用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 藍循一年級報到~
樓主: Annie_lyk
go

藍循一年級報到~ [複製鏈接]

我個女叫Macy, 請大家多多指教!
15號那星期想去旅行, 如果早D或遲D做校服, 唔知得唔得呢!

原帖由 KWOKTT 於 09-7-16 22:19 發表
chloe 媽,
咁你亞女都好呀,有人同佢比賽吓佢就會快,
我果個最唔好係成日唔肯吞,印以咁慢.

咁我都8月15日先去學校買啦.

雖然唔係好忍心, 不過我諗現在都係時候磨練下我們的小朋友了

原帖由 Annie_lyk 於 09-7-16 21:24 發表
Hello Thomas ma and kai hin ma~

我個囡叫 Chloe 呀, 佢又係非常怕羞,吃飯又係好慢,不過佢如果見到同學仔食完佢都會快少少...(佢怕自己包尾)我都有考慮過帶飯..但就怕無人幫佢就麻煩d, 希望佢快d學識自己照顧自己 ...

等我都介紹下仔仔先, 我仔仔叫Marcus, 各位多多指教
我估校服應該可以早d/遲d去做的, 不過係咪一定要去荃灣呢??唔知藍田附近會唔會有呢??
另外, 你買書係咪會和學校個書商買呢??

原帖由 dorismama 於 09-7-17 01:11 發表
我個女叫Macy, 請大家多多指教!
15號那星期想去旅行, 如果早D或遲D做校服, 唔知得唔得呢!

關於校服,其實我昨天都打過電話問佢地有冇分行,
因為去荃灣太遠,mtr都要二十幾個站.
果位小姐話冇分行, 一係8月15日係學校買, 一係去
佢荃灣買.
我問佢如果當日遲去, d 碼比人買晒咁點,
佢話佢都知自己遠, 如果你訂咁佢地會安排送番學校,我地再去取.

有人同我, 德田街市有一間都係買校服,有藍循校服買,
唔知有冇住係德田的媽媽,可以幫忙睇吓呢?
如果早d買,可以早d去影定相都好.

另外,我見間指定書商都有85折,都應該會係果度買.

Hello 咁多位媽媽,我都介紹下亞仔先,佢叫 HILL,希望可以同你地既仔女編埋同一班啦,有個照應。以後請多多指教。

唔知有無學前班, 因想去旅行.

我媽咪係住德田的..等我搵左再同大家分享吓啦~~~~~

原帖由 KWOKTT 於 09-7-17 12:08 發表
關於校服,其實我昨天都打過電話問佢地有冇分行,
因為去荃灣太遠,mtr都要二十幾個站.
果位小姐話冇分行, 一係8月15日係學校買, 一係去
佢荃灣買.
我問佢如果當日遲去, d 碼比人買晒咁點,
佢話佢都知自己遠, 如果你訂 ...

好呀!
謝謝你呀!

原帖由 Annie_lyk 於 09-7-17 20:46 發表
我媽咪係住德田的..等我搵左再同大家分享吓啦~~~~~

請問各位媽咪,

你地有冇比小朋友學PHONICS, 係邊到學?
有冇好介紹呀 ??

我住油塘,在油塘中心學緊!

原帖由 KWOKTT 於 09-7-19 11:39 發表
請問各位媽咪,

你地有冇比小朋友學PHONICS, 係邊到學?
有冇好介紹呀 ??

請問教得好唔好呀 ?
方唔方便講吓學咗幾耐同幾錢一個月?幾多人一班呢

知唔知共分幾多個level 同學晒要幾耐呢 ?

學了約八個月, 我個女受, 所以覺得OK, $900/10堂, 4-6人一班, 好似成個課程2年!唔知有冇分level!

原帖由 KWOKTT 於 09-7-19 23:08 發表
請問教得好唔好呀 ?
方唔方便講吓學咗幾耐同幾錢一個月?幾多人一班呢

知唔知共分幾多個level 同學晒要幾耐呢 ?

我個囡都有學開(佢學校課程有)剛都搵左個姐姐每星期學一日, 想佢繼續麻,佢又好有興趣,依傢d小朋友真係幸福,咩都有得學, 我因為唔識教佢,唯有請姐姐啦~

原帖由 dorismama 於 09-7-19 23:54 發表
學了約八個月, 我個女受, 所以覺得OK, $900/10堂, 4-6人一班, 好似成個課程2年!唔知有冇分level!

已經收到學校的分班信了, 軒軒讀1B, 唔知你們有無小朋友是同班呢
新生家長會安排了在8月20日, 到時大家可以相認一下了

我個女係1C班, 請多多指教

原帖由 KaiHinMaMa 於 09-8-9 12:40 發表
已經收到學校的分班信了, 軒軒讀1B, 唔知你們有無小朋友是同班呢
新生家長會安排了在8月20日, 到時大家可以相認一下了

回覆 1# dorismama 的文章

你們好呀!我的小朋友叫cindy. 讀1E班, 請多多指教.
請問你們知不知 A-E班 有沒有分別? 是不是E班成績最差?

各位媽咪,

你地收到信啦, 我呢兩日都冇開信箱, 今晚番去睇吓先,

聽說 1-2年級冇分精英班, 3年級先分,
咁可能冇咩分別係咩班啦.

Thomas 媽媽

我去註冊時問職員佢地都係咁講, 3年級才以成績分班, 有現任家長同我講(仔仔升小五), 有一班精英班, 一班副精英班, 同三班普通班!
原帖由 KWOKTT 於 09-8-10 16:21 發表
各位媽咪,

你地收到信啦, 我呢兩日都冇開信箱, 今晚番去睇吓先,

聽說 1-2年級冇分精英班, 3年級先分,
咁可能冇咩分別係咩班啦.

Thomas 媽媽

我亞仔係1E班

dorismama,

我係網上睇到資料, 兩班精英班大約每班有40個學生, 其他的普通班會有30個學生, 不知資料是否正確呢?

原帖由 dorismama 於 09-8-10 18:26 發表
我去註冊時問職員佢地都係咁講, 3年級才以成績分班, 有現任家長同我講(仔仔升小五), 有一班精英班, 一班副精英班, 同三班普通班!
‹ 上一主題|下一主題