用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 私立部校園環境係點㗎?
go

私立部校園環境係點㗎? [複製鏈接]

如題。在門口經過,好似外觀不像一間小學。
   0    0    0    0

rinarina 發表於 16-5-17 19:37
如題。在門口經過,好似外觀不像一間小學。
第一次經過同你感覺一樣,外觀的確唔似一間小學但裏面的而且確係一間小學,禮堂好大,環境唔錯!

回覆 Amymichelle 的帖子

可以分享多少少嗎? 如, 夠地方活動嗎? 設施又係點呢? 謝謝你.

引用:回覆+Amymichelle+的帖子 可以分享多少少

原帖由 rinarina 於 16-05-19 發表
回覆 Amymichelle 的帖子

可以分享多少少嗎? 如, 夠地方活動嗎? 設施又係點呢? 謝謝你.
因為已經搬左過黎以前商科書院嘅校舍,有圖書館,禮堂好大,有小花園,小女平時比較活潑好動,佢都認為小息有足夠空間比佢跑佢好喜歡呢間學校,連我自己都喜歡學校嘅環境!

引用:Quote:原帖由+rinarina+於+16-05-19+發表回

原帖由 Amymichelle 於 16-05-19 發表
因為已經搬左過黎以前商科書院嘅校舍,有圖書館,禮堂好大,有小花園,小女平時比較活潑好動,佢都認為小息有足 ...
阿女話小息唔可以跑架,perfect 姐姐會警告,因為容易撞到其他同學,而且學校好多樓梯,之前有同學比人撞到落樓梯,所以小息嚴禁跑步

校園環境好靚好大

冇開放日,只有特別日子如去年155th anniversary才有開放日,仲要有邀請咭的才可入學校…
裡面地方頗大,跟舊址即津小連接,小聖堂的building很古典,好有文化氣色。但小朋友(小一至小三)小息唔可以在校園範圍跑,小四到小六的小朋友會在課室小息。規矩也多,如不能逗留在樓梯附近,大小息(小1-小3)的小朋友一定要離開課室,不得逗留,更不可進入別班的課室等等。但小息小朋友可去圖書館,找社工傾偈,什至每週(唔記得邊日)多用途室又會播適合小朋友的特號節目,也可去找修女等等…其實設備一般,需要的都有,但不豪華。有些設備更到小四才開始可以用,如VA room。簡單講,聖心好僕實簡單,以讀書為主,真係需要到才讓小朋友接觸和使用。

sheffield 發表於 16-11-18 12:09
冇開放日,只有特別日子如去年155th anniversary才有開放日,仲要有邀請咭的才可入學校…
裡面地方頗大,跟 ...

請問聖心私小收幾多外來生不是其幼生?有乜小巴可以在中環MTR 上去?我哋下星期去?自行,直資,私小全軍覆沒!只剩最後希望!如冇唯有任由教局安排!

回覆 IMDAD 的帖子

其實我都唔知有幾多外來生…但我見每班都有約有一半不是幼種園上來的(我囡已P),所以我估計外來生有60-80人(用4班計)。但期望不要過高,聖心唔少人情位…順其自然吧!中環,如是11點後就行上去啦,只是15分鐘…如早,行人電梯只落沒有上。搭的士或巴士40M。祝好運!

sheffield 發表於 16-11-23 15:23
回覆 IMDAD 的帖子

其實我都唔知有幾多外來生…但我見每班都有約有一半不是幼種園上來的(我囡已P),所以我 ...

唔該晒!這是我們最後希望!曰曰只有祈禱!

回覆:私立部校園環境係點㗎?

請問,私小校園是否比津小校園大? 環境是否都比津小新淨? 樓梯很多嗎?,因平日經過私小和津小校址,真的無法想像裏面環境是學校

旺角卡門 發表於 17-1-29 02:38
請問,私小校園是否比津小校園大? 環境是否都比津小新淨? 樓梯很多嗎?,因平日經過私小和津小校址,真的無 ...

裏面環境優美!有花草樹木都多樓梯架!其實响出面真係好難想像裏面咁大

回覆:私立部校園環境係點㗎?

謝謝啊,其他學校,可以在外面望到學校外圍同操場,但聖心小學好神秘啊~

請問聖心私小會有機會(emoji)全日嗎?

引用:請問聖心私小會有機會(emoji)全日嗎?

原帖由 little12 於 17-02-11 發表
請問聖心私小會有機會(emoji)全日嗎?
黃修女講明只要佢做校長的一日都唔會轉全日制

marwai_1030 發表於 17-2-15 10:02
黃修女講明只要佢做校長的一日都唔會轉全日制

Thanks
‹ 上一主題|下一主題