用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 09/10 LHT-P.1 ~ 請進
樓主: YiChingMaMi
go

09/10 LHT-P.1 ~ 請進 [複製鏈接]

Welcome  Pochu

各位mami,

你地今日知唔知你們的小朋友返學如何呀!我問咗阿囝好耐先肯講少少!佢話佢的組別跟星期六的不同了,及返學食茶點,跟住孭書包放學 真比佢激死!

回覆 3# Pochu 的文章

名字:駿軒.......家住寶琳......現讀茵怡

現(class 1D) ; Michelle 第一天返學習慣嗎?駿軒(Bill)話開心欏!

呀仔引述:(左問右問先講)
教排隊上課室,班主任自我介紹,陳老師用普通話;張老師用英文,檢查唔g什麼,陳老師用普通話數數,同學要用廣東話答數到幾多,抄手冊,(佢抄得一個字”交”)交英文名回去,小息留在課室,食茶點、飲水、抺咀、抺手,去過一次廁所,識左一個同學仔。(完)

Hello Kitty28,

Is your daughter name Cicily Wu? do you remember the girl sat next to your daughter last Sat. (8/31) is my daughter - Phoenix.  And I talked to you too but I only saw the name batch on your daughter dress just right before I left....   

but I asked her these days, she said they have changed the seat already and not sit together now. She's very happy in these 2 days...  

How's your daughter?  

原帖由 kitty28 於 08-10-24 10:43 PM 發表
大家好呀  

名字:依靜.......家住油塘.....女仔......現讀迦南
名字:駿軒.......家住寶琳......現讀茵怡
名:璟浠      家在寶林        現在青衣商會就讀
名字:綽桐…家住將軍澳站...... 現讀將軍澳宣道 ...

Hello YiChingMAmi,
你好!星期六我地已經見過面!我囡就係座在你囡囡隔離。
星期一,我請了一天假帶囡囡番學,在學校門,見到你囡囡落校車。
但星期一老師已經掉位。
因早前在學校買書,還欠一本中文書,知唔知幾時派。
明天穿校服裙,還是運動服。

Hi,我也來湊熱鬧.
方蔚(1L)也開心上課,都愛两位班主任,放心了.

各位媽咪好,初來步到,一直很想與你們交流,但今天才學懂回覆,很失禮.
小女現讀1L,姐姐4L,是否也有這兩班的家長?
你們會到9月18日的聚會嗎?

回覆 1# Annabellalaw 的文章

各位一年級的家長好:
開學已經2個星期,阿女都好開心 ,仲識到朋友仔約埋小息去洗手間添。不過淨係唔鍾意食學校d飯, 佢仲好開心做咗組長!
9月18日的聚會請假都要去啦,支持阿女嘛!!
Cicily mami, 你去唔去呀? Cicily 覺得點吖?

HiYiChingMaMi :

我女女講有時會同你女女一起玩。

中午工人姐姐拿飯到學校比女女食。
都係做組長呀!

9月18日的聚會我請唔到假啦,所以唔去啦!!

9月18日家長與老師一堂

原帖由 Pochu 於 09-8-26 23:57 發表
Hello 咁多位, 我又嚟報到:

名字:悅晴(Michelle).......家住官塘.....女仔......現讀啟思小學附屬幼稚園  (class 1D)

請問有冇其他小朋友都係1D班呢?

悅晴媽媽你好, 我係駿軒媽媽,我個仔同你個女同班,
你會不會出席9月18日的聚會, 請覆!

我想和你談談, 你有沒返工呀?

hi,各位家長好,看過你們的對話,就覺得自己很粗心,未有留心女在校進餐情況,剛知她也受落,最愛吃粟米.見到你們的小朋友開心學習,就感到自己的女兒也笑着上課,很有趣.
原帖由 YiChingMaMi 於 09-9-11 21:50 發表
各位一年級的家長好:
開學已經2個星期,阿女都好開心 ,仲識到朋友仔約埋小息去洗手間添。不過淨係唔鍾意食學校d飯, 佢仲好開心做咗組長!
9月18日的聚會請假都要去啦,支持阿女嘛!!
Cicily mami ...

hi,你的仔仔真醒目,可以告訴你這麽多校內情況,我的就只會說很開心三個字,你仔仔是1L班嗎?因為班主任的姓氏一樣,教的科目也一樣.
原帖由 Alien 於 09-9-2 00:31 發表
呀仔引述:(左問右問先講)
教排隊上課室,班主任自我介紹,陳老師用普通話;張老師用英文,檢查唔g什麼,陳老師用普通話數數,同學要用廣東話答數到幾多,抄手冊,(佢抄得一個字”交”)交英文名回去,小息留在課室,食茶點、飲水、抺咀、抺手,去 ...

回覆 5# YiChingMaMi 的文章

YiChingMaMi媽咪:
見有媽咪問今年大班/小班,你知道詳情嗎?問囡囡,她答得不清不楚,Alien,你可以問你的醒目仔嗎?

回覆 5# kitty28 的文章

hello kitty28, i also want my maid can bring her lunch but she needs to pick up my little daughter to kindergarden at that time.

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-12 02:09 PM 發表
YiChingMaMi媽咪:
見有媽咪問今年大班/小班,你知道詳情嗎?問囡囡,她答得不清不楚,Alien,你可以問你的醒目仔嗎?

Hi Annabellalaw,

Actually, I don't care much on this as long as my daughter learn happily and efficiency.

I just know 1R has 25 students but don't know if they have divided to small groups or not when studying.  If you really want to know more, you could ask on next Friday (9/18) when meeting with teachers.

YiChingMaMi:
        你說得對,只要她們學得開心又有效率,實在不用在意,大女讀4L,說普通話及英語時蠻有自信,老師的付出不少,我也很喜歡這間學校呢.
        至於妹妹,希望她也享受這個階段.

原帖由 YiChingMaMi 於 09-9-13 00:16 發表

Actually, I don't care much on this as long as my daughter learn happily and efficiency.

I just know 1R has 25 students but don't know if they have divided to small groups or no ...

各位家長:  
       你們有否加入家教會義工行列?
     我會在星期四,校康時段當值  :D
希望能見到你們  :)
     多謝巨爵,令我放早,可以多點時間對功課.
    很激氣 居然未做功課話做完,要罰:evil:

回覆 2# Annabellalaw 的文章

You're so lucky that 2 daughters can get in this school, I have a little daughter she is now in K2, how I hope she can also get into LHT!!  

Met Principle Chan on 8/31 and also brought my little daughter there, and told him that I will bring my little daughter here to interview after 2 years :)

回覆 2# Annabellalaw 的文章

hi,
anyone know Quiz (Unit 1) (21/9)?  this is the homework from blackboard but I cannot find any of this from her school bag :(  what's this?
‹ 上一主題|下一主題