用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 資優+adhd 再疑似亞氏保家,好複雜
go

[過動] 資優+adhd 再疑似亞氏保家,好複雜 [複製鏈接]

一年級確診adhd,現五年級, 冇食藥,上social class, 專注班,neuro feedback training, 食魚油, 在家冇限耐性同包容, 正面管教……到去年4年級有兩個term conduct 有b+, 我開心到不得了,我滿以為我們的努力冇白費,但今年情況差了,我都要好好了解下變差的原因,對症下藥,糾纏了咁多年,或可能都要考慮食藥了。於是再搵第二個心理專家攞意見,我俾佢睇晒d之前做的assessment, 包括gift 同adhd, 再update 下佢近來的情況,佢同我講話仔可能仲有亞氏保加,我真係晴天霹靂,好傷心…
現在有時如不滿或憤怒時會動手和動腳,這最令我擔心,最近就是因為這樣收warning 了,我最近都試過俾佢用頭撞我的背, 我只是語氣平淡地拒絕佢飯後飲支 mr juicy.

點解咁複雜,我都唔想知是什麼名稱,只想搵方法協助呀仔,唔想浪費了一個小朋友,又好怕誤診,我果人填問卷時都好小心填,怕填錯影響結果

亞氏保家要食藥嗎?同adhd 一樣醫法?

如有同路人可分享嗎? 這是我最唔開心的CNY, 一想起就哭了

0    0    0    0

回覆:資優+adhd 再疑似亞氏保家,好複雜

以我所知,阿氏係自閉譜係,唔同 ADHD, 如果情緖唔好,有暴力傾向,好似都有藥食

如果有睇開醫生,醫生又建議食藥的話,值得先試藥。因為ADHD不單只影响學習,社交和情緒管理亦會影响到

尤其你仔現在5年班開始進入青少年期,情緒波動會更大,更容易闖禍

當然,現在他有自己的想法,食藥必需和他商量他自己願意才好,如果他不認同或者你自己猶疑,好難開始食藥的

我仔三年班開始食藥,青少年期一樣會情緒大上大落,只是波幅細些
for every one criticism, three positives must be given.

多謝你lillymarie,明天開學了,又是四點鐘電話恐懼的日子,近期仔行為沖動,有trigger 令他不滿就打人/踢人,好傷心頭痛,影響到人就是我最擔心的,CP 說佢個case 幾複雜,要等埋老師問卷先再俾意見
‹ 上一主題|下一主題