用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好開心
go

好開心 [複製鏈接]

好開心

囝囝英默一百分       

Re: 好開心

siulisa,

恭喜~~~恭喜~~~叫女女keep 住, 努力!!

katiema 寫道:
siulisa,

恭喜~~~恭喜~~~叫女女keep 住, 努力!!

係囝囝呀, 唔過點都好, 好多謝妳呀
該用戶已被刪除

[size=large]恭喜, 恭喜!! 繼續努力~~

siulisa,

好嘢 繼續努力 [size=small]yeah ! yeah ! 恭喜曬  

醒目開學勳章

多謝哂各位呀

囝囝常識93, 中文94, 數學98, 英文80咋, 仲有二科未有成績出, 係中默同中作, 各位媽咪一齊分享

你囝囝讀幾年班呀!

我個女自從升左小二之後,己經很久不見了. 直至上個月才忽然出現一次.那次開心得幾乎要用相架相起佢!!

依家唔好肥佬回來我已經阿吉蒂了^_^

Eva 寫道:
你囝囝讀幾年班呀!

我個女自從升左小二之後,己經很久不見了. 直至上個月才忽然出現一次.那次開心得幾乎要用相架相起佢!!

小二

好囡囡依家幾年班呀 :

siulisa,

我大果個10 may就輪到佢測lak.......希望都好似你囝囝甘, 順利過關la.......

Bowiema 寫道:
siulisa,

我大果個10 may就輪到佢測lak.......希望都好似你囝囝甘, 順利過關la.......

放心喇, 一定會架, 係喇, 妳大

WOW你囝囝二年班都咁叻呀! 咁真係值得開心.

我個女都是二年班. 佢小一的時候可能有新鮮感,很主動好學,成績好好. 但是二年班之後佢就開始無乜主動,要叫至做,一日到晚都掛主睇課外書, 雖然話閱讀是好事,但就覺得佢過曬火,行路,搭車都要睇,成日要提主佢,佢至肯停下. 真是無辦法. 所以有時佢會擒擒聲做功課,因為可以去圖書館或在家看課外書. 所D功課就做到..... 唉!唔知佢幾時至開HILL!!

你囝囝入學時,是大仔還是細仔?

siulisa 寫道:
[quote]
Eva 寫道:
你囝囝讀幾年班呀!

小二

好囡囡依家幾年班呀 : [/quote]

[quote]
Eva 寫道:

我個女都是二年班. 佢小一的時候可能有新鮮感,很主動好學,成績好好. 但是二年班之後佢就開始無乜主動,要叫至做,一日到晚都掛主睇課外書, 雖然話閱讀是好事,但就覺得佢過曬火,行路,搭車都要睇,成日要提主佢,佢至肯停下. 真是無辦法. 所以有時佢會擒擒聲做功課,因為可以去圖書館或在家看課外書. 所D功課就做到..... 唉!唔知佢幾時至開HILL!!

[quote]

Hi Eva,

如果第時我個女可以好似你女女咁鐘意閱讀, 我就好開心.  想問吓你女女學校係咪好 encourage 閱讀, 定係你自己係屋企培養佢呀?  

[quote]
Eva 寫道:

Eva: 我得一個囝囝. 其實妳囡囡都好乖, 咁鍾意閱讀, 係好事, 我反而想囝囝多些閱讀, 但佢多數只係睇漫畫書, 間中先會自已睇故事書, 而去圖書館, 亦冇耐性坐係嗰度睇, 通常只係借完書就拿拿聲走嗰種   

個女細時我的確很刻意使她愛看書. 例如每晚講故事, 買很多種類的圖書當玩具四處放,使她可以隨時隨地取到書本來看等. 都是講座的專家教的.

她現在的小學也很推廣閱讀, 這個應該是所有小學都同樣重視的項目.

我都是最近才給她做完功課後去圖書館的OFFER,因為佢真是很多要求,隨了間中學校有課外書介紹單張內的書要買之外, 每次去書局都要買, 乜書都話要買,有時有時D書太貴,又沒有重看價值的書, 我便不想買給她,但她可以好似細佬仔枑買玩具咁,向樹一路行,一路流眼淚,真是難看死了! 所以我才覺得她看書看得有點過了火.

我現在開始每天給她去圖書館,只要她可以在AUNT去接弟弟放學之前做完功課便可以. AUNT大約5:00PM先帶她到圖書館,之後去接細仔放學. 回家時順便接埋個女, 她大約有一小時時間看書. 剛巧這幾天她都很小功課,都趕得及去,所以她很高興,還借了許多圖書回來, 晚上又在啃她的書, 不跟細佬玩, 細佬也學家姐,拿著心愛的恐龍書在啃...

其實愛好閱讀有什麼好處的呢? 隨了增加知識之外, 我以為應該可以提升寫作能力的, 可是 ...

亞女自小便喜愛閱讀, 但事實上,到目前為止,我完全沒有發現任何在好處呢! 她只愛看,不愛寫, 她最怕的功課就是抄寫和作文. 經常說不知寫什麼. 就連很簡單的題目她都很難為似, 真不堯得她看了這麼多的書本內容去了那裡, 令我有點失望!

FAYE-FAYE 寫道:

Hi Eva,

如果第時我個女可以好似你女女咁鐘意閱讀, 我就好開心.  想問吓你女女學校係咪好 encourage 閱讀, 定係你自己係屋企培養佢呀?  真希望我女女第時可以入讀一間閱讀風氣濃厚的好學校 !

Hi Eva,

很多謝你的分享 !  我覺得良好閱讀習慣必定可以提升語文能力.  我亦相信從閱讀中吸取到的一齊, 將會慢慢地發展出來.  而你女女今日的努力, 我相信他日的收成絕對是不會小的.  

Re: 好開?? />

Re: 好開?? />

siulisa,

我得2個仔仔jar....大果個咪讀一年班果個lor.....
‹ 上一主題|下一主題