用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果你小朋友D同學仔有胎痣/兔唇/燒傷等的面貌, 你地會 ...
go

如果你小朋友D同學仔有胎痣/兔唇/燒傷等的面貌, 你地會否叫小朋友唔好同佢玩?? [複製鏈接]

如果你小朋友D同學仔有胎痣/兔唇/燒傷等的面貌, 你地會否叫小朋友唔好同佢玩??

如題.

Re: 如果你小朋友D同學仔有胎痣/兔唇/燒傷等的面貌, 你地會否叫小朋友唔好同佢玩??

乜你咁都
問得出既

王國長老

Re: 如果你小朋友D同學仔有胎痣/兔唇/燒傷等的面貌, 你地會否叫小朋友唔好同佢玩??

唔會,我個菲律賓工人都是兔唇的,亞仔從來沒有覺得工人有咩唔同。

因我仔仔面上有胎痣, 擔心越來越大及深色, 會比小朋友排斥.       

Why you have such question?  As parents, we should not have this kind of prejudice.  We should always remind our children not to criticize nor finger-pointing someone.

lam2hei 寫道:
乜你咁都
問得出既
:-o

點解要歧視佢哋?

GIGI168,
唔好意思....
我相信大大部份家長都唔會咁
做既. 不過小朋友係有
好奇心, 佢地會分別到小朋友有乜
特別, 咁部份家長見到都會教自己個小朋友應該
唔好因為咁唔同佢玩, 仲要解釋過佢知
成因係乜. 而你既責任, 係話比自己個小朋友聽
成因同點去處理一d
不自然的感覺.  

GIGI168
請你唔好擔心,我相信現今的家長都不會這樣教小朋友o不過首先你自己唔好使你仔仔覺得自己有什麽不同,不然他就會自卑和對別人的說話很敏感o
但喺你要知道童言始終都是無忌,他們可能會無意中講錯嘢,你要預先解釋和教定小朋友怎樣處理,預先講過小朋友會易接受好多o架o
加油呀!fighting!大家都支持你o架!
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

唔會.

gigi,

我女讀幼稚園時,有次佢地成班同學替一位面上有粒痣的同學改了個花名。。 。。

結果老師給他們輔導 : 主做人,每個人都是獨特的,每人都有不同特徵和面貌,一切一切都是主的恩賜。小朋友連忙找出自己身上的特徵,找到的都引以為傲,因為這是主送給他們的標記,並無可恥。老師還教導小朋友不可取笑其他小朋友的特徵,每人都要尊重別人,別人才會尊重你的。

我想你自己要以平常心對待件事情,讓兒子得到自信,他才可以勇敢的面對流言。而且多和老師溝通,看看其他小朋友是否需要輔導,來個雙管齊下吧 !

明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

囝囝學校舊年k1第一次旅行時, 看見同班有一位男同學面上是有很大的誌, 因為當時囝囝只和幾個相熟的女同學玩, 所以沒有特別留意他.

到了今年學校旅行, 囝囝已和這個男同學成了好朋友, 看見他們相處十分融洽, 而那個小朋友又很活潑和乖巧, 我反而很高興囝囝選擇朋友的眼光呢!

GIGI168你要放下這個 ‘不必要’ 的重擔, 可能以前曾有人因為好奇心的關係傷害了你, 然而因為一些無關痛癢的人而令自己過一些憂心忡忡的日子? 一點也不值得!

正如WUNMA所述, 現在的家長很開明! 內在美才是真正的恆產!

我一定唔會.但我和他解釋給他知.
:-)

這個年代的媽媽只會教自己的仔女唔好同一些曳的小朋友玩,唔同五六十年代啦。
初時,小朋友一定會覺得奇怪和抗拒,但過一段時間,佢地就會接受。

Don't worry
Minniemouse:-P
‹ 上一主題|下一主題