用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 2016年中學學位分配
go

2016年中學學位分配 [複製鏈接]

剛翻閱過去數年學校週年報告,見2016年有15名升到其他官津或直資中學,請問大家知否升到比羅氏更好的中學嗎?見學校在之前的年報都有開校名,但上年只公佈概括數字。謝謝!
   0    0    0    0

kinderman 發表於 17-4-3 20:25
剛翻閱過去數年學校週年報告,見2016年有15名升到其他官津或直資中學,請問大家知否升到比羅氏更好的中學嗎 ...
應該係, 因為陸小係100%升上羅氏, 斷估唔會有人升去比羅氏差嘅中學.

回覆 polliebb 的帖子

多謝回覆
但見上年不上羅氏人數相對早幾年大幅攀升一倍或以上,而學校同時改變公佈方式(不開校名),好奇想知道是不是學生成績大幅提升而去了更好的中學,還是有其他原因?

kinderman 發表於 17-4-5 09:58
回覆 polliebb 的帖子

多謝回覆

請問你喺邊度睇到?  - 見到了, THX

polliebb 發表於 17-4-5 08:53
應該係, 因為陸小係100%升上羅氏, 斷估唔會有人升去比羅氏差嘅中學.
又唔一定, 早兩年都有人轉去德信同鄭植之..... 兩間明顯比羅氏低一班以上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題