用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Any idea on the first day to school
樓主: Radiomama
go

Any idea on the first day to school [複製鏈接]

返學啦!  

對於媽咪來說真的又驚又喜,又唔捨得你,
因媽咪知你越來越大,好快會有自己o既世界,好快媽咪唔可以成日攬住你,又唔夠力抱你,諗到哩到媽咪已經想喊;

但另一方面媽咪又好想你可以有好多你自己o既朋友,
因為你又無兄弟姊妹,將來有o羊心事都可以有人傾訴。
我諗要你將來做左人o地媽咪,你就會感受到媽咪依家o既矛盾心情!

yanchuchu,

Your kid studies in HKBUK?  Just a guess and I can feel that the teachers there are very nice.
Only love can make us whole.
Let us pass the love to the one in needs too!

21th day

放了兩天假期, 一提起上學就扁嘴, 今早起床後不停說"我不上學"!

上學後進到課室, 一夥眼淚吊在眼角, 但已懂玩玩具, 聽到鐘聲響起, 還會收拾呢!

今天看他們唱國歌, 校歌和做運動, 很有趣呢! 雖然他仍是傻傻地看著看著, 不大會唱歌, 但相信他好快會熟習學校生活.

Chanhuiling,

My pleasure to know about your girl!  She is so mature and nice!  
It's pity that we can't be the schoolmates but hope both of us work hard to be good moms too!

Pls check your pm, I have something to ask you personally.

Thanks!

22th day

這幾天已不再哭著進課室, 不過仍然要我抱著進學校, 同車的pn小妹妹下車後是自己行的, 於是趁機鼓勵他也一起步行, 他竟然說, 我好累!

好明白他要一步一步來, 唯有忍耐!! 相比先前不願意上學, 上學時不願意跟碰面的人打招呼, 現在已有進步了.

上星期觀察他上課時總坐在後排, 舉手時老師又看不到, 真有點擔心他被忽略了, 會對上課失去熱情, 曾想過請老師關注, 但又好像不太好, 所以打消了這念頭.  今天看見他在circle time時自己坐在第一排, 老師說話時他又很有反應, 先前的顧慮頓然消失! 讓他自己摸索總勝過父母的刻意安排和鋪路.

原文章由 Radiomama 於 07-9-8 22:18 硐表
yanchuchu,

Your kid studies in HKBUK?  Just a guess and I can feel that the teachers there are very nice.
Only love can make us whole.
Let us pass the love to the one in needs too!

Radiomama,

我個女係讀HKBUK,你仔仔間學校又咁好,可以俾你係出面觀課O既,你可以睇到佢越來越進 步,你就好放心啦!

23th day

已經開始是快快樂樂地上學了!
今天還開始在學校借玩具, 原本不打算參加, 但又擔心他見到其他小朋友可以借而他不能時, 他會不高興, 所以還是參加了! 告訴他每逢星期三及五可以借玩具, 他好興奮呢!
進課室時, 老師攬著他, 熱情地問小兒, "有沒有掛念我?" 嘩, 真是不得了!  小兒好開心呢!
今天他舉手答問題, 終於被老師選了出去貼日期, 他還大大聲會說twelve呢!

yanchuchu,

學校可以讓家長送子女上學後逗留十五分鐘, 我們便在門外觀看, 小朋友進入課室後就好像忘記了媽媽一樣, 已經不會再理會門口的大人了!

原文章由 Radiomama 於 07-9-12 10:04 硐表
今天還開始在學校借玩具, 原本不打算參加, 但又擔心他見到其他小朋友可以借而他不能時, 他會不高興, 所以還是參加了! 告訴他每逢星期三及五可以借玩具, 他好興奮呢!
進課室時, 老師 ...

hello Radiomama,
Nice to hear you again.  恭喜恭喜! 都叫你唔駛擔心,小朋友的適應能力好強架。

Yau_cheungMum

原文章由 Radiomama 於 07-9-12 10:04 硐表
進課室時, 老師 ...

Radiomama,
恭喜你啊,可以飲得杯落,唔知點解見到佢地好開心咁返學仲開心過自己升職加人公。我初初以為你可以留成日,原來係15mins,其實我都好想留係到偷望佢,但我驚俾佢發現我,所以我每次走都叫自己唔好望呀,你話我係未好傻啞?

24th day

上學時小兒又不停說, 我不上學, 真給他氣壞!

