用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑自閉 學校留難拒收
go

懷疑自閉 學校留難拒收 [複製鏈接]

懷疑自閉 學校留難拒收

我本身對仔仔被懷疑有自閉傾向一事,已經弄得好唔開心,再加上近日就找學校一事而煩上加煩同好勞氣.

仔仔已2歲,因為語言表達同理解能力兩方面均表現欠佳,所以評估中心的醫生見議安排仔仔早些接受教育,好讓他得到刺激....但我卻在找學校當中遇到很多不快事,好唔開心!

我仔仔列作為懷疑自閉,但已經被人視作自閉看待,諸多理由推塘, 並要求我們提供醫生証明仔仔是"懷疑個案",而不是自閉個案,好老實講我真的有需要提供嗎?

為何人辦教育你辦教育點解要憑報告去甄選小朋友,而不是透過oberservation,佢地仲係福利團體,令我好氣結.

Re: 懷疑自閉 學校留難拒收

毅媽咪

我都試過~~ 講 就面試都叫你唔洗去~~
唔講  就收左

不防考慮下!!

毅媽咪,
Where do you live?  You may ask moms here to collect information about kindergartens.  Not all the schools don't accept our kids.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

我曾經有呢個經驗,d 學校唔收,我唯有一路排住政府,一路係出面搵course (自閉症訓練)俾仔上,直至等到有位先停course。

four44 寫道:
毅媽咪

我都試過~~ 講 就面試都叫你唔洗去~~
唔講  就收左

不防考慮下!!
agree,我認識一個媽媽佢個B都係有自閉傾向,同 four44 講既一樣,~~ 講 就面試都叫你唔洗去~~
唔講  就收左

毅媽咪,

If you live in Kowloon side, you may try Pui Yen Nursery (培恩幼兒院 tel: 2336-0006) in Kowloon Tong (Waterloo Road opposite to Maryknoll Convent School).  When I was aware of my son's AF situation, I hurried to send him to this nursery for two months in June and July.  The school's environment is spacious and clean.  They offer both half day and full day nursery.  The class where my son attended only has 6-8 pupils with one teacher.  The teacher is very kind and patient.  Though she observes that my son has problems, she still try her best to draw his attention and most important of all, she never gives up on him.

Having said that, my son will study in Creative Kindergarten in September which accepted him before he was diagnosed.  I also talked to the headteacher about his case and they show sympathy and willing to offer help as necessary.  School has not yet started and I cannot comment on whether the school is 'good' or not, but at least they are willing to show their efforts towards these kind of children.  

For your information.

Justin2002

希望妳心情已平伏.

我也試過坦白後拒收(其實未評估前已收了,還做了名字印章,但未買校服,點知評估後對她們坦白後就多多藉口,一時說無位,一時說可能有別的服務更適合小朋友,但轉頭又去收了數個新生),當時真係好嬲,亦打電話對她們說很失望,滿以為一間有口啤的i位幼兒園可以體諒/接納不同需要的小朋友,原來都不是,亦質問她們的反口覆舌,沒有位收我小朋友但有位給別的小朋友,因那2個小朋友分別是我鄰居及舊同學的小朋友.當然她無言而對.

好彩舊年搵到間好學校(保良局),那時已評估了,坦白後她們給我很好印象亦很願意接納小朋友,之後還一直保持良好溝通,真係令我安慰.

妳可試找全日制及有i位的幼兒園,坦不坦白,隨心吧,結果往往會意想不到.希望好快聽到妳好消息.

努力.
Hei媽

其實吾好講垣吾垣白呢個問題, 有i位的學校, 老師點都有d experience, 果時我個仔只係去見面咋, 都已經話無位啦........結果搵一間吾full的幼兒園, 即時收左............再讀耐左, 老師開始問佢係屋企的情況..............

果時我先講返阿仔的情況......

講吾講, 自己考慮下.

我宜家給仔仔在一間半日制私人幼兒園讀,見到全日制有間有位,咪去試吓囉,點知會給人家留難,話有報告睇就有得讀,無呢就等政府別的選擇.

好嬲!

