用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 請問李小何謂英文小學,哪些科目是英語教學? ...
樓主: Suyilok
go

請問李小何謂英文小學,哪些科目是英語教學? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Suyilok+於+14-07-09+發表回

原帖由 babybaby2010 於 14-07-09 發表
如果選校前都冇好好了解間學校啱唔啱個小朋友,理念係咪自己喜歡,連科目所用既語言都唔知,咁我真係唔覺得 ...

回覆:請問李小何謂英文小學,哪些科目是英語教學?

教得好唔好並不取決於教學語言
英華除了英文,中文係普通話,所有科都係母語教添,點解人地又唔覺得無問題?
真正具教學效能的學校,應該係針對課程編排和內容,以及教學法,教學語言只係佔很少的重要性,這些年,大家還會多注意左學校點照顧學習能力差異……所有所有呢啲,都應該係家長選校時應留意的。

記住,沒有好唔好,只有適合不適合

引用:教得好唔好並不取決於教學語言 英華除了英

原帖由 莎莎莉莉 於 14-07-12 發表
教得好唔好並不取決於教學語言
英華除了英文,中文係普通話,所有科都係母語教添,點解人地又唔覺得無問題? ...
打錯字,係"人地又唔覺得有問題"

回覆 莎莎莉莉 的帖子

莎莉 :

基本上我完全認同你所說.
但是 如你以 英華 來做 例子 可能  並不完全適合
和 你要明白某些家長的看法

某些家長 :  恐怕用中文教數.  到升中時去到英中
不習慣而不夠競爭力.  (怕輸在這科的心態  而擔憂 )

為何我覺得英華做例  不適合
由於英華大部份學生是一條龍上中學.  (原校)
基本上 (同校家長) 佢不用擔心 同級很多新對手
大部份是原校生.  所以一起學習沒有太大輸蝕的感覺

回覆 莎莎莉莉 的帖子

莎莎莉莉轉左相, 差點不認得, 好醒神.  , 我比較低低地, 認相先.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:回覆+莎莎莉莉+的帖子 莎莎莉莉轉左相,+差

原帖由 moondream3003 於 14-07-12 發表
回覆 莎莎莉莉 的帖子

莎莎莉莉轉左相, 差點不認得, 好醒神.  , 我比較低低地, 認相先. ...

引用:回覆+莎莎莉莉+的帖子 莎莉+:基本上我完全

原帖由 Danny3101 於 14-07-12 發表
回覆 莎莎莉莉 的帖子

莎莉 :
我又唔覺得因為人地一條龍係咁
以下在BK睇到人地咁講英華:
今年第一屆直資畢業生由於太超班,不甘於去自己的中學,就投考另外的中學。聞說成績超卓,去spcc有六七個,dbs十幾個,也有去名官津,LS/st jo...仲有幾個入到質素高的國際學校。大家計一計,一級150人,有廿幾三十人是達到頂尖级精英,其實唔簡單!我十分佩服呢位校長的魄力。

回覆 青青河邊草 的帖子

叻的小朋友自然有多選擇.
去追求/挑戰比自己都是正常
我只是個人意見 提出某些家長會擔心 升中數學語言問題!

其實可能很多家長心底裡都著重學校名氣多一點.
當然可能李宗德不夠 英華 名氣大.
例如 :  
今天有家長會說李小是中數.  放棄李小去讀圓玄.   
可能如果英華有 offer 的話
那就當然讀英華.  還會介意用中文教數學.?
純個人意見.....

回覆:Danny3101 的帖子

Danny 講得好,十分認同…但係有好多人無料入到英華呢!唉…到時又有d家長入黎諗住改變世界,要全世界就佢一個諗清諗楚,學校係咁既,吾好入左學到時先至反對學校,宜家仲有時間,快點去搵間英小轉喇,睇樓主英文都應該叻叻聲…做下好心放返個位出黎,大把小朋友等緊呀!

咁多人仲意借題發揮

回覆 Suyilok 的帖子

小兒畢業多年,資料不一定正確,但當年小兒確在不少英語的語境中學習,例如部份老師會以英語作出指示,科學是英語的,英文書較一般小學深。當年數學也是英文的。小一開學初期,老師也教了不少拼音。在這樣的環境下,小兒的英文基礎確是不錯,令他中學的適應也比較容易。

回覆 hkangel89 的帖子

多謝回覆

Danny3101 發表於 14-7-14 15:12
回覆 青青河邊草 的帖子

叻的小朋友自然有多選擇.

‹ 上一主題|下一主題