用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求請教灣仔區大抽獎意見(emoji)(emoji)
樓主: thkthk1818
go

求請教灣仔區大抽獎意見(emoji)(emoji)   [複製鏈接]

Poyau 發表於 24-4-3 18:18
如果係灣仔區B2生屬全港B1
甲3佛教黃鳳中咗 乙1聖鄧無得抽

我就是咁諗的

foopopo 發表於 24-4-3 18:27
據我所知,RC 小學部考級70係穩入 RC 書院,而班主任講,其實級80都應該無問題,可入書院。

級80- 11x, ...

高主教小學部2023年77人入直中
據首(三)志願%推算升中人數114
直中比例=77/114=67.5% 過⅔

請問上年自行/叩門入直中/外闖多少人

https://rcps.raimondi.edu.hk/wordpress/achievement/secondary-school-places-allocation/

2021/2023 Secondary School Places Allocation

This year, we have 77 P.6 students allocated to Raimondi College.

First Choice 92.1%
https://rcps.raimondi.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2023/07/SSPAF1C.png

First 3 Choices 98.2%
https://rcps.raimondi.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2023/07/SSPAF3C.png

heidya    發表於 24-4-3 21:13

mimiho20002000 發表於 24-4-3 20:15
如果樓主囝囝英文 ok, 又想搏英中,可考慮乙部試多一,兩間非熱門 band 1, 而家灣仔網仲有冇筲官借位?我知 ...

今年唔知仲有無
以前有筲官借位,
好大機會係要比北雲班學生揀聯繫中學

mcl233 發表於 24-4-3 20:16
樓上仲有睇法,灣仔2仔肯定係全港1仔,無言~

咁搞法,其他校網情何以堪,萬一又吹到灣仔尾果位,都好過 ...

灣仔2仔,得部分係1仔,
點可能係肯定全部都係呢

mcl233 發表於 24-4-3 16:25
好明顯,流流地,佢指全港?~

如果全港,又真係可能會3% 係b3

Poyau 發表於 24-4-3 18:18
甲3佛教黃鳳中咗 乙1聖鄧無得抽
黃鳳好少放甲部瓜??我意思甲部漏空浪費一個機會者

UTB 發表於 24-4-3 12:16
有人利用舊年派位結果,估算出去年參加灣仔區校網派位的小六學生有1,115人,而灣仔區校網的英中學額(包括 ...

借你個 post一用,去懷疑下啲所謂分析先~

依2022/23統計,當年小5,好大機會等於今年小6,就係咁易計一計~

官津 1302人 + 私校 702人 = 2004人
減返不呈分小學SPCS  假設130人
唔知玫瑰花走左未,就當走左啦
計鬆手啲,得返1800人

堅唔知點計出黎,得返1155人係統一須要抽獎

直聯小學又多數自己中學係自行好少收
能夠外闖又唔係多
唔想走既又唔少鎖住係統一乙1走唔到

點計到呢個人數可以自行直資離場
=1800 - 1155 = 645人 = 35%

計果位都似乎要懷疑下啦, 645人離場?
太求其了,我唔反對有人指正我錯處,歡迎㗎
做分析就唔好咁求其,萬一,我話萬一,害人不淺架,計多次啦~

歡迎指正,認真既指正,無任歡迎,我係未必啱,吹水友一名~

gigiyyc 發表於 24-4-3 21:09
灣仔2仔,得部分係1仔,
點可能係肯定全部都係呢

樓上分析員話既,唔係我~

heidya 發表於 24-4-3 21:12
黃鳳好少放甲部瓜??我意思甲部漏空浪費一個機會者

甲1選B1校 甲2/3選B2校有可能中
甲部位少 甲2/3選B1或漏空無妨

如果係灣仔區B2生屬全港B2
甲部選B1校無望
甲部選B2校有機中

灣仔區B2生如想乙1試B1校
不論自身成績屬全港B1或B2可能性
甲1試B1校無妨 甲2/3漏空無妨
甲部選B2校有機中無得去乙部

heidya    發表於 24-4-3 23:19

係咪應該B2頭就可以當b1搏,B2中就….B2尾係咪應該縮呢?

mcl233 發表於 24-4-3 21:35
借你個 post一用,去懷疑下啲所謂分析先~  

依2022/23統計,當年小5,好大機會等於今年小6, ...

佢扣減咗第一階段自行收生同埋甲部獲派位後(估計大約有630人離場),需要參加乙部派位的小六學生人數,但佢話到明係估算,誤差一定有。而且係用舊年的數據,今年情況未必一樣。

UTB 發表於 24-4-3 22:58
佢扣減咗第一階段自行收生同埋甲部獲派位後(估計大約有630人離場),需要參加乙部派位的小六學生人數,但 ...

假設出現嚴重錯誤啦,我估~

分析係最重要係要上心,了解一下實況
得出自己既估算,唔係求求其,啱㗎啦
連模擬測試都唔做,純係估算,或者叫做斷估~

都估算到分析員既斷估方法,抄人地分析囉
係唔係都用35%當離場率,各區都可以假設一樣?

提左㗎啦,貼士係,自己去數下645人何以來自边間學校?數到當佢岩,645人,如果係指B3生,可以用黎分析B1+2既派位?~

估算都要有操守㗎,連自己都呃唔到,仲拎出黎見人?~

師兄唔出數據,我都從來冇睇,偏差好大啦~

mcl233 發表於 24-4-3 23:17

區內強弱校共18間,自己數返出黎點砌到645人
平均每間有36人離場
當中不少係細校
8間有直聯中學~

例子:兩軒各走36人,边個仲會去QC/BPS~

mcl233 發表於 24-4-3 23:17

咁坦白講,我都係引述別人嘅資料。因為我無時間同資源去做研究,你認為有問題我歡迎你指出,多幾個唔同嘅觀點,可以讓家長自行參考。

UTB 發表於 24-4-3 23:37
咁坦白講,我都係引述別人嘅資料。因為我無時間同資源去做研究,你認為有問題我歡迎你指出,多幾個唔同嘅觀 ...

唔好意思,見你引分析員,借黎一用,抱歉~

mcl233 發表於 24-4-3 23:39
唔好意思,見你引分析員,借黎一用,抱歉~

不要客氣,大家都係吹下水討論下。

UTB 發表於 24-4-3 22:58
佢扣減咗第一階段自行收生同埋甲部獲派位後(估計大約有630人離場),需要參加乙部派位的小六學生人數,但 ...

EDB 人數統計私校包括國際學校
灣仔區有國際學校例如 ESF FIS
灣仔區統乙學額為SSPA人數七成+

SSPA 全港 | 東區
--------------------------------------------------------
2023 50,508 | [1,539]^
2022 49,448 | 1,507
2021 52,055 | 1,656
2020 54,112 | 1,725
2019 52,917 | 1,821

^ 假設灣仔區人數變化%等如全港

回覆樓主:

究竟你識唔識睇呢份表架?教育局都比左出黎,仲要用全港變化去代入灣仔~

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2022.pdf

回覆樓主:

嗱,宜家分析員彈多左幾句野啦,去兜兜:

如果係本區2仔,“全港都係2仔”,就咁咁咁

如果仲信呢啲所謂專業分析,咁只可以係自行判斷,自負風險~

一晚時間可以諗下點兜,都係決定一如以往,錯左都唔去修正~

foopopo 發表於 24-4-3 16:46

我覺得合理

我估 RC B1A 應該唔多會自行 RC

其實 RC 小六有冇 50 個 灣仔 真B1?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