回到學校後自己步進課室, 慶幸他已懂得自己處理書包, 還會找出玩具坐下玩!
之後唱歌和做運動, 最尾的一個指定動作是跟同學擁抱, 他終於是自己上前擁抱別人, 而不是呆呆地站著了!

yanchuchu,

我估你都可以試試偷望小朋友的了! 我起初也是躲在門角偷望他, 久而久之, 他就沒有再哭了! 現在就算給他看見我, 他也不會扭計. 我還打算明天帶攝錄機幫他拍下上學片段.

原文章由 yanchuchu 於 07-9-12 23:14 硐表

Radiomama,
恭喜你啊,可以飲得杯落,唔知點解見到佢地好開心咁返學仲開心過自己升職加人公。我初初以為你可以留成日,原來係15mins,其實我都好想留係到偷望佢,但我驚俾佢發現我,所以我每次走都叫自己唔好望呀,你話我係未好傻啞? ...

原文章由 Radiomama 於 07-9-13 10:24 硐表
yanchuchu,

我估你都可以試試偷望小朋友的了! 我起初也是躲在門角偷望他, 久而久之, 他就沒有再哭了! 現在就算給他看見我, 他也不會扭計. 我還打算明天帶攝錄機幫他拍下上學片段.

...

Radiomama,
我個女今日唔知做嘜,唔俾我走仲大喊添,用力攬住我,我唯有先安慰佢一陣,5分鐘後我同佢講媽咪要走,要反屋企執o野去迪士尼,因為約o左放學去迪士尼,佢先平靜反d,跟住我在出面偷望佢,見到佢有個女同學一直陪住佢,之前已經有俾紙巾我個女,原來之後仲一直陪佢,唔知哩個係未佢第一個好朋友呢?

25th day

今早爸爸放假, 送我們上學, 小兒因有爸爸的關係, 差點不肯進課室, 幸好最後都乖乖就範!
爸爸第一次看他唱國歌校歌和做運動, 很安慰, 但評語是沒有其他小朋友般精靈, 總是有點傻傻的!
之後今天由小兒帶了以"b"開頭的物件, 老師要求帶三件, 小兒昨晚卻找出六件來, 在circle time由他介紹時, 他很開心呢!--計有: baseball & bat, badminton, blue box, bowl, bandage and Barney's book!

放學回家, 他在電話中告訴我, 上了的士, 告訴目的地後, 被司機趕落車, 太過份了! 雖然只是$20的車資, 也無理由拒載, 惟有教工人下次抄下車牌及名字, 讓我去舉報!

26th day

上學開始成為一件快樂的事!
今早主動要求帶一本書上學給老師跟全班同學分享, 又說會在學校做一個燈籠給媽媽, 再做一個給爸爸!
而且今天還有一份功課完成了交給老師呢!
愉快學習是一件很重要的事, 但最重要是爸媽能持之以恆!

原文章由 Radiomama 於 07-9-17 10:02 硐表
上學開始成為一件快樂的事!
今早主動要求帶一本書上學給老師跟全班同學分享, 又說會在學校做一個燈籠給媽媽, 再做一個給爸爸!
而且今天還有一份功課完成了交給老師呢!
愉快學習是一件很重要的事, 但最重要 ...

27th day

莫非月亮影響情緒?? 今天進課室時有幾位同學在扭計, 接著連小兒也扁扁嘴, 在眼角掛著一滴眼淚.

昨日還未製作燈籠, 小組活動時, 老師讓他們"聞嘢"(小兒的用語), "好香㗎, 有橙, 香蕉, 蘋果", 不知真定假!  但他興奮到不得了!

今天唱國歌時很正經, 我打算買一枝小國旗放在家, 讓他唱得更有feel!

28th day

今早上學尚算"聽話", 只是進課室前又再度撒嬌, 流出眼淚來, 幸好英文老師一拖---他就乖乖走進課室, 之後多次探頭出來看我跟其他家長閒聊, 眼晴告訴我, 他很想知我們在說什麼.

昨日製作了小兔燈籠, 雖然眼耳口鼻分不清, 但其實仍很可愛!

29th day

今早回到學校, 小兒不停要make sure我站在窗邊看著他, 每當我與家長閒聊, 他就走出來吩咐我望著他!
他好喜歡唱老師教的歌, 上學時經過銀行看見大廈頂的匯豐旗, 他就即刻唱起國歌來, 笑死!!
‹ 上一主題|下一主題