用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 深水埗聖芳濟各
樓主: ballg
go

深水埗聖芳濟各 [複製鏈接]

回覆:深水埗聖芳濟各

考到SFA能力都唔太差!阿女讀hea hea 幼稚園,課外冇谷,小一上學期辛苦㗎,跟著就跟到。

引用:Quote:bubuG+發表於+14-10-24+10:00+有D家

原帖由 licpd 於 14-10-24 發表
問題是依家的學校是否谷得其法呢? 幼稚園選間功課少的,家長可以跟據小朋友的情況tailor-made一些要補的課 ...
你所說的preschool 教學很好,但絕對同KTS/SFA呢類型小學相衝。很多時家長在考小一迷失方向,跟住上到小學就家變。

BBLAX 發表於 14-10-24 14:41
你亦誤會了愉快學習的意思。小女每天興奮地形容每天所學,但內容係我地以前小學至學嘅。有咩問題?希望你吾 ...
乜EK唔可以俾Comment人地既咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家對愉快學習嘅定義不同吧!阿女昨日非常起勁去做功課,食完飯又自動自覺咁去咗。最初我以爲係為咗今日去迪迪尼,問多兩句先知係因為學校派咗scholastic book order form

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-24+發表有D家

原帖由 BBLAX 於 14-10-24 發表
愉快學習不是不學無術,是一種方式和過程。小朋友在開心愉快嘅感受下學到更深層次嘅東西。再補習係避免在家 ...
我唔係笑人。我想講同學校理念一致非常重要。

引用:Quote:BBLAX+發表於+14-10-24+14:41+你亦誤

原帖由 hkpapa852 於 14-10-24 發表
乜EK唔可以俾Comment人地既咩?
Of course! U can comment for sure, u know the reason deep in yr mind.

引用:考到SFA能力都唔太差!阿女讀hea+hea+幼稚

原帖由 momama 於 14-10-24 發表
考到SFA能力都唔太差!阿女讀hea hea 幼稚園,課外冇谷,小一上學期辛苦㗎,跟著就跟到。

...
你小朋友叻叻!

同考小學一樣, 唔係個個有幾個OFFER 慢慢選, 边個唔想讀學術高的名幼,考到至得架,考唔到咪話like 而家間k愉快學習law.   Happy 左3年K, 有代價的, 小學時, 係時候要還, 除非好彩考到D 繼續愉快學習的小學.  世上無免費午餐, 不勞而獲, 成功需苦幹.  

hkpapa852  呢D就係食咗誠實豆沙包既答案   發表於 14-10-24 15:47

引用:+本帖最後由+snow228+於+14-10-24+15:41+編

原帖由 snow228 於 14-10-24 發表

同考小學一樣, 唔係個個有幾個OFFER 慢慢選, 边個唔想讀學 ...
吾明名幼點解等同不愉快學習!我家小朋友在名幼,但每天開心學習!如遇上頑皮時,就嚇佢吾比佢翻學,佢就會乖乖!名幼出位就係方法!(申報:小朋友亦讀過普通學校,我明顯睇到分別')

‹ 上一主題|下一主題