用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 好唔開心呀......
樓主: bobokong
go

好唔開心呀...... [複製鏈接]

其實間間學校都有好同壞的學生, 我小女前幾天同班小學同學聚會, 同學裡面包括現讀沙田官中, 曾肇添, 呂明才, 當然亦有聖心. 佢聚會完之後回來同我談談d舊同學近況, 我亦有問佢地d談話內容, 佢話同d同學比較下學校同先生, 談談上堂d情況,跟住我問我個女沙田官中,曾肇添等名校上課一定很專心. 我女答我話梗係吾係,一樣有頃計,一樣睡覺, 一樣同老師攪對抗. 其實我有幾個朋友是在教育界工作, 裡面有教band one and band 3, band one個兩個系到呻, 現在d小朋友很難教, 一年比一年難教, 歸根到底就係d家長怕d小朋友, 鬧多兩次小朋友,d家長就怕d小朋友自殺, 離家出走, 明知錯都吾話. 甚至有d家長質問d老師點解話我d小朋友, 小朋友比老師教訓完之後,出現不安情緒, 有任何事要個老師負責. 以上所講的例子係一個在一間頗出名的band one school任教的友人告訴我們. 每一個小朋友吸收能力各有不同.每個小朋友亦都有不同的專長, 亞甲做得到並不代表亞乙都得. 亦有好多小學時成績很好, 中學時成績變差,
其實最緊要小朋友打好根基 ,揀間適合小朋友的學校為根本, 將來的路並不是靠家長, 老師, 學校, 其實學校是一間
令小朋友得到知識的地方, 老師是一個擔任教導小朋友知識的角色, 家長是帶領小朋友揀一條適合小朋友自己的路去行, 在旁扶持,鼓勵, 斗正錯誤的思想的人

agree ! 每間學校都有好與壞, 但相信聖中不會太差的, 校風一向不錯!

原帖由 connie1214 於 09-7-20 15:52 發表
其實間間學校都有好同壞的學生, 我小女前幾天同班小學同學聚會, 同學裡面包括現讀沙田官中, 曾肇添, 呂明才, 當然亦有聖心. 佢聚會完之後回來同我談談d舊同學近況, 我亦有問佢地d談話內容, 佢話同d同學比較下學校同 ...
‹ 上一主題|下一主題