用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅小學男女生比例, 師資, 程度
樓主: Baby_Mak
go

德雅小學男女生比例, 師資, 程度 [複製鏈接]

回覆:virgokaren 的帖子

昨晚聽新聞,今年多了—萬六千幾個小一生,所以間間都了很多人!

多人大班... 完全明白及理解.  只是認為學校應該老實跟家長說.  學校有權增加人數, 家長亦有權是否選擇.  有很多神級學校很早已表明是大班, 如家長亦選擇這是知情權.  再者學校環境細少... 人數咁多....唉!!! 正如OD嗰日我們這班家長係HALL到真係煱死.... 其實學校為私校,  資源一定充足, 為何不加設一些透明帳篷這樣可以安裝一些冷氣...即使不是太涼起碼都有少少作用.  D小朋友全部集中一齊, 個個又郁來郁去... 真係唔敢想像六級學生一齊時的温度.... 今年都要成七班...

回覆:FP602 的帖子

29/8時,我們問校長,她話其實今年總收的人数跟往年差不多,過往去到開學時會有一半人是没有讀(雖然巳註册),但今年的情況不是,並非太多人退學,

似乎學校今年低估了學生人數, 預算錯誤!
我也是放棄另一offer, 選德雅小班的

吓, 乜原來有咁多家長同我一樣放棄咗另一間....

我知以往多數D人最後扣返津小, 放返私校. 當往年德小收250人, 有一半放位, 甘開5班小班, 好正常.

今年全HK多了甘多小一生, 津校爆了, 在扣不到津小的情況下, 仲邊有人會放私校位? 沒咩人放位, 250人要開7班, 每班35人, 變大班.

我估好多私校都失預算了....

如果像你所說的我覺得學校好自私.  基本上學校只收125人但何解你要收250人再駁等人去放位呢?  雖然以前係咁但唔代表係啱... 正正就係今年佢地捉蟲, 超收學生.  我們便是代罪羔羊!!!  佢地要食埋125人的註冊費....過份.  點解唔可以有人退校你才CALL 後備LAW, 講真你係去CALL人, 一定有學生爭住入.  對學校超級失望.  這等如學生一直作弊, 只是駁老師看不見,,, 啱嗎?  

回覆:德雅小學男女生比例, 師資, 程度

私校本身真係有風險,不同直資,收左要放棄派位。
有人hold 住幾間私校,再去叩門。
校長今次真係估吾到有咁多人會出現。

不過我都認為德雅應該趁而家生源充足,裝修下間學校,配合時代巨輪至得。

早幾年咁多直資新校,搶左佢唔少學生。

有兩間中學 back up ,形勢其實比人強。

大家加油!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

當天有家長問校長問題,我剛聽到……佢話聖母玫瑰隔離有間國際學校現吉了,德雅會向教署申請為德雅小學高小校舍。不知我會否聽d唔聽d呢!

引用:當天有家長問校長問題,我剛聽到……佢話聖

原帖由 maniris 於 13-09-03 發表
當天有家長問校長問題,我剛聽到……佢話聖母玫瑰隔離有間國際學校現吉了,德雅會向教署申請為德雅小學高小 ...
係,我在現場。
校長說申請中.......要審批

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章

引用:當天有家長問校長問題,我剛聽到……佢話聖

原帖由 maniris 於 13-09-03 發表
當天有家長問校長問題,我剛聽到……佢話聖母玫瑰隔離有間國際學校現吉了,德雅會向教署申請為德雅小學高小 ...
如果成功,真的可喜可賀!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+bb1225+於+13-09-01+發表回復

原帖由 Yukyuk 於 13-09-02 發表
我大女兒在德雅小學時都是三十幾人一班,多少少人老師一樣教得好好喎。

選擇德小,除了校風外,教學方法( ...
還有,大囡低小時,只有一位班主任。

Yukyuk 發表於 13-9-3 17:51
還有,大囡低小時,只有一位班主任。
你兩個囡都畢左業?

回覆:Yukyuk 的帖子

我一路都有睇你的文章,你大囡-是去了上智,多羡慕!

醒目開學勳章

大女是,細女在津小讀緊小四。

客觀地分析,德雅是教得很有系統及用心!

醒目開學勳章

引用:我一路都有睇你的文章,你大囡-是去了上智

原帖由 maniris 於 13-09-04 發表
我一路都有睇你的文章,你大囡-是去了上智,多羡慕!

其實,在下認為根基很重要的。德雅辦得好!

不用羡慕我, 因為您們的子女也正在享受其中。

今早搭校車時, 見到一位2年級的家長. 她說, 上年有5班小一, 今年只有4班小二. 有些人走了. 走了一班這麼多人?!

醒目開學勳章

係每班多咗人, 小二大約28-30人一班! 總數應該差唔多.

回復 july25 的帖子

你的小朋友今年小二?
去年是否也是雙班主任? 升上小二後, 是否仍是雙班主任?
雙班主任是如何上課? 分組? 還是2位班主任輪流講解? 謝謝!

醒目開學勳章

bb1225 發表於 13-9-4 15:26
回復 july25 的帖子

你的小朋友今年小二?

我個女係小二, 今年都係雙班主任, 其實班主任工作主要係負責班務, 陪佢地一齊食lunch, 同埋佢地會教其中一/兩科, e.g. 正班主任教中文, 副班主任教英文, 上堂係全班一齊架!
‹ 上一主題|下一主題