用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08/09小一(1B)家長請進
樓主: codi
go

08/09小一(1B)家長請進 [複製鏈接]

原帖由 ShirleyB 於 08-10-28 10:43 發表

ianmami, E-reading means 老師派的故事書,仔仔說讀完,13/11交回,老師會交換其他同學的.互相change不同的來看.不用做讀書報告(如仔仔沒有記錯).

ShirleyB

ShirleyB, thank you...

Thanks  pomama & ShirleyB

JT:
  You are welcome!!:)
原帖由 JT 於 08-10-29 10:11 發表
Thanks  pomama & ShirleyB

P1.B 媽咪,

請問你哋有冇GS writing 簿 ?

Anita,

阿囝返來都問我,話點解家課冊寫要做GS Writing, 但又無這本薄, 問我點算好 !

原帖由 Adrian媽媽 於 08-10-29 21:24 發表
Anita,

阿囝返來都問我,話點解家課冊寫要做GS Writing, 但又無這本薄, 問我點算好 !

我給他做在英文紙上!

P1B, 媽咪

萬聖節快樂!!!

Anita

原帖由 anitawong123456 於 08-10-31 14:47 發表
P1B, 媽咪

萬聖節快樂!!!
http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A3xsaClFqApJPQQBc3K.ygt./SIG=12bbppsgu/EXP=1225521605/**http%3A//static.flickr.com/2301/2271068686_34053a1f7c.jpg
http://hk.wrs.yahoo.com/_ylt=A3x ...

Anita & all 媽咪,

ShirleyB

原帖由 ShirleyB 於 08-10-31 16:19 發表

Anita & all 媽咪,

ShirleyB

你地交左聖誕CARD 功課未?

原帖由 ianmami 於 08-11-3 23:50 發表

你地交左聖誕CARD 功課未?

ianmami, 現在仍然冇idea, I m so bad in computer.

All 媽咪 最近好嗎?我仔仔最近好funny, 他忘記帶回Jacket last firday,yesterday i ask him"仔仔 have take back the jacket?" 仔仔說"mmm...我有" then the jacket??.."我不知道. .今日我叫他再找一下,希望他得.

ShirleyB

原帖由 ShirleyB 於 08-11-4 10:47 發表

ianmami, 現在仍然冇idea, I m so bad in computer.

All 媽咪 最近好嗎?我仔仔最近好funny, 他忘記帶回Jacket last firday,yesterday i ask him"仔仔 have take back the jacket?" 仔仔說"mmm...我有" the ...

shirleyb, 我都未攪同你一樣仲未有idea

1b媽咪,

請問今個星期五要考唱第幾頁的歌 ? 阿囝寫p.8 & p.16, 但p.8都不是歌 !

ianmami,

仲有一星期先至交, 仲有時間慢慢攪

adrian, 我只知仔仔很開心唱p.16,應該是考唱p16,  p8 我只叫他記住各色各樣的樂器.

ShirleyB

原帖由 ShirleyB 於 08-11-4 22:54 發表
adrian, 我只知仔仔很開心唱p.16,應該是考唱p16,  p8 我只叫他記住各色各樣的樂器.

ShirleyB

ShirleyB, 我都要想下啦..........

ShirleyB:
其實我由幼稚園至小學對於親子設計這科也有一些疑惑,
因為在我立總會希望小朋友多發揮,所以每次也很小幫手,
會由進進自已完成,好像上次的面具和今次的聖誕卡,當然由他們自行做會比較簡單,但每次結果可能只是7X分,不會高分的,但亦不知會否影響老師對他美術科的評分,因為聖小美術科亦會計算平均分的,但我到現在亦未能決定究竟是由他發揮還是協助他讓他爭取高分?但這樣又會否失去小朋友的獨立創意呢?然他願意獨立完成,亦不想幫他太多,但又恐怕會影響考試分數.

進進媽, 我都是有這些想法,現在的美術設計,是否應該給予小朋友自己做,因現在我們有要返工,己很己Bussy, 有時候我想不是小朋友有壓力,我們都有.我會給他自己做先,最後我會給予他意見,好像上次的面具,是他自己做的,仔仔自己很满意.雖然他說沒有得貼堂,但是他很開心自己的創意,我個人認為仔仔在學習中開心和有進步,分數低一點是沒關係的.

ShirleyB

原帖由 ShirleyB 於 08-11-5 11:19 發表
進進媽, 我都是有這些想法,現在的美術設計,是否應該給予小朋友自己做,因現在我們有要返工,己很己Bussy, 有時候我想不是小朋友有壓力,我們都有.我會給他自己做先,最後我會給予他意見,好像上次的面具,是他自己做的,仔 ...

shirleyb, 我都係比ian 自己做面具. 我同佢都滿意佢自己的面具, 不過佢交回學校之後回來即同我講我知我個個一定無得貼出黎ka啦. 我問佢點解, 佢即答我因為我用的顏色唔多. 係好少, 所以無機會. 我同佢講唔緊要啦. 佢起馬知道係點, 之後可以改善下. 

1B媽咪, 請問"明天交國工一上二" means做which pages???不明白

ShirleyB

Shirley,

好似只有國作p. 3, 4 無國工噃 !

Pls. check pm.

原帖由 ShirleyB 於 08-11-5 20:57 發表
1B媽咪, 請問"明天交國工一上二" means做which pages???不明白

ShirleyB

Shirley,
dicken 都冇國工功課, 應該是 :
1. 國生(二) 5 個
另想再問國生改正, 有
1. 中秋節
2. 慶團圓
3. 會
4 .是什麼 ???..............
5. 又香又甜
6. 是什麼 ???............
Anita
‹ 上一主題|下一主題