用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 老師建議我帶個仔做評估(急)
go

老師建議我帶個仔做評估(急) [複製鏈接]

5歲半, k2, 老師建議我帶佢去做專注力不足及行為評估, 老師表示政府有排等, 建議我去搵埋私家同步做, 有咩機構比較好呢?
   6    0    0    1

回覆:BrianHoHoHo 的帖子

我女喺政府等評估只係排左半年,但評估完話暫時唔洗跟進

我排2星期見姑娘,再等半年見醫生。私家有協康,links

DollyCC, 你再自己去協康呀? 係咪有學校信就可以? 幾錢? 係咪即時知結果?
我個仔剛剛見左政府姑娘, 等緊見醫生, 話通常等半年.

協康你可以打去問,不過都唔平,都要幾千,我就無去,我去朗研社上社交班。因為政府姑娘都覺得無自閉特徵,過度活躍症都不似,有自制。況且2歲幾好難check專注力不足,就算有事都是行為治療,不如直接上堂,再問上堂姑娘觀察有咩問題再睇。

如果話係社工做專業評估,就千祈不好去。

回復 kyleebc 的帖子

多謝提點.

你自己有有留意吓小朋友是否真係有此問題?
好多時老師見到啲活躍學生或者好奇強學生都會一係話
專注力不足又或者過度活躍等......
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

我個細仔AGE 2言語唔得要排政府評估,因為等太耐我排左協康,不過都要等,咁就去左中環聖雅各樂寧中心好快可以評估
你可以試下

自己都覺得個仔係坐唔定去做功課, 同情緒好易波動, 月尾可以見醫生了, 可能係我不停打去煩佢, 話個仔要揀小學, 唔知點好..... 希望見完醫生有改善啦.

回復 BrianHoHoHo 的帖子

多謝分享,我唔明白,點解?

回復 DollyCC 的帖子

十分同意,等既時候就要開始訓練,小組又好,個別又好。話就話5,6歲先可以確診ADHD,但其實有冇病都好,都要早D睇下小朋友係日常生活同學習有乜問題,即刻搵合適訓練先最緊要,唔好遲。

中文大學都有得做,收費可接受,我個仔5歲去做的報告一星期送到上門。

回覆:老師建議我帶個仔做評估(急)

一中

回復 BrianHoHoHo 的帖子

Hi,

我朋友啱啱搵私人機構做左智力測評,  都唔太平, 不過評估完, 會約你講返報告, 等你了解返小朋友嘅強弱項,
仲可以將個評估費用返落佢地嘅培訓課程, 好似有專注力, 自我表達嗰 D ....... 我都約左下星期做評估, 你可以考慮下
btw , 好似喺 Sunday Kiss 見到有介紹個評估,希望幫到你啦

回復 靚太唔易做架 的帖子

可以pm資料我嗎? thx.

請問中大嘅評估點樣報?

中大的看來不是評估發展問題,是對智能高的小朋友評估,對嗎?

http://ww2.psy.cuhk.edu.hk/chpc/cht/content/services

我想找發展問題的評估,協康和健康院以外,有其他途徑嗎?

回覆:老師建議我帶個仔做評估(急)

其實學校老師可以做快速轉介,轉介到就近健康院做評估,不過一定要學校填表,但我估有d學校都唔知有依d服務

‹ 上一主題|下一主題