用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 Year 1 (2009-2010) 新生家長輔導
go

Year 1 (2009-2010) 新生家長輔導 [複製鏈接]

Hi, 我開呢個topic, 係想同大家報到, 之前有個topic係:
2009-10 P1 準家長,請大家入來傾下.
當時大家都未決定, 可能有些家長經統一派位後, 由於種種因素, 最後轉了軚, 現在辦妥了註冊手續, 如果你係CKY的確診家長 (難聽o左 d), 歡迎大家入來交流下意見, 互相解答疑難, 最好就係舊有家長幫忙解答, 使我們儘早適應及融入蔡繼有這個大家庭.

0    0    0    0

The new campus looks great!

CKY 網頁有新通訊:--"What's New"

School Bus

Thank you very much!

原帖由 HeiHeiMa 於 09-8-16 02:40 PM 發表
各位小一新生, 學校網頁已經登出開學安排, 請check: "Student Area"--> "Circulars"
我諗呢兩日應該都收到信!

各位小一新生, 學校網頁已經登出開學安排, 請check: "Student Area"--> "Circulars"
我諗呢兩日應該都收到信!

Dear HeiHeiMa,

Thank you very much!

原帖由 HeiHeiMa 於 09-8-4 01:02 AM 發表
關於第1個問題, 學校有參加校際朗誦/音樂節, 但一年級唔會選學生參加, 不過如果學生想參加可以問老師拎form, 但要自己練!

關於第1個問題, 學校有參加校際朗誦/音樂節, 但一年級唔會選學生參加, 不過如果學生想參加可以問老師拎form, 但要自己練!

原帖由 nov03bb 於 09-8-3 07:24 發表

唔好意思, 近來較忙未有及時回應, 很多謝你的分享. 因為如果兩個小朋友同一日開學, 如果兩個都要陪, 要好好想怎樣安排, 由於新校舍及第一年小一, 真的很想陪同一起, 但唔陪細佬, 又怕佢唔開心...

...

唔好意思, 近來較忙未有及時回應, 很多謝你的分享. 因為如果兩個小朋友同一日開學, 如果兩個都要陪, 要好好想怎樣安排, 由於新校舍及第一年小一, 真的很想陪同一起, 但唔陪細佬, 又怕佢唔開心...

各位:
再有兩個問題, 希望大家幫忙,
1.請問CKY有無參加校際音樂節, 是否會派發報名表格?

2.除乘搭校車及自行駕車外, 有無人已經知道往新校舍的交通? 附近有無地方泊車? 我見到附近有巴士站, 是幾多號呢 ? 如果第一天無校車, 相信學校的車位都未必會開放, 即使開放, 都未必夠用, 如果泊於路邊, 太多車都可能會抄牌?

thanks!

原帖由 HeiHeiMa 於 09-7-31 01:04 AM 發表
以我記得, 返學第一日應該返半日, 家長可以陪同! 但唔記得有冇校車!
至於書包, 小一通常用細碼!
CKY書本唔多, 功課做完都file o係學校, 只係有時會派個file返o黎!
有轆書包比較重, 個轆又易整污漕衫褲, 所以最好唔 ...

以我記得, 返學第一日應該返半日, 家長可以陪同! 但唔記得有冇校車!
至於書包, 小一通常用細碼!
CKY書本唔多, 功課做完都file o係學校, 只係有時會派個file返o黎!
有轆書包比較重, 個轆又易整污漕衫褲, 所以最好唔好揀呢類!
唔需要帶鞋返學更換!
午餐可訂學校o既, 亦可以自己帶!
水當然要帶, 返學咁長時間, 小息/lunch都可以飲o下水o麻!

原帖由 nov03bb 於 09-7-30 18:40 發表
各位CKY家長,

還有一個月就開學了, 想了解小一新開學的安排:

開學頭幾天會否只需返一小時或半天, 家長是否需要陪同一起上課?

第一天上課有沒有校車接送?

平均來說, 初小書包的大小應怎樣才足夠? 我見基本上背 ...

各位CKY家長,

還有一個月就開學了, 想了解小一新開學的安排:

開學頭幾天會否只需返一小時或半天, 家長是否需要陪同一起上課?

第一天上課有沒有校車接送?

平均來說, 初小書包的大小應怎樣才足夠? 我見基本上背包有大小兩種, 加埋手拉式, 即共有三款, 哪一款比較適合? 要帶鞋返學校換嗎? 要帶午餐盒嗎? 要帶水嗎? 每天都要帶很多課本嗎?

Thanks!

學校網頁有新的照片:

Thanks very much, Chau444.   
原帖由 Chau444 於 09-7-17 11:59 發表
MaggieAndy,

我猜想由於在CKY學習樂器是自費學習項目, 如果家長有其他考慮, 向學校申請應該是可以的. 但是如果可以, 學校當然希望我們支持一生一體藝的理念, 而基本上低年級學生都有在校學習樂器, 日後可能隨個別情 ...

回覆 18# MaggieAndy 的文章

MaggieAndy,

我猜想由於在CKY學習樂器是自費學習項目, 如果家長有其他考慮, 向學校申請應該是可以的. 但是如果可以, 學校當然希望我們支持一生一體藝的理念, 而基本上低年級學生都有在校學習樂器, 日後可能隨個別情況, 有少數學生會申請不再在校學習樂器而矣!

Chau444

Hi Chau444,

Thanks for your sharing.  Do you mean that your daughter can apply for exemption from learning insturment for the reason that she is already learning piano?  Is learning piano outside a substitue for learning instrument in school?

There are some technical problems in my PM functions that I am not able to send out PM.  I think i need the drum pad and xylophone once the school confirms my daughter's instrument choice by the end of July.  If you do not mind, could you please PM me your contact details (may be email address) so that i can discuss it with you.

Many thanks.

原帖由 Chau444 於 09-7-4 10:52 發表
MaggieAndy,

歡迎加入CKY這個大家庭, 我女兒將升讀YR4, 由YR1開始已選擇了敲擊樂, 但由YR4開始, 我已去信學校要求停止不參加. 其實主要原因是我女兒有學習鋼琴, 加上其他課外活動, 在取捨下, 決定不再學敲擊樂了!
...

Dear ate-a-lamb, curry123 and all,

Thank you very much!!!

原帖由 ate-a-lamb 於 09-7-7 03:17 PM 發表
hi nov03bb and other parents whose kids are interested in Cello:

U may let your kids view below link, an interview by TVB with young Cello players, and so they'll have a brief introduction to this in ...

hi nov03bb and other parents whose kids are interested in Cello:

U may let your kids view below link, an interview by TVB with young Cello players, and so they'll have a brief introduction to this instrument.

U can also select other clips of some other instruments, too.

http://www.youtube.com/watch?v=NG7YNHc-Xjw&feature=related

b.rgds;

應該是有分別的,鋼琴會有高音譜號和低音譜號,但弦樂會有中音譜號。我想不太難分的,因為小兒同時學習鋼琴和弦樂,未見他有混淆。

原帖由 cmpyu 於 09-7-6 08:52 發表
兒子說是一樣的.

Dear Chau444 & cmpyu,

多謝大家的分享, 另想問一句, 不同樂器的五線譜是否一樣, 會不會令小朋友混淆? thanks!
‹ 上一主題|下一主題