用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院
樓主: mandy_lee
go

播道書院 [複製鏈接]

Re: 播道書院

oic....

Hi 各位

我都黎報到先, 聴完家長會, 真係覺得個盧校長好正, 我同老公覺得最開心係聽到盧校長話d學生最重要係學到謙卑, 好難學架.

係呢, 學費分十期交, 咁即係返十個月學, 但
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Venus,

Regarding 自己帶飯, I have consolidated some info of 飯壺 from parents of BK for your reference.

Lunch box of course is not the best choic. However, I am also concern that even I can prepare lunch for the kid, the food may not be really good after several hours when comparing with buy lunch box from school.

Quoted messages:

- Tiger,象印,都OK,不過我嫌容量小,兼開好多蓋.我現在用緊果個係台灣三光牌0.95L,容量,小朋友可能會嫌大,不過就好方便,得一個蓋.

- 我在跑馬地萬豐家居到買,我個女話都熱熱地的,但唔會好熱囉.
咁又唔可以話好過Tiger,象印既,只不過方便唔使開咁多蓋和容量夠大.但個樣就冇咁靚囉.

- 我兩日前係筲箕灣家品店見到有三光飯壺,賣 $159。

- 我朝早7點準備好晒個飯壺,女女7點3上校車,到中午12點4先食飯,佢話根本唔夠熱,我轉用過幾隻牌子都一樣,所以現在要lunch time親身送飯上學校.其實如果個小朋友肯食學校飯盒,就唔好自己帶飯了,因為有好多(送)菜焗得耐都變得好難食.

- 有一隻係好熱的, 牛頭牌不?鋼子彈壺(內無膠盒), 真係勁熱, 我朋友6點煮好飯入壺, 仔仔12點幾食都熱, 有時食唔晒, 返到屋企4點幾, 我朋友洗壺時, 都仲好暖, 不過外型就大d , 生得細粒的小朋友就幾難用law

goodkids

唔該晒你, 我會試下比佢帶飯, 因為播道8:30先上堂, 就算撘校車我估都係半個鐘就到, 所以4-5個鐘應該都ok, 等我試下買個飯壺自己帶返公司食, 睇下熱唔熱先, 到時話你知, 不過我要學識烹飪先
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Venus,

Half-way school bus cost 2/3 of the round trip and may not be justified.

該用戶已被刪除

hi yoyosing,
              其實自從由BB出世到現在,除非和老公都無法夾到時間,才要留在嫲嫲處,其餘時間必定親自take care of him,講真我哋一放假都一定湊番仔仔的,一嚟要俾時間奶奶放吓假休息吓,二嚟湊仔是我哋的責任,年中無休的。但我好Enjoy     

ps. yes. 我先生係做紀律部隊的。
yoyosing 寫道:
[quote]
tigermom 寫道:
hi mandy lee,
            大家都是有工作,你是5 days work?我要輪shift,返工時間仲唔穩定,因我老公一樣輪shift, 所以大家要好好安排照顧仔仔,但我每天盡能力接仔仔回家,其實大家都辛苦,所以諗緊一年班点算,希望可以好好安排啦。最慘我老公唔鈡意請"姐姐",      唯有辛苦D,同再計劃吓啦     

Hi Tigermom,

你同你先生都係要輪更,咁梗有
Tigermom

venus and goodkids,
             你哋真係好媽媽,我除咗工作時間唔穩定引致應該未能做愛心飯盒外,本人的厨藝真的      不見得人,所以我是會選擇定Lunch Box.......... :cry:  :cry:  :cry: ...sorry Tiger豬
Venus 寫道:
goodkids

唔該晒你, 我會試下比佢帶飯, 因為播道8:30先上堂, 就算撘校車我估都係半個鐘就到, 所以4-5個鐘應該都ok, 等我試下買個飯壺自己帶返公司食, 睇下熱唔熱先, 到時話你知, 不過我要學識烹飪先
Tigermom

点解在小學雜談找不到這Topic.............     
Tigermom

hi tigermom

yes....agree....盧校長真係有d 似曾偉權呀!!!!

[quote]
盧校長演講真有一手,兩個幾鈡的講話,精彩,有趣味,唔話夠鈡都唔知己過了兩個多鈡了,而且我留意到盧校長的左面有些小似"曾偉權"hehehehe      just for fun!!!![quote]

yes, 唔知點解唔見咗呢個topic

hi yoyosing,
              其實自從由BB出世到現在,除非和老公都無法夾到時間,才要留在嫲嫲處,其餘時間必定親自take care of him,講真我哋一放假都一定湊番仔仔的,一嚟要俾時間奶奶放吓假休息吓,二嚟湊仔是我哋的責任,年中無休的。但我好Enjoy     

ps. yes. 我先生係做紀律部隊的。[quote]
yoyosing 寫道:
[quote]
hi mandy lee,
            大家都是有工作,你是5 days work?我要輪shift,返工時間仲唔穩定,因我老公一樣輪shift, 所以大家要好好安排照顧仔仔,但我每天盡能力接仔仔回家,其實大家都辛苦,所以諗緊一年班点算,希望可以好好安排啦。最慘我老公唔鈡意請"姐姐",      唯有辛苦D,同再計劃吓啦     

Hi Tigermom,

你同你先生都係要輪更,咁梗有

各位家長,

我要報料,今日學校網頁update

happyalthetime,

你好!其實我都唔係好記得校長

yoyosing,

侯任校長資料:

http://www.llcew.edu.hk/info/principal.php

我剛找到這個專為播道書院而設的討論區, 真多謝網站管理員!

我現在想緊做唔做書院的義工, 如果做, 又唔知做邊樣?

HI:
     我知校車有全程OR半程. 應是可以的. 自己帶應不是問題的.     

yoyosing>>thank you報料

william28>>me too,我也是在考慮做唔做義工及如做,會做邊樣呢?

到時一日有6節課,我想應該不用帶太多書吧,請問各位家長妳們買了書包未呢?會用邊一款呢?現在買書包會不會太早

Hi 各位有須要家長記住去民政處取表申請書簿費及車費津貼.
另我想問問以前中學叫form 1 點解而家叫S.1.
書包我會遲d先買, 校車我都多數搭一程

mandy_lee ,

s. 1 = secondary one, 好似英中的叫法
‹ 上一主題|下一主題