其實我地都係想搵間真心教育小朋友既學校啫,如果嗰啲學校唔願意收自閉傾向小朋友,查實我地又無謂迫人地去教自己小朋友,因為佢地一定對我地小朋友唔好,我以前都試過啦,我個仔轉咗兩次校,讀咗三間幼稚園,前兩間真係對我同囝囝好rude架!我都仲可以忍受人地點樣指指點點我,但係就真係忍受唔到啲老師咁rude對待我囝囝...因為佢地咁樣,搞到我囝囝番咗咁耐幼稚園都好唔開心,even佢最後讀嗰間係兼收位,但依然俾人標'chim'咗,最後我個仔畢咗業後,嗰啲老師至同我講,佢地剩係教咗我個仔幼兒班多少少既嘢,佢地有測驗又無同我講,啲小朋友屈佢打人(我在場,睇足全程),啲老師諗都唔諗,問都唔問,連了解件事呢吓動作都無,就即刻信我個仔打人,到我忍唔住開口話人地個仔反問人地個仔係咪真係我個仔打人時,人地小朋友忍唔住笑笑口,嗰個老師至無聲出又唔敢望住我.咁樣既教育,你迫佢入去讀,值得嗎???

依家最重要係搵到一間學校係有heart去教小朋友,啲老師有番少少專業,至少係幫到你小朋友.就算佢地真係教唔到,但係有盡責有交代,我覺得已經足夠,至少唔會傷害到小朋友既心靈,就算佢地响教方面有困難,但你同校方都可以互補不足嘛!

俾心機啦!依家你小朋友都只係兩歲,仲有時間去training同幫佢.

我真是好想知道
1. 唔好學校的校名?
2. 好學校的校名?

謝謝, 如真的不想公開就pm我啦.....

我都可以講吓我個仔之前讀過邊三間幼稚園:

1.禮賢會幼稚園(個校長好rude,好大力捉開我個仔,又隔開我個仔要佢日日响死角度對住牆坐,叫佢唔好日日咁公開大大聲話我個仔打人,我話唔想個仔俾其他小朋友同家長排斥,佢就好惡咁鬧我發我脾氣)

2.小親親國際幼稚園---其實呢間好好,只係個別一個老師態度好差,同埋even幾個老師對五個學生,佢地都係搞唔掂我囝囝,因而要求我個仔停學.

3.保良局大角咀托兒園(遲吓好似話改名為幼兒園/幼稚園)---係有兼收位,但係啲老師做嘢好無交代,我都係到畢業至知個仔只係學到幼兒園多少少既課程同埋學校有測驗咋...!    同埋啲老師成日卸膊,自己做錯做漏嘢就死口唔認,仲要賴落家長度,對家長態度惡劣,對我囝囝時好時壞,但有同學屈我個仔時,老師無了解件事,諗都唔諗就一口咬定我個仔係有打人...啲同學取笑我個仔,我個仔覺得受辱打番同學,但老師無好好糾正取笑人既小朋友不但只,仲認為只係我囝囝一個人既錯...無好好處理兩方情緒...仲有好多衰嘢未爆...太多,費時講)

bandband
  我都佩服你喇!次次都打咁多字,不過係你的表達上真係好入肉 幫唔少人呢 佩服~佩服   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

有名俾你叫嘛---"長篇大論"~!上咗BK咁耐,俾人地師奶話我長篇大論麻Q煩...我都仍然改唔到一貫作風...無計~~~!!! 大家唔嫌棄我長氣咁就得喇~~~!!!
joey媽媽 寫道:
bandband
  我都佩服你喇!次次都打咁多字,不過係你的表達上真係好入肉 幫唔少人呢 佩服~佩服   

sorry, 忍唔住搭咀。可否去平機會要求道歉呢?

agreed.  你地媽咪, 米以為d教會學校同有i位架就好有愛心, 其實係睇個別老師好唔好,多過間學校, 樹大有枯枝, 當然如果校長好, 肯支持, 我地有勿要求d老師都會順灘d, 如果唔係比你入到你都驚,天冇絕人之路,我成日安慰自已, 個天交個特別兒比你, 係因為你担得起, 等如我地讀中學果時, 派間band 5學校比你, 你都要讀落去。大家努力!

cheungmanwai 寫道:
個天交個特別兒比你, 係因為你担得起。大家努力!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun 寫道:

[quote]
cheungmanwai 寫道:
個天交個特別兒比你, 係因為你担得起。大家努力!
[/quote]

咁唔讀都讀咗咯,人地又擺到明嫌棄我地啲仔,就算我地迫佢地道歉,又有咩作用呢?佢地都唔會改變態度同作風...無計,香港啲風氣係咁,唔似得外國會咁多支援,唯有認同我媽咪講嗰句,教仔唔好旨意老師,都係自己俾心機去教番仲好...
HoHoMom 寫道:
sorry, 忍唔住搭咀。可否去平機會要求道歉呢?

Toally agree     

[quote]
教仔唔好旨意老師,都係自己俾心機去教番仲好
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。
‹ 上一主題|下一主題