用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 BAFS+ECON+GEOG+M1 定 BAFS+HIST+GEOG+M1
go

BAFS+ECON+GEOG+M1 定 BAFS+HIST+GEOG+M1 [複製鏈接]

尋求意見
   9    0    0    0

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-4 09:49
你囡學校一向比較谷又多功課, 可能唔係你想像中咁弱, 一試定生死其實壓力好大 , 現今入大學唔難 ,況且 ...
真心多謝你,依幾年大家傾下傾下都變成朋友了。我都打算會報定副學士/HD,但唔知報唔報恒大好,希望到時用唔著啦!

洋蔥頭媽咪    發表於 23-6-4 10:43

妹妹頭 發表於 23-6-4 09:10
你講既好有道理,底子好就一定冇問題,但我女底子唔好呢。

你囡學校一向比較谷又多功課, 可能唔係你想像中咁弱, 一試定生死其實壓力好大 , 現今入大學唔難 ,況且條條大路通羅馬,放鬆啲啦

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-4 00:47
一條橡筋拉得太行,最終係會折斷,懂得自我放鬆Hea下亦未嘗壞事。
現今世代孩子讀書其實壓力好大,有啲家 ...
你講既好有道理,底子好就一定冇問題,但我女底子唔好呢。

妹妹頭 發表於 23-6-3 08:03
我依家都好擔心,佢讀咗多年書,一直都好積極,有毅力,但依年變左好hea,萬不經心,下年DSE,好驚作浪費咁 ...

一條橡筋拉得太行,最終係會折斷,懂得自我放鬆Hea下亦未嘗壞事。
現今世代孩子讀書其實壓力好大,有啲家長喜歡從小就會摧谷,中學甚至上到大學都會不停鞭策,孩子慣性在高壓下成長並非好事,就算成績達標身心也未必健康。

或者我係另類家長,小朋友細個會教佢努力讀書,培養良好嘅學習態度,但衹要底子夠穩,個人覺得又唔一定下下都要谷到盡,父母可以比啲空間孩子,多聆聽同溝通,做佢哋嘅支持佢。

我從不要求孩子必須入名校,要攞咩成績,無論中學定大學,衹要佢知道自己想點,揀佢自己想行嘅路,就算揀咩科揀咩學校,衹要佢鍾意,健康和快樂,我哋都會支持。我唔相信一定要入名校先可以取得好成績,亦唔同意必須chor到盡,先至算係積極。
每個人選擇行嘅路都可能唔同,有人直入大學,有人會兜多少少路,係成長必經嘅階段,其實衹要對得起自己,就是最真實的人生。

gracelam 發表於 23-6-3 08:34
Hea可能係壓力大嘅一種表現, 好明白父母心情, 但年輕人有佢自己想法, 讀大學條路有人直接啲, 有人迂廻 ...
明白,所以我都要調整心情。我當年都識有人讀到跳樓死左。

妹妹頭 發表於 23-6-3 08:03
我依家都好擔心,佢讀咗多年書,一直都好積極,有毅力,但依年變左好hea,萬不經心,下年DSE,好驚作浪費咁 ...

Hea可能係壓力大嘅一種表現, 好明白父母心情, 但年輕人有佢自己想法, 讀大學條路有人直接啲, 有人迂廻啲, 最緊要心身健康!真係識人高中讀到睇精神科, 做父母真不容易, 加油!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-3 00:11
佢哋大個啦有自己嘅諗法, 未必係反叛嘅 ,同佢哋可以當朋友咁相處, 有時都要尊重佢哋嘅意願,最緊要係溝 ...
我依家都好擔心,佢讀咗多年書,一直都好積極,有毅力,但依年變左好hea,萬不經心,下年DSE,好驚作浪費咁多年既心血。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-3 00:11
佢哋大個啦有自己嘅諗法, 未必係反叛嘅 ,同佢哋可以當朋友咁相處, 有時都要尊重佢哋嘅意願,最緊要係溝 ...
我都明白,所以佢突然話想drop M1,我都唔敢同佢硬踫,只可以背後支持佢。

妹妹頭 發表於 23-6-2 18:16
我家小姐依家至反叛期,好難搞。

佢哋大個啦有自己嘅諗法, 未必係反叛嘅 ,同佢哋可以當朋友咁相處, 有時都要尊重佢哋嘅意願,最緊要係溝通

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-2 14:28
其實餘下不足半年,如果成績唔係太差盡量唔好drop.
我家小姐依家至反叛期,好難搞。

