用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
樓主: hkwcr
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

bbc2018 發表於 20-12-26 22:28
其實三成幾係用全級人計,四成幾係入本地學校計,您自己諗啦!都係數字
I think max 3x % since last year was 36%

IloveJJ 發表於 20-12-26 22:03
生源差好多喎!

我意思係上智同聖母玫瑰和德雅同一區,聖母玫瑰和德雅收生同上智比差一段距離,不過後二間好似都上升緊,所以深水埗區小學點會差呢?

YmOra 發表於 20-12-26 22:30
但幅圖個標題寫著"中六畢業生出路",又寫著64人三大,如果64人三大只佔3X%,咁64÷3X%咪超出 ...

你有興趣自己計, 呢幅入本地學位係94%但校網係74%, 呢度咁多數據王, 留給其他人計
我上EK 日子尚短., 唔知哋人喜歡點計

bbc2018 發表於 20-12-26 22:23
咁你都知呢幅圖只係計本地人數,不是全級學生, 見EK 數據和之前有人講都好似係用中六全級計 ...

個人認為,幅圖係講緊全級學生總人數,不是只講有學位學生的數據,我把140人÷94%,得出大約148人為全級總人數。

bbc2018 發表於 20-12-26 22:23
咁你都知呢幅圖只係計本地人數,不是全級學生, 見EK 數據和之前有人講都好似係用中六全級計 ...

上智DSE2020:

中:66.9%= 99/148
英:81.1%=120/148
數:91.9%=136/148
通:60.8%= 90/148

所以,個人認為上智2020級總應該係148人。

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&page=17&authorid=0&pid=48705269#pid48705269

bbc2018 發表於 20-12-26 22:28
其實三成幾係用全級人計,四成幾係入本地學校計,您自己諗啦!都係數字

又交返個波俾我自己諗~

Btw,我真係無咁叻計呢D數㗎,見到就頭痛,對我嚟講3X% 4X%入三大無乜大意義,最緊要阿女入到自己心儀嘅科,始終有D科,唔係三大最好.....

YmOra 發表於 20-12-26 22:37
個人認為,幅圖係講緊全級學生總人數,不是只講有學位學生的數據,我把140人÷94%,得出大約148 ...

應該一級沒有180人咁多,因為阿女個級都好似16X人左右,所以一級148人呢個數字似乎合理D......

PTL_L 發表於 20-12-26 22:21
又有同學分享,讀咗神校後,覺得「自己什麼都不是」......

個人認為,唔出奇吖!無論咩學校,係神唔係神都好,都有入得多與少3大的學生群,入到8大嘅學生群,入唔到U嘅學生群,即係每所中學皆有B1a學生、B1b學生、B1c學生、B2a學生、B2b學生、B2c學生...,只是分佈的"多寡",唔會B1a中學就一色只有B1a學生群,只有"文理商"高人嘛!所以,揀學校還是揀間可以令自己有增長又""適合""嘅會好DD呢!

gigayan 發表於 20-12-26 22:48
又交返個波俾我自己諗~

Btw,我真係無咁叻計呢D數㗎,見到就頭痛,對 ...
希望多啲人咁諗, 好似前日剛和一個JM 分享, 佢就係差幾個% MSS係1B唔係1A好耿耿於懷,其實佢miss 咗數字背後點計出嚟. 或每間學校present的方式唔同.
其實一間好學校不是單單睇多幾多%, 應該多角度睇, 選間合適的

見最近多人選校, 講多咗

bbc2018 發表於 20-12-26 22:58
希望多啲人咁諗, 好似前日剛和一個JM 分享, 佢就係差幾個% MSS係1B唔係1A好耿耿於懷,其實佢miss 咗數字背 ...

係㗎,最緊要讀個位合適就好了

gigayan 發表於 20-12-26 22:50
應該一級沒有180人咁多,因為阿女個級都好似16X人左右,所以一級148人呢個數字似乎合理D......
...

我知呀!過去中一只有165人一級,就算最近加收也只是170人一級,故180人是不可能吧!

bbc2018 發表於 20-12-26 13:24
轉校時還要睇清楚學校的課程編排,上智中三係無Ecom  和 BAF, 如果佢有興趣或想讀吓呢科就要留意.
比較特別 ...

No, 上智F.3第一個学期已讀緊DSE本Econ書了, 不過是歸入埋LS課程中而已

lovegirlslove 發表於 20-12-26 23:16
No, 上智F.3第一個学期已讀緊DSE本Econ書了, 不過是歸入埋LS課程中而已

ic,原來係有嘅!thx.thx

lovegirlslove 發表於 20-12-26 23:16
中三已讀緊DSE 本Econ 書, Econ 4+ 67%

YmOra 發表於 20-12-27 00:02
ic,原來係有嘅!thx.thx
您間學校中三Econ 讀甚麼書 ?

YmOra 發表於 20-12-26 23:02
我知呀!過去中一只有165人一級,就算最近加收也只是170人一級,故180人是不可能吧!
...
以school report 為準,subdegree 15%, local degree 7x%, #23 上圖都係不可能的,唔肯定係咪HTC, 而且用中文出,估唔係HTC.
所以3大應是0.74x0.45=33% 由此推斷5十2x%.
應該合理啦!

bbc2018 發表於 20-12-26 22:32
我意思係上智同聖母玫瑰和德雅同一區,聖母玫瑰和德雅收生同上智比差一段距離,不過後二間好似都上升緊, ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104
回应#1050

Yanamami 發表於 20-12-27 00:36
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104
回应#1050

我優化你的超連結,以下可直接連結你建議的目的地。

樓上jm的參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&page=53&authorid=0&pid=48856242#pid48856242

Yanamami    發表於 20-12-27 09:14

Yanamami 發表於 20-12-26 21:43
上智个His同 Geog其实多年都係麻麻……真係不敢恭維

大C姐,學校科his 同geo都唔算差,係中史先攞你命3000

bbc2018 發表於 20-12-26 14:05
九龍1A女真係要多多留意上智, 其實咁多 post 有上智份,應該唔少人留意
今年有JM , 去完上智簡介 ...
140人入大學,64個人入三大,即係話三大率係46%,應該算唔差。
‹ 上一主題|下一主題