用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請各位比D意見
go

請各位比D意見 [複製鏈接]

你地會點揀:
1.讀完第一年副學士上大學第一年(城大/理大)
2.讀完第二年副學士上大學第二年或第三年,但亦有可能要由第一年讀起(中大/港大/科大)
另外如果你們是老闆你會請那組員工
   0    0    0    0

回覆樓主:

大家沒意見?

瘋媽 發表於 17-6-2 23:48
大家沒意見?

又唔知什麼科, 單看大學選三大

回覆樓主:

去自由講塲,估多人回答

請人吾會單係學歷, 仲要睇埋面試表現.

Glau 發表於 17-6-3 11:53
請人吾會單係學歷, 仲要睇埋面試表現.

如果未看面試表現,單看學歷那個會好些:一個是四年學士生,另一個是兩年副學士+兩年學士生,會不會後者較蝕底?

poonseelai 發表於 17-6-3 08:37
又唔知什麼科, 單看大學選三大

瘋媽 發表於 17-6-3 12:32
如果未看面試表現,單看學歷那個會好些:一個是四年學士生,另一個是兩年副學士+兩年學士生,會不會後者較 ...

大公司請 fresh grad 是十分計較背景,可能連中學都睇埋。
中小公司多數冇咁計較。

nintendo 發表於 17-6-4 12:28
大公司請 fresh grad 是十分計較背景,可能連中學都睇埋。
中小公司多數冇咁計較。
...

有得簡,首選直入三大,如经副學士途徑入,会看埋中學, 工作需要全部英文書寫,要考慮那些英文水平好些。當然見過直入三大但完全唔得(即只讀書叻)。

回覆樓主:

考公司其實只報大學及中學,副學士入Y3如不報,公司知?好奇問

brother4 發表於 17-6-4 14:28
考公司其實只報大學及中學,副學士入Y3如不報,公司知?好奇問

会看大學畢業生DSE 成績,一看便知

回覆樓主:

其實是咁的,小兒讀電腦副學士第一年,GPA有4 但大學只報了城大和理大,因為他估不到自己有4(emoji),有同學叫他今年不要走等第二年報中大/港大/科大,但我怕他第二年才走競爭會大D同GPA唔知keep唔keep倒,所以問問大家意見,多謝各位意見!

瘋媽 發表於 17-6-4 15:34
其實是咁的,小兒讀電腦副學士第一年,GPA有4 但大學只報了城大和理大,因為他估不到自己有4(emoji),有同學 ...

電腦這科唔熟悉,如同學有這提議,即傾向三大

poonseelai 發表於 17-6-4 16:50
電腦這科唔熟悉,如同學有這提議,即傾向三大

是,但就算升上三大也只是讀了兩年學士學位,三大真的比讀四年學士(城大/理大)好?如果中學背景和完成學士成績相同,老闆也是會選擇三大的求職者?

瘋媽 發表於 17-6-4 17:18
是,但就算升上三大也只是讀了兩年學士學位,三大真的比讀四年學士(城大/理大)好?如果中學背景和完成學士 ...

我不能代表其他人,我自己有得簡会選三大,這是基於多年請人经驗。其實我不明你話入三大只讀兩年?大學認同副學士兩年等同大學首兩年才可入大學第三年,不是嗎?如讀完兩年副學士,再入大學讀四年,共六年,会更好?

poonseelai 發表於 17-6-4 18:29

我不能代表其他人,我自己有得簡会選三大,這是基於多年 ...

讀完兩年副學士是可以升大學三年級,所以我意思是學歷就是兩年副學士+兩年學士資格,但如果第一年走就會由大學一年級讀起,雖然會浪費了副學士一年時間,但個人觀感上好像完美些,不過這只是個人感覺,可能顧主角度沒有分別

brother4 發表於 17-6-4 14:28

CV 要 list 邊年讀邊間。

eg.   2010 - 2013  ABC Secondary School DSE
        2013 - 2017  HKU BBA

fresh grad 會睇 transcript。

瘋媽 發表於 17-6-4 15:34
其實是咁的,小兒讀電腦副學士第一年,GPA有4 但大學只報了城大和理大,因為他估不到自己有4(emoji),有同學 ...

I know that HKU accept late application. Go and try la.

nintendo 發表於 17-6-5 01:45
I know that HKU accept late application. Go and try la.

唔該晒(emoji),我叫兒子試試

nintendo 發表於 17-6-5 01:45

兒子剛看了已截止
‹ 上一主題|下一主題