用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

想問一下中學有些甚麼課外活動和學會?
德文課程又是供哪些學生選讀?是課外修讀還是正常課堂內修讀的?謝謝!

學校有德文和西班牙文讀,英文成績好的同學會優先考慮。 德文一星期上2天,西班牙文一星期一天,由上年開始,全部都是課外修讀, 德文一年約6XXX元, 西班牙文一年約3XXX元, 一樣要測驗和考試。

課外活動有很多,9月中會有個CLUB ORIENTATION DAY,到時才選啦。

回復 polo819 的帖子

Hi Polo819,

咁係咪以前喺學校學德文同西班牙文係唔駛學費?

西班牙文S幾有得學?S1衹是有德文班報。

Thanks.

LingChiBaBa

回復 LingChiBaBa 的帖子

不知道以前需不需要交學費。
西班牙文和德文都是由S.1開始讀起, 9月初會有通告。

通常參加幾多樣ECA呢?我女暫時推左田徑同German填左冇興趣,因為兩樣都一星期返兩日,太花時間

好似無說一定要參加幾多ECA, 但Music Instrument 就至少要學一種,中西樂器都可以, 鋼琴都可以,最好有GRADE 5, 每次音樂考試,同學都需要用自己熟識的樂器考試,由同學和考師評分。
另外DANCE 和 DRAMA 是學校的常規課程, 必修的。

分班結果出了,點解有些成績不錯的入了ABC班呢?
小女話班主任好攪笑

回覆:BCCCKKK 的帖子

會唔會考Pre-S1考得麻麻?

對呀, 因S1是根據PRE-S1 的成績來分班,如同學HEA住來做,就有機會跌入ABC班, 所以記住S1要努力, 考番入DEF.

DEF 班有冇分邊班最叻?

回復 BCCCKKK 的帖子

RANDOM 分的, 無話邊班勁。 最緊要係FIRST 和 FINAL EXAM 都考到TOP 50﹪, 就可以入DEF。

回覆:polo819 的帖子

咁ABC班同DEF班所教嘅野有無唔同?

D 堂數一樣,應該一樣.  

F.1本grammar超淺, 以前P.5 用個本grammarway 都要比呢本深好多
應該P.3用宜家F.1呢本, S1用返grammarway 先係由淺入深.

小學無端端P.5用F.1書, 宜家變左由深入淺呀!

polo819 發表於 13-9-4 18:42
回復 BCCCKKK 的帖子

RANDOM 分的, 無話邊班勁。 最緊要係FIRST 和 FINAL EXAM 都考到TOP 50﹪, 就可以 ...

好想問,開左學差不多一個月了,功課、默書、測驗多嗎?

FIRST 和 FINAL EXAM 都考到TOP 50﹪,是用P6的成績評核嗎?若果冇分邊班勁,咁點解要入DEF班呢?

polo819  S1 分班是以PRE﹣S1 的成績來計算, 中英數最TOP的50﹪ 入DEF班。 S2分班是以FIRST和FINAL EXAM 來計算, 要中,英, 數3科的總分考到TOP50﹪就入DEF。  發表於 13-9-29 11:59

聽聞聖心下午校考頭20名的學生,都會揀其他學校而唔揀自己中學,唔知你地知唔知果d其他學校係乜學校呢?BPS?英華?DGS?St Paul Co-ed?

若果頭30名,除左自己學校,仲有乜學校可以選擇呢?因為老師話11月時同家長講有關升中既事,叫家長到時諗定有乜心儀學校,老師可以跟據家長既選擇去比意見。

回覆:ungoogoo 的帖子

睇你住邊區,你舉例的幾間都唔錯,太遠就不用考慮了。其實聖心已經係一間好好的學校,舊年家長會我見到學校公佈的資料,入頭三大的比率相當高,拍得住你提到的幾間學校啊!要知道我校有6個班,收著近三分之一的band 2生,這樣的成績可喜可賀了。而且,聖心一直以來非常低調,又少對外收生,所以外面的人對聖心了解都不多。

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

me2 發表於 13-9-25 20:03
睇你住邊區,你舉例的幾間都唔錯,太遠就不用考慮了。其實聖心已經係一間好好的學校,舊年家長會我見到學校 ...

Thank you me2。我住南區的,若果第日亞女返聖心就perfect了。

你說舊年聖心入頭三大的比率拍得住BPS、英華、DGS、St Paul Co-ed etc,那麼功課、測驗及考試的壓力大嗎?以我所知,英華在我來說都幾大壓力,所以佢地有好高%入三大。

除了那些神級的中學,Marymount你又覺得跟聖心怎樣比較呢?

中一至中三的學習壓力應該不大吧,我女宜家中四,開學時老師可能有同班上的學生傾DSE,她開始有緊張的感覺,所以破天荒的要求我送她去補習,我覺得都係一件好事,起碼表示她開始重視呢件事了。
我只知道BPS,英華,聖芳濟各都差不多,因朋友的女女多數係呢幾間,瑪利曼唔熟,應該是很好的。

me2 發表於 13-9-26 19:45
中一至中三的學習壓力應該不大吧,我女宜家中四,開學時老師可能有同班上的學生傾DSE,她開始有緊張的感覺, ...

多謝你不厭其煩咁回答我呀!若果你唔介意再答我的話,唔知你覺得聖心同聖芳濟各邊間好d呢?有d家長一向都覺得聖心比聖芳濟各略勝一籌的,但你話聖芳濟各去年既入U率應該同BPS、英華差唔多,咁其實同聖心應該都算係同級吧!我女個老師曾經話,亞女可以揀一些比聖心再好些的中學,你有冇覺得邊間係比聖心再好d呢(我有問過讀Marymount同英華的同學的家長)?我之前一直覺得,純以津校計,BPS、英華、CCSC呢d就係"比聖心再好些的中學",但係我而家真係唔知邊d係好d了。

聖芳濟各弱一點,關於入頭三大人數方面,聖心和BPS,英華差不多。

‹ 上一主題|下一主題