去既, short list 150人 in, in 左 1.5 小時要帶筆 , in 完我地坐綠 van 落裕民坊

LUCKYO  many thx!  發表於 13-12-22 08:26

我friend住九龍灣緊係官塘區... 統一派位乙部佢填左乙一聖傑靈, 乙二何明華會督銀禧, 乙三呂郭碧鳯, 乙四蒙民偉

LUCKYO    發表於 13-12-22 08:27

回覆:LUCKYO 的帖子

有冇往年派位參考?你間小學band頭通常成功跨去邊啲學校?

LUCKYO  普通平民小學咋, 之前既紀錄都有派QE, 協恩, 旅港, 銀禧之類, 不過冇去過上智, 聖傑靈就係老師俾form我女既, 因為佢知囡鍾意女校!  發表於 13-12-22 08:35

回覆:LUCKYO 的帖子

另外,你間小學有冇聯繫中學?

LUCKYO  no!  發表於 13-12-22 08:27
‹ 上一主題|下一主題