YolandaTam 發表於 23-6-2 14:49
最好捱埋佢啦,語文嘅嘢始終好難講,話唔定 M1 有 5+ 呢。
我女舊年好彩有 M2去救,英文失咗手,如果唔係  ...
我女M1應該唔會有4

妹妹頭 發表於 23-6-2 13:38
佢開始覺得辛苦,想drop M1,佢話睇下今次考試M1考成點,再決定。

最好捱埋佢啦,語文嘅嘢始終好難講,話唔定 M1 有 5+ 呢。
我女舊年好彩有 M2去救,英文失咗手,如果唔係 best 6 會再低1分

妹妹頭 發表於 23-6-2 13:38
佢開始覺得辛苦,想drop M1,佢話睇下今次考試M1考成點,再決定。

其實餘下不足半年,如果成績唔係太差盡量唔好drop.

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-2 11:33
既然佢都讀得唔太吃力,就唔駛擔心啦,大個女啦自己會有分寸。
我仔考DSE時都有打機/上網,亦唔會捱夜每晚 ...

妹妹頭 發表於 23-4-23 21:03
我女就係揀Bafs + Econ + Geog + M1,感覺佢讀得唔太吃力,仲有時間煲劇,玩手機。我女下年DSE ...

既然佢都讀得唔太吃力,就唔駛擔心啦,大個女啦自己會有分寸。
我仔考DSE時都有打機/上網,亦唔會捱夜每晚11點前一定上床訓覺。
時間過得真快已經轉入大直路,加油

daddadmum 發表於 23-5-1 20:17
我仔快要揀科,想bio,chem,Econ,但怕Econ 多嘢寫同背要花太多時間,也知bio 多嘢背記,所以1516中,佢暫時 ...
Econ 比起 Chem.Bio,要背嘅嘢真係濕濕碎,Econ比較著重理解同吹水能力,易合格但高分有難度。
往年DSE Econ 大的9x分已有5星星,但去年份卷較淺,cut off 非常高,我仔去年 DSE Econ 94分都衹得5星。

Econ cut off 供參考
年份         2019    2020    2021    2022
2級            41         43        43
3級            57         60        59
4級            65         68        75         80
5級            79         82        80         87
5星            86         89        90         92
5星星        91         93        92         95

Hello0-0 發表於 23-4-23 21:01
尋求意見

經濟較歷史多考生
經濟5**/5*/5+比例較歷史高
但3+/2+(合格率)較低 4+就相若

2022年 PSHE
經濟 | 地理 | 中史 | 歷史 | 旅款 | 倫宗
----------------------------------------------------------
日校考生(人)
10,413 7,221 5,341 4,316 3,043 672
----------------------------------------------------------
等級(%)
5** 1.9 | 1.3 | 1.4 | 1.4 | 0.5 | 1.0
5*+ 7.1 | 5.1 | 5.2 | 6.0 | 2.1 | 3.7
5+ 17.3 | 12.7 | 13.0 | 14.4 | 5.3 | 9.2
4+ 46.0 | 37.3 | 38.1 | 47.0 | 17.9 | 31.8
3+ 67.4 | 62.9 | 65.9 | 75.4 | 38.0 | 66.5
2+ 86.8 | 88.0 | 89.8 | 93.8 | 77.8 | 89.4
1+ 95.4 | 97.0 | 97.0 | 98.7 | 93.0 | 94.8
U 4.6 | 3.0 | 3.0 | 1.3 | 7.0 | 5.2

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

焯媽媽 發表於 23-5-1 23:43
我覺得如果理解到的話,Econ 算是不用背書的科目來的。

同意。我女當年 3 個選修,呢科花嘅時間最少。

焯媽媽 發表於 23-5-1 23:38
我仔仔語文比較弱的,都可以讀好ECON。  

我仔中三選科時,都係考慮選擇Econ 還是 Chem, 因為考慮到 讀C ...
我仔對醫療科目有興趣,如讀BIO,CHEM感覺比較好些,雖然有興趣,但我怕太多科目要背,最後佢時間唔夠用,PHY他話要理解好,但佢話唔太喜歡呢科,因學校組合只能PHY/ECON選
‹ 上一主題|下一主題