用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) net 12 軒下放乙二有機嗎?
樓主: MZ1488
go

net 12 軒下放乙二有機嗎? [複製鏈接]

cyhh 發表於 15-1-30 09:47
軒下乙2入到果個係我同事呀(2014年),但轉頭有話有人嘅朋友乙1入唔到⋯所以我都解釋唔到 ...
甲部呢?? 會唔唔都係順次序甲一st joe, 甲二軒下??

winnietingting 發表於 15-1-30 09:49
如囝,我会揀st Joe, 有直屬中學,不過中st joe要靠運。因我諗就算中軒上軒下,要辛苦六年去考中學,我本人 ...
你唔係以為讀st joe就唔洗辛苦六年嘛?? 佢地一樣要為升中打爭打c既....聽聞鄧鏡波都會收好多原校升唔到中學的st joe仔.

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-1-30+09:4

原帖由 熊牛不兩立 於 15-01-30 發表
你唔係以為讀st joe就唔洗辛苦六年嘛?? 佢地一樣要為升中打爭打c既....聽聞鄧鏡波都會收好多原校升唔到中學 ...
嘻嘻,諗住有直屬中學捱少d,大人小朋友冇咁辛苦

引用:Quote:cyhh+發表於+15-1-30+09:47+軒下乙2

引用:Quote:cyhh+發表於+15-1-30+09:47+軒下乙2

原帖由 熊牛不兩立 於 15-01-30 發表
甲部呢?? 會唔唔都係順次序甲一st joe, 甲二軒下??
佢當時其實一心聖類斯(佢1st round入,讀晒導向班,仲搬埋去西環),所以一心只係想博st jo,所以甲二、三無填。佢其實諗住抽不到st jo就派寶校,咁就讀聖類斯,所以先由灣仔搬去西環,但點知中乙2軒下,依家要由西環過番來灣仔返學

引用:Quote:原帖由+熊牛不兩立+於+15-01-30+發表

原帖由 cyhh 於 15-01-30 發表
佢當時其實一心聖類斯(佢1st round入,讀晒導向班,仲搬埋去西環),所以一心只係想博st jo,所以甲二、三 ...
咁佢住西環,點抽12網?!

引用:軒下乙2入到果個係我同事呀(2014年),但

軒下乙2入到果個係我同事呀(2014年),但轉頭有話有人嘅朋友乙1入唔到⋯所以我都解釋唔到 ...
我朋友的小朋友去年乙2入軒下
家陣讀緊小一

lauwingtai    發表於 15-5-27 13:01

cyhh 發表於 15-1-30 10:24
佢當時其實一心聖類斯(佢1st round入,讀晒導向班,仲搬埋去西環),所以一心只係想博st jo,所以甲二、三 ...
如果你肯定你朋友無記錯無填錯真係乙二中軒下。咁可能乙一唔中軒下果位朋友一係填錯學校編號。我相信會有大頭蝦真係會填錯號碼。今年軒上係1201,軒下係1202。佢可能見到係軒官係1201就填,但無睇清楚係上午定下午

enbutter 發表於 15-1-30 10:53
我朋友的小朋友去年乙2入軒下
家陣讀緊小一
真係無諗過上年可以乙二都中軒下,仲要有兩位中!!!

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 15-1-30 09:31
如果係仔,冇backup, 冇宗教,我會放軒下第一,李賜豪第二,就非常穩陣。我係穩陣派教主。
我都係咁同我親戚講, 無back up, 第2已經要擺李賜豪, 要學識睇送食飯, 明見舊年李賜豪第3入唔晒, 仲搏?

siden 發表於 15-1-30 10:53
5月先簽租約,交表時在12

熊牛不兩立 發表於 15-1-30 11:01
真係無諗過上年可以乙二都中軒下,仲要有兩位中!!!
係呀,依家知嘅都2個⋯可能之前嘅家長真係填錯code....

cyhh 發表於 15-1-30 09:47
佢無填甲二甲三呀~~

引用:Quote:siden+發表於+15-1-30+10:53+咁佢住

5月先簽租約,交表時在12
軒下 vs 聖類斯?

揀軒下真係好d?仲要住西環,聖類斯有直屬band 1英中喎( am I correct?  thanks) ?

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+15-01-30+發表5月先

原帖由 winnietingting 於 15-01-30 發表
軒下 vs 聖類斯?

揀軒下真係好d?仲要住西環,聖類斯有直屬band 1英中喎( am I correct?  thanks) ?
佢最後真係揀左軒下呀,佢覺得聖類斯只係b1c至2a,喺軒下讀得上,聯繫中學都會好過聖類斯,仲要免費⋯而且佢個case係點都要搬嘅(當時只係租來抽獎,其實唔夠住),又有工人帶番學,所以西環返灣仔銅鑼灣不是大問題

winnietingting 發表於 15-1-30 10:17
嘻嘻,諗住有直屬中學捱少d,大人小朋友冇咁辛苦
錯, 有直屬中學既, 為咗保住可以直升班人既水準, 只會更谷.

唔係大半班直升上嚟既都係得B2成績, 日後中學仲點谷?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實大家都係向朋友/同事口中聽番嚟話中同唔中, 實際話佢地點排法, 大家又係無親眼見過, 所以永遠只係口同鼻拗.
但乙二放軒下, 一定唔係安全既做法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-30+11:37+

原帖由 hkpapa852 於 15-01-30 發表

其實大家都係向朋友/同事口中聽番嚟話中同唔中, 實際話佢 ...
當然,無啱心水嘅back up,唔可以咁博

熊牛不兩立 發表於 15-1-30 10:14
你唔係以為讀st joe就唔洗辛苦六年嘛?? 佢地一樣要為升中打爭打c既....聽聞鄧鏡波都會收好多原校升唔到中學 ...
2間都咁辛苦....似乎....係St. Joe打爭C都抵d....都係圍內人比拼....始終升直屬中學保障大d

係軒小打唔贏....去唔到QC....可能係去SKHTSK

係St. Joe打得贏....仲可以去隔離試下去QC再打過

2間都打唔贏....結果都係差唔多~~~

siden 發表於 15-1-30 10:53
若抽中左既....就係甲部抽入嫁啦....大把人係咁講
‹ 上一主題|下一主題