用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站 IV
樓主: Leiyuemun
go

基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站 IV [複製鏈接]

Re: 基法小學(油塘) -- 家長嘉獎站 IV

minnie

早晨!都係要大家上齊來,一齊傾先開心
Minnieluo 寫道:
早晨呀

Hin_bb, 你一返來真係唔同, 人氣即刻旺晒.  温吓書你哋講咩先.

我就係唔想次次打邊爐都咁大陣像 ... :
HIN_bb 寫道:
我地做好似酒樓果D煲打邊爐!
你係邊到見到呀?
[quote]
kitty 寫道:
winwin,
點解你弟婦咁怕開刀呀 ?
其實各有各好..
我朋友開刀都生左三個..只是每個要隔幾年先得 ..

我想問下你地鐘唔鐘意打邊爐 ?
如在家打會用咩爐 ?
我尋日見觀塘街邊有一個好似大家樂 size 大小的電爐仔賣 (是國產的) 連一個真空壺 (返學用果d 保暖壺 約 350ml ,一把切菜肉的刀  , 一個煲仔 連埋個好似電磁爐的,冇火用電力發熱,除了打邊爐之外可在上面煮煲仔飯 )
全部加埋賣 $100  好似好抵,你地會唔會買呀 ?
我想買,但又驚好易壞,你地有冇用過國產貨呀?
點解又咁平呢 ?
大陸又是否賣咁平 ?
佢地賺咩呢 ?
不過個爐細細個又好方便喎..人小小 ma !
[/quote]
我家有對雙子公主

kitty

如果比囡囡早少少溫默書,溫多幾日會唔會無咁辛苦!
kitty 寫道:
winwin,
我果時揀下午班 ma..又舊校 ...冇咩人揀掛 ...
比我冷手執過熱煎堆    
不過tiger 年又可能冇咁多小朋友 ,好似仲小過99年 ,咁果時又得兩班 64個位,有d 人覺得咁小位唔想 side 左個機會,是我8返來的
不過果日撞見我小學同學 ,佢的兩個兒生女就揀上午就入不到 la ..
我地今年基法幼稚園上午班都好小人入到,下午班就有 哥姐果d 入到 ..
其實我返學都鐘意近近地,方便好多,而且小朋友咁細個 ..
我女都讀得好開心,不過小二果個開始覺得難,佢次次溫默書就喊咁口 !

早晨~ minnie,

HIN_bb,
妳估我係豬"也母"咩 :  :  :

鐘意狗bb就開工啦, 趕得切ar
HIN_bb 寫道:
好!就你一年生一個啦
[quote]
winwin323 寫道:
我咩野bb都鐘意, 比晒12生肖我都唔"區"   

不過狗b夾阿女 [quote]
HIN_bb 寫道:
你鍾意狗BB,同你BB一樣
[/quote][/quote]

我就係唔多識做家務,所以睇下有咩好用..
但我次次買返來都掉埋一邊..
好似果個抹 window 器 (出入都抹到黃色果個)都唔好用,我覺得好難用,掉左了 ..
最好用而家買果套刀 $100 用左成5,6年都仲用緊,又有個專切花的
HIN_bb 寫道:
你真係好一個家庭主婦!
[quote]
kitty 寫道:
我成日見街邊做示範的野都想買 ...
你地有冇見過新款掃把呀?
$100  不洗用垃圾剷剷垃圾,一路行一路推下推下,連d 邊位都好易清理,小朋友用又得
我又想買,好似幾好用
又見有蒸氣熨斗 $100好似又幾好,唔洗用熨板,就咁掛件衫係度又熨得,熨咩衫都得,又可自己做乾洗 ...

但我以前成日都買,人地做示範果d 好好用,到自己用又好似力不從心咁  
[/quote]
我家有對雙子公主

早晨~ minnie,

HIN_bb,
妳估我係豬"也母"咩 :  :  :

鐘意狗bb就開工啦, 趕得切ar [quote]
HIN_bb 寫道:
好!就你一年生一個啦
[quote]
我咩野bb都鐘意, 比晒12生肖我都唔"區"   

不過狗b夾阿女 [quote]
HIN_bb 寫道:
你鍾意狗BB,同你BB一樣
[/quote][/quote] [/quote]

唔係ar, 99年出生率低過98年gar, 少3000個bb, 2000年就多過98年3000 .

原來如此~ 而家基法新校就好多人鐘意, 我見到佢個校舍我都好鐘意.

應該gar, 小二係開始深gar la, 我都驚gar~ kitty
kitty 寫道:
winwin,
比我冷手執過熱煎堆    
不過tiger 年又可能冇咁多小朋友 ,好似仲小過99年 ,咁果時又得兩班 64個位,有d 人覺得咁小位唔想 side 左個機會,是我8返來的
不過果日撞見我小學同學 ,佢的兩個兒生女就揀上午就入不到 la ..
我地今年基法幼稚園上午班都好小人入到,下午班就有 哥姐果d 入到 ..
我女都讀得好開心,不過小二果個開始覺得難,佢次次溫默書就喊咁口 !

