用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

想入CSK [複製鏈接]

新手媽媽想問一下. 如果TARGET 係CSK. 會唔會讀邊間幼稚園會有著數?
有學卷VS 無學卷? 好出名的幼稚園如SC 會否有著數?
請多多指教.
   1    0    0    0

我有20分的.

回覆:ce366 的帖子

你指今年定出年先

welcomewoe 發表於 12-12-14 11:53
你指今年定出年先

我係新手媽媽. 好多謝你指點.
我睇左好多資料話如果係資助的學校. 跟本你讀邊間幼稚園都無關係. 因為係抽籤.
我想問20分的(是否即是自行收生) 都是抽籤?

資助學校有沒有叩門? 如果我第一和第二都抽不到. 如果由那些幼稚園出來的會不會機會高一點?

因明年小朋友讀K1. 有兩間都很多人說好的學校收取了.

一間是祟真的INTL. 有學VOUCHER
另一間是SC.

我喜歡TT. 因有減扣. 但又怕如萬一抽不到. 想叩門時. SC 是否有利一點?

ce366 發表於 12-12-15 12:31
我係新手媽媽. 好多謝你指點.
我睇左好多資料話如果係資助的學校. 跟本你讀邊間幼稚園都無關係. 因為係抽 ...
20分, 自行收生階段是計分的, 如果那年同分的申請人多就要抽籤。否則, 20分都有機會。
自行收生失敗, 就要大抽獎, 與讀邊間幼稚園無關係。
叩門的話...CSK 會先話無位, 但你可以照交個人PROFILE 申請 (放入門口個收年大箱內), 有位會約見。 一般學校校長都教在自行, 大抽獎第一及第二首志願時要選同一間心儀學校,叩門成功機會大大提高或先有面試機會。

出年先讀 K1, 現在就問小學?! 你都太緊張了...

如果讀 TT KG (INT'L), 一般都想升去 TT PS (INT'L), 英文可以持續.  當然學費貴好多.  升CSK, 初時要追回中文差距會辛苦少少。

讀SC 升CSK 應該可以快適應, 因SC 會訓練學生獨立。

(全是個人意見)

引用:Quote:ce366+發表於+12-12-15+12:31+我係新

原帖由 dickyyim 於 12-12-17 發表
20分, 自行收生階段是計分的, 如果那年同分的申請人多就要抽籤。否則, 20分都有機會。
自行收生失敗, 就要 ...
多謝你寶貴的意見!

其實而家大部份的家長,都希望小朋友去到環境好的學校。等佢唔好學壞。近年出生率高左,競爭力高企。好怕讀完3年後,才發覺企做錯決定。
Thank you

請問CSK的英文程度可以嗎?

我是2013-2014 的準家長

好希望小朋友能夠入到CSK

麻煩賜教

回覆:always_mama 的帖子

CSK的英文不太深,如果你小朋友是在一般幼稚園便可能要打下底

回復 welcomewoe 的帖子

Thanks.... 明白... 咁CSK一般升中是不是Band One....我聽D家長話...34網當然最理想是CSK.... 是嗎?

但想問下, 學校是否比較少女學生, 因升中係男校

我同樓主一樣超緊張到囝囝下年先K1 而家已睇埋小一資料,
忍唔住笑左,
不過呢個post 好有用

Chirley 發表於 13-2-20 23:38
我同樓主一樣超緊張到囝囝下年先K1 而家已睇埋小一資料,
忍唔住笑左,
不過呢個post 好有用 ...
我都係呀, 已經睇緊小一了

回覆:pcf0319 的帖子

对,因为女生多數選HY,聖羅撒

‹ 上一主題|下一主題