用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 你哋驚唔驚自已母語退化
go

你哋驚唔驚自已母語退化 [複製鏈接]

依家教中文用普通話嚟教換言之冇咗聽廣東話教中文機會,你哋唔驚自已母語退化嘅咩?遲吓講嘢咬音唔正就醜死怪喇:idea:
   0    0    0    0

原文章由 明仔老竇 於 08-1-11 22:12 發表
依家教中文用普通話嚟教換言之冇咗聽廣東話教中文機會,你哋唔驚自已母語退化嘅咩?遲吓講嘢咬音唔正就醜死怪喇:idea:

係我心目中既母語應該係普通話, 而廣州話只係日常用語, 所以無太大憂慮

martse

原文章由 martse 於 08-1-23 14:21 發表

係我心目中既母語應該係普通話, 而廣州話只係日常用語, 所以無太大憂慮

martse

點解咁講呀?

明仔老竇,

咁你要多點接觸就讀這類學校的學生了, 看看他們會否這樣.  而且也低估了小朋友的語言能力呢.

原文章由 HuiTung 於 08-1-25 08:41 發表
明仔老竇,

咁你要多點接觸就讀這類學校的學生了, 看看他們會否這樣.  而且也低估了小朋友的語言能力呢.

細蚊仔好勁㗎,教乜學乜。我淨係覺得响學校唔保持平行一味用普通話啲細蚊仔快上手亦快忘記母語。如果吓吓返屋企要父母跟番佢哋啲廣東話發音就唔算係兩全其美嘅教肓方針。我绝對贊成學普通話之不過要唔影响細做仔母語情況下,唔知你哋家長點睇?

你哋有冇留意身邊用學中文嘅細蚊仔有冇廣東話發唔正音嘅問題?

原文章由 明仔老竇 於 08-1-26 03:20 發表

細蚊仔好勁㗎,教乜學乜。我淨係覺得响學校唔保持平行一味用普通話啲細蚊仔快上手亦快忘記母語。如果吓吓返屋企要父母跟番佢哋啲廣東話發音就唔算係兩全其美嘅教肓方針。我绝對贊成學普通話之不過要唔影响細做仔母語 ...

我小朋友幼稚園讀英普班, 暫沒有廣東話發音問題.  我工作地方亦是英普教學, 未聽過有學生講唔番Cantonese喎.

你淨係係呢間小學問, 係咪有意思比仔仔讀呀?  再講, SPC 小四至用普通話教中文喎, 咁你要多多了解下至得啦

原文章由 HuiTung 於 08-1-28 09:28 發表

我小朋友幼稚園讀英普班, 暫沒有廣東話發音問題.  我工作地方亦是英普教學, 未聽過有學生講唔番Cantonese喎.

你淨係係呢間小學問, 係咪有意思比仔仔讀呀?  再講, SPC 小四至用普通話教中文喎, 咁你要多多了解下至 ...

我意思唔係"講唔番Cantonese"
你小朋友重識唔識用廣東話讀中文字呀﹖

原文章由 明仔老竇 於 08-2-10 07:32 發表

我意思唔係"講唔番Cantonese"
你小朋友重識唔識用廣東話讀中文字呀﹖

佢冇問題喎.  d中文課外書佢會用Cantonese讀比我聽.

有時重教番我轉頭, 好似我用PTH講"吃", 佢話我個音係廣東話個"戲"字 ... ; 相反, 佢學了PTH 一、二、三 ... 數字讀音, 見倒綠色個"綠"字就用了PTH的"六"去讀, 要解釋一大輪 ...

再講遠d, 我有親戚在內地(廣東)出生受教育, 來到香港生活教書, 一樣可以用Cantonese讀中文喎.
‹ 上一主題|下一主題