切花?可以切咩花呀?
kitty 寫道:
好似果個抹 window 器 (出入都抹到黃色果個)都唔好用,我覺得好難用,掉左了 ..
最好用而家買果套刀 $100 用左成5,6年都仲用緊,又有個專切花的 [quote]
HIN_bb 寫道:
你真係好一個家庭主婦!
[quote]
kitty 寫道:
我成日見街邊做示範的野都想買 ...
你地有冇見過新款掃把呀?
$100  不洗用垃圾剷剷垃圾,一路行一路推下推下,連d 邊位都好易清理,小朋友用又得
我又想買,好似幾好用
又見有蒸氣熨斗 $100好似又幾好,唔洗用熨板,就咁掛件衫係度又熨得,熨咩衫都得,又可自己做乾洗 ...

但我以前成日都買,人地做示範果d 好好用,到自己用又好似力不從心咁  

我個女就係唔肯溫
我尋晚迫佢溫兩頁先,今日又兩頁,星期六三頁
下星期三就考默書 la..
你話死唔死丫 ?
亞妹就易d 14句 尋日已溫熟 ...
HIN_bb 寫道:
kitty

[quote]
kitty 寫道:
winwin,
比我冷手執過熱煎堆    
[/quote]
我家有對雙子公主

kitty, 九龍灣聖約瀚唔係48网wor ?

winwin, 你弟婦可以安全過到關呀 ?  佢哋有冇話海關有冇問話呀?  

我要做嘢, 一陣傾.

自古成功在嘗試 ar ma

所以妳煮野食耍家, 就係咁解
kitty 寫道:
最好用而家買果套刀 $100 用左成5,6年都仲用緊,又有個專切花的 [quote]
HIN_bb 寫道:
你真係好一個家庭主婦!
[/quote]

winwin,
原來我一直都錯覺左 98小過99..
因為我女 98年 個個同學 揀 第一志願都派到 皆大歡喜
99年 好多唔得 ...所以我一直以為 99多人  
我家有對雙子公主

嘩!要溫咁多頁既?共7頁呀?
一年級都要默14句呀,大約有幾多個字呀?

kitty 寫道:
我個女就係唔肯溫
我尋晚迫佢溫兩頁先,今日又兩頁,星期六三頁
下星期三就考默書 la..
你話死唔死丫 ?
亞妹就易d 14句 尋日已溫熟 ...
[quote]
HIN_bb 寫道:
kitty

[quote]
kitty 寫道:
winwin,
比我冷手執過熱煎堆    

係咩...我又攪錯呀  
失憶呀 ...唔好怪我呀   [quote]

winwin, 你弟婦可以安全過到關呀 ?  佢
我家有對雙子公主

宜安街果間係呀!

winwin, 你弟婦可以安全過到關呀 ?  佢哋有冇話海關有冇問話呀?  

我要做嘢, 一陣傾.

hin_bb,
切薯仔呀 ,甘荀坑紋 ,賣相靚d , 又可切成坑紋薯條...

係呀,聽高年班家長講,而家小左 la..以前成 1x 頁紙架..
今年小一都小左 淺過上年 ...
我家有對雙子公主

你自己識整薯條呀,好叻呀
係咪抽默呀?抽幾多課呀?
kitty 寫道:
hin_bb,
切薯仔呀 ,甘荀坑紋 ,賣相靚d , 又可切成坑紋薯條...

係呀,聽高年班家長講,而家小左 la..以前成 1x 頁紙架..
今年小一都小左 淺過上年 ...

winwin,
係呀..小二開始深 la..
常識就教回歸前後變化呀,華陀呀,孔子...朝代...
我都驚佢攪錯 ...不過佢又好有興趣喎,返黎仲教我添 !
係數學個鐘,年月日有d 錯 ,又平年又閏年..又月大又月小 又 am 又 pm
我家有對雙子公主

無ar, 我細佬話無人理佢, 我一早同佢地講左, 著d鬆身衫, 如果人地問就唔好話9個月肚.  不過好彩, 都過到關

我囡囡同學個姐姐, 98年出生, 誇區甲部選九龍灣聖約瀚, 衰左~ 中左觀塘舊校, 最後第3輪叩門, 成功入番九龍灣

呢間係好學校.
我囡囡讀公文同學仔都讀緊觀塘舊校, 佢媽咪話好好.

我要做嘢, 一陣傾.

係呀..抽默..我都唔默幾多呀 ...
唔知洗唔洗 unseen 呢 ?
佢而家平時就比兩頁到 加一句 unseen ...

薯條我好細個就識整了 ..
我鐘意食丫 ma  :
我家有對雙子公主
‹ 上一主題|下一主題