用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料 ...
樓主: hkpapa852
go

2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料   [複製鏈接]

佐敦谷聖若瑟天主教小學(46網)

只有獲派學校名稱,數目未有公佈。

http://www.jvsj.edu.hk/P6/14-15%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E5%B0%8F%E5%85%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E4%B8%80%E8%A6%BD%E8%A1%A8.pdf

原來此校之前幾年有公佈唔同名次獲派學校一覽。當中有派往聖若瑟英文
中學同學的名次,是高於獲派同區英中同學的名次(例如在09–11年
度)。此點引証了我先前的估計:有B1同學選擇唔「搏」而寧可選擇「
同系」中學。

http://www.jvsj.edu.hk/p6a.htm

2boba  "有B1同學選擇唔「搏」"....個別例子,唔代表D乜。  發表於 15-7-9 11:27
2boba  係呀,閩僑小學都有人入九龍華仁。  發表於 15-7-9 11:26
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

sleepysheep 發表於 15-7-9 09:49
32協和http://www.heepwoh.edu.hk/P2S/index.html
香港爸爸,這是協和今年的升中派位啊!

樓主。 

62網 荃基不是已經有資料嗎???
第1頁沒有了荃基資料 !

THX 

hkpapa852  未得閒整, 等多陣  發表於 15-7-9 11:21

bbforever 發表於 15-7-9 11:04
個標題都寫明2013-2014年度..... 7月15日更新, 今日係幾多號?

9號....風球?

2Fats  應該係剛update的。我都見到14-15了  發表於 15-7-9 14:21
bbforever  我開咗睇到14-15年度禾!!  發表於 15-7-9 12:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友路過幫我影, 不過唔知點解佢要高炒角度嚟影....

(32網) 基榮
參考2013-2014年度校務報告P.5:
http://www.skhkwps.edu.hk/images/schoolreport/1314_SchoolReport.pdf

2013-2014年度小五共99人,估計今年小六畢業生人數不變

升讀一線直資中學人數: 2, 比例: 2/99=2.02%
升讀一線官津中學人數: 52, 比例: 52/99=52.53%

升讀一線中學人數: 54, 比例: 54/99=54.55%

其實派得幾好, 應該係32網中最好既添! 唔知點解佢D派位資料要懶神秘, 將兩年合併埋先show俾人睇, 唔通又想做"神校" --- "神秘學校"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

閩僑小學(48網)

唔知「NCS」是否解作「非華語學生」?「NCS」的派位結果似乎俾「華」
的更亮麗!如果係的話,我會對他們在逆境中(我相信)的自強能力倍覺竦然起
敬!

http://www.mkaps.edu.hk/schinfo/SchoolF1result/SchoolF1result.htm

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-7-9 11:41
閩僑小學(48網)
NCS有人入到九華, 上智, 聖羅撒, 顏寶玲, 華裔學生竟然只能入到梁式芝, 呂郭碧鳳, 觀塘官立..... D人成日睇NCS唔起, 真係諷刺....

要睇唔起人, 先要有睇唔起人既本錢, 唔係就真係.....

KTS 派的好過TSL?

o3ngai 發表於 15-7-9 12:17
KTS 派的好過TSL?
近年都係, 而且TSL每年都有20+既人入NPL呢間所謂既"一線直資英文中學", KTS學生入傳統英中較多

hkpapa852 發表於 15-7-8 08:54
(直資) 陳守仁
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2013-2015.php
升讀一線直資中學人數: ...
香港爸爸,雖然陳守仁比KTS派位遜色,但見Spcc、SP convent, Mary mount 這類英文強的B1中年年都收TSL學生多過KTS,會否TSL英文真的好過KTS?

Yanamami  好有可能。  發表於 15-7-9 14:35

有冇朋友有仁立仁紀2014-2015的派位資料呀! 唔該!

bbforever 發表於 15-7-9 11:04
唔好意思, 可能我個度之前上網有問題, 我依家見到係2014-2015年度了

(32) 協和 (大角嘴)
http://www.heepwoh.edu.hk/P2S/index.html#

升讀一線直資中學人數: 8, 比例: 8/197=4.06%
升讀一線官津中學人數: 70, 比例: 70/197=35.53%

升讀一線中學人數: 78, 比例: 78/197=39.59%

bbforever  Thanks  發表於 15-7-9 14:54
bbforever  Thanks  發表於 15-7-9 14:53

95網保良局馮晴壁報板及網站資料整理如下表,有冇高人識計?感謝!

外區

人數

上智

聖馬可

顏寶鈴

聖傑靈

喇沙

嘉諾撒

藍田聖保祿

聖言

觀塘官立

皇仁

中國婦女會

英華女校

張永慶

九龍真光

張祝珊

蒙民偉

觀塘瑪利諾

體藝

協恩

聖保祿

本區
迦密主恩

宣基

羅氏基金

將軍澳官立

呂潤財

慕德

景嶺書院

王華湘

何玉清

其他

lhyxxx 發表於 15-7-9 14:53
95網保良局馮晴壁報板及網站資料整理如下表,有冇高人識計?感謝!
謝謝資料

(95網) 馮晴

升讀一線直資中學人數: 3, 比例: 3/118=2.54%
升讀一線官津中學人數: 62, 比例: 62/118=52.54%

升讀一線中學人數: 65, 比例: 65/118=55.08%

不愧為95網四大名校之一

有皇仁, 聖若瑟好似4個, 聖言, 觀瑪詳情唔知

引用:佐敦谷聖若瑟天主教小學(46網)只有獲派

回覆:Ballack2012 的帖子

有無12網 李賜豪和16網 愛官小?

回覆:2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料

32舊大天

‹ 上一主題|下一主題