用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 幫幫忙,被懷疑係資優又係專注力不足
go

幫幫忙,被懷疑係資優又係專注力不足 [複製鏈接]

小兒現在小一在,那可做評估.
   7    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

1. 經由學校轉介學童評估中心
     除非課堂內有嚴重問題, 經篩選後級任老師覺得有需要, 唔係既話你要自己同學校提出.
2. 經由學童保健中心轉介學童評估中心
     我係囡囡學童保健當日要求當值醫生轉介, 成個過程叫做好好彩排得好快, 由約 CAC 到再做評估都係三個月咋.
3. 私人機構做 WISC-IV
     真係搵私人機構做我推薦中大, 我唔係因為學校區會學生返區會做評估有特價, 我唔會係區會做.............就唔使搞到依家要再去 CAC 做評估.....唔使眼白白無左 $3800
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 miriam 的帖子

HI MIRIAM
唔好意思, 我唔係好明, 點解會眼白白沒了$3800.
不是已做了兒科保健的評估嗎?

醒目開學勳章 王國長老

siusoma 發表於 12-2-23 12:28

HI MIRIAM
我去左私家做評估......................

報告出左之後我同睇開既 CP 講返, 咁呢位 CP 係見過我囡囡架, 佢講左一句 "好多時會斷錯症", 囡囡係出面上堂既社工都話佢唔係 ADHD, 其他小朋友有同樣問題既媽咪都係咁講, 係極度懷疑份報告之下, 於是係學童保健時我要求再做, 轉介左去藍田時位 CP 初步都話唔係 ADHD, 咁你話我係咪眼白白唔見左 $3800 畀私家做評估丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原來係咁, 那麼你有沒有做埋資優方面的評估呢?
你小孩評定不是ADHD, 咁你做D咩去幫佢呀?

醒目開學勳章 王國長老

siusoma 發表於 12-2-23 12:54

原來係咁, 那麼你有沒有做埋資優方面的評估呢?
囡囡正正係做資優評估,
呢個評估係可以睇到小朋友會唔會有 ADHD 或其他問題,
點知可以咁抵死.........................

醒目開學勳章

miriam,

健康院都寫信比我仔去藍田做評估. 電話個姑娘話要2個星期才覆我時間.
請問初初是否只見姑娘?

個過程是點架?
你女女是資優嗎?

thanksx1000

醒目開學勳章 王國長老

funbeauty 發表於 12-2-23 17:54

miriam,
係藍田第一次見已經係 CP 唔係見姑娘.

第一次見時係 1hr, CP 會問好多小朋友學校同家庭生活既野, 亦都會問題父母直系親屬既精神病記錯, 呢一 part 囡囡係同我一齊係房度架, CP 會係傾談時留意埋小朋友係呢 1hr 有咩特別既野, 好似周身郁坐唔定咁, 當日 CP 同我傾左 45mins, 之後用 5mins 同囡囡傾.

傾完晒會一齊再講返, CP 知我份報告係用黎塞住學校既, 所以用口形講囡囡唔係 ADHD, 同時再約期做正式評估, 到時係做 WISC-IV 定其他就無講, 以需時黎講我估計係再做 WICS-IV.

我囡囡唔係資優, 只係某部份係優異, 所以有部份比起同學仔快, 亦都唔會諗話舉手作答呢樣野, 加上屋企問題令到佢有 D 情緒問題, 就係咁樣............畀人當左佢係 ADHD....

funbeauty  嘩! 45分鐘, 小朋友好難頂WOR  發表於 12-2-23 18:16

醒目開學勳章

THANS miriam,

其實ADHD 是指專注力不足嗎?

醒目開學勳章 王國長老

funbeauty 發表於 12-2-23 18:15

THANS miriam,
ADHD 專注力不足及過度活躍症

我囡囡懷疑係 HD, AD 方面完全無問題, 就係因為成日上堂唔舉手, 有時覺得悶就搞搞震, 所以畀人懷疑佢係 HD 囉.

醒目開學勳章 王國長老

嘩! 45分鐘, 小朋友好難頂WOR  發表於 1 分鐘前

係咁既情況下其實都睇到小朋友行為表現係點架~~~

45mins 入面我囡囡真係坐定定睇書, 睇完先至話悶無野做搞下我, 換轉真係 ADHD .............. CP 話反轉左間房啦...........

MIRIAM ?咁最後評估是什麼 ?你小朋友多大?

醒目開學勳章 王國長老

kmmum 發表於 12-2-23 22:10
MIRIAM ?咁最後評估是什麼 ?你小朋友多大?
要等 2/3 去藍田再做評估.

囡囡八歲幾, 一直都知佢係有 d 野, 好似記性同語言能力咁, 但我一直都當佢係普通小朋友咁教, 唯一著手跟進情緒同行為, 學業成績我唔使谷都係中上, 點解仲要畀咁大壓力去所謂 "優異" 既野呢.

總之學校懷疑佢資優, 咁我咪去做資優評估囉!

資優評估就是評估智能上的能力。
ADHD評估是評估孩子有否專注力不足及過度活躍問題。
專業的資優評估甚少會兼做ADHD評估,因為會算兩項收費,而坊間有公信力(由教育心理學家評估)的IQ test都已經要$3800起。

你的孩子何以被懷疑係專注力不足呢? 佢幾歲?

"成日上堂唔舉手, 有時覺得悶就搞搞震" 就被人懷疑是HD,真無耐!
所以ADHD呢個terms已經有點被濫用,攪到家長心慌慌。

醒目開學勳章 王國長老

otabc 發表於 12-2-23 23:44
資優評估就是評估智能上的能力。
ADHD評估是評估孩子有否專注力不足及過度活躍問題。
專業的資優評估甚少會兼做ADHD評估,因為會算兩項收費,而坊間有公信力(由教育心理學家評估)的IQ test都已經要$3800起。

你的孩子何以被懷疑係專注力不足呢? 佢幾歲?
有部份會幫小朋友就埋個簡單評估............詳細緊係要另外畀錢, 但就寫落去份智能評估.................

最抵死係話我囡囡有攻擊性行為...........班主任睇完都話有無搞錯..........

囡囡唔係有專注力問題, 上面回應已經講左咩原因話囡囡懷疑係 HD.

hi  miriam
你現在用d咩去幫佢,行為上問題或有沒什麼支援呢?

你們說的是藍田, 是健康院的,對嗎?
照你所說,我現在是不用去私人的,
我仔4月去做健康檢查, 到時跟健康說嗎?

我仔而家係小一, 學校教育心理學家都同佢做左評估, 寫左referral 俾我去再做評估!

我仔又係上堂好多時坐唔定, 有時答問題又冇舉手!

醒目開學勳章 王國長老

siusoma 發表於 12-3-1 11:38

你們說的是藍田, 是健康院的,對嗎?
藍田係學童評估中心黎,
全部都係經轉介去做各樣唔同評估既,
同普通既學童保健唔同架.

若果真係唔急可以等到學童健康檢查時同醫生提出,
講到明懷疑專注力不足但學校無轉介跟進,
資優個面唔好提因為評估中心唔會去做資優評估架.

‹ 上一主題|下一主題