用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 特殊幼兒中心 (s位)
go

特殊幼兒中心 (s位) [複製鏈接]

排緊特殊幼兒中心 (s), 見社署的website, 有幾間條隊好似短d (見下列), 最後獲編配服務的申請日期比較近期, 唔知是否因為這幾間的位置較遠, 還是師資較差, 還是其他原因? 其實最有口碑的是那間?

• 1.
    港島東環翠中心
  • 2.
    南區慶華中心
  • 3.
    鴨脷洲
  • 4.
    摩理臣
  • 5.
    東涌
  • 6.
    大窩口
  • 7.
    石圍角
  • 8.
    象山
   0    0    0    0

Thanks for your information!
我可以如可了解各中心的導師質素? 據你所知, 那間最好?曾聽聞協康會及明愛是較好的.

sunsun2009,
Thanks for your valuable information!!

特殊幼兒中心 (s位), , 中華基督教屯門特殊幼兒中心 見社署的website , 都排得好快, 請問這間好唔好呀, 比點意見呀

原帖由 cc2413 於 09-8-3 14:35 發表
排緊特殊幼兒中心 (s位), 見社署的website, 有幾間條隊好似短d (見下列), 即”最後獲編配服務的申請日期” 比較近期, 唔知是否因為這幾間的位置較遠, 還是師資較差, 還是其他原因? 其實最有口碑的是那間?

1.
港 ...

犘理臣山1年換好多人,由導師至清潔姐姐都換過好多次,依家連主任都走埋,間學校好唔好,自己諗下啦﹗

協康會大窩口中心的情況如何?

其實是否所有排得快的,都"質數痳痳"?

有無人知一般要排幾耐? 我係2009年2月開始排深水埗區, 而家先收緊2008年8月, 希望明年有得入啦!

我個仔就係排左屯門中華基督教特殊幼兒中心, 三個月就排到, 九月開學. 其實所謂質素好壞的師資係咪相差咁遠, 值得大家放棄治療黃金期來等候?我是十分懷疑. 做得呢D政府的JOBS, D中心請人的資格都要有限制, 你話水準有參差就一定的了, 但你話差的中心差得好離譜我又唔覺得會. 相對下把握時間, 在黃金治療期入讀更形重要. 我唔想呆等兩年, 等個仔過左黃金治療期先入讀D所謂"好"的中心, 個人覺得係本末倒置. 當然如果你有錢, 在呆等好S位時可以讀下協康伴我童樂之類就會係好事, 否則, 我寧可入讀呢D所謂差的中心, 再輔以一些私人的針對性訓練, 效果應該會更好.

我聽朋友講你的那間 (屯門中華基督教特殊幼兒中心) d老師都係有心做既, 希望你既小朋友遇到好既老師啦

Thank you.
sunsun 2009

原帖由 sunsun2009 於 09-8-5 14:36 發表
Hi! hkgqueenie,

你所指屯門那間特殊幼兒中心,是否井財街那間?如果是的,它的人事經常有變動,常時登報請人,導師的質素不穩定及偏向年輕,經驗不足,因此這樣,所以,會較少人排這間,就看似會快啲。

...

從其他家長中了解,屯門與元朗區的S位都是辦得不錯的。

在面試時, 感覺上屯門這間中心的導師是有心機做的, 當然未必是最好, 但卻感受到他們辦學的誠意....

其實, 個人覺得是要在整件事上權衡輕重, 找出問題所在, 再配合自己的經濟能力和其他可行性, 從而為子女作出最合適的選擇.

同意,最重要是職員有愛心,從家長角度去考慮!
原帖由 andylcm 於 09-8-6 06:56 發表
在面試時, 感覺上屯門這間中心的導師是有心機做的, 當然未必是最好, 但卻感受到他們辦學的誠意....

其實, 個人覺得是要在整件事上權衡輕重, 找出問題所在, 再配合自己的經濟能力和其他可行性, 從而為子女作出最合適 ...

我好同意, 本來我都諗住排協康, 但要等咁耐, 所以我排左耀能特殊幼兒中心, 我仔仔都番咗學幾日, 其實我又覺得佢地都幾好, d老師有愛心及盡責, 可能同協康比較真係有dd唔同, 但起碼讀咗先啦, 我仔仔由周圍走到而家肯坐定定幾分鐘上堂, 我不知幾開心, 又肯飲水及奶...正

原帖由 andylcm 於 09-8-5 20:09 發表
我個仔就係排左屯門中華基督教特殊幼兒中心, 三個月就排到, 九月開學. 其實所謂質素好壞的師資係咪相差咁遠, 值得大家放棄治療黃金期來等候?我是十分懷疑. 做得呢D政府的JOBS, D中心請人的資格都要有限制, 你話水準 ...

我自己覺得, 間中心吾好的, 真係寧願再等一下, 排間好的
無錯, 小朋友呢個時間係黃金時間, 要追返好多野, 但入到一間吾好的中心, 真係還side 小朋友的時間

點吾好, 可以training 時間係兩個week 都係1:1, 又或者, 個小朋友的進度同training 的編排時間吾同, 又或者, 讀左半年, 個治療師又走, 換一個可能真係請人好快, 好快有人replace, 但一個治療師.老師走左, 小朋友同個大人都要適應, 大人要重新再摸索小朋友的脾性, 再重新set 過d training task 比個小朋友

所以更本一間中心的運作係好緊要, 而中心的主任亦好緊要, 因為中心的主任係要head 住班治療師, 佢制定的制度, 有無heart, 吾多吾小都會對d 治療師有影響

呢d 全部都係在過去幾年, 自己親身/朋友經歷過的經驗, 一間好吾好的s位, 對個小朋友有幾大影響, 或者親身試過先會知, 依家講乜都無用

如果協康黎講, 灣仔中心真係好好, 主任好有heart, 連帶班治療師, 老師, 連中心的嬸嬸都好有heart

而大口環的主任亦都係好好, 佢無乜人排, 因為真係交通吾方便, 但中心夠大, 主任亦非常好

係等s位期間, 我仔果一年就無私人s位, 但就可以比好多堂佢上(上午返n1, 下午去上training, 還要因為係平日又返學時間, 好快有位, 吾駛等), 如果當年有私人s位, 我會比佢讀一年私人s位, 再排期

side 吾side 小朋友時間, 係看父母點樣安排
如果大口環協康條隊係短d 既話, 我會揀大口環

有冇人知上水天平協康s位好唔好?
thanks for sharing

原帖由 Jacy_BB 於 09-8-22 08:56 發表
我好同意, 本來我都諗住排協康, 但要等咁耐, 所以我排左耀能特殊幼兒中心, 我仔仔都番咗學幾日, 其實我又覺得佢地都幾好, d老師有愛心及盡責, 可能同協康比較真係有dd唔同, 但起碼讀咗先啦, 我仔仔由周圍走到而家肯 ...

咩協康都有得排既咩?

邊度寫可以排幾耐呀?
服 務 費 用
每 月 $354
係咪?
係咪即係每月學費?
返幾多日架?
‹ 上一主題|下一主題