用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自組"音樂治療小組"
go

自組"音樂治療小組" [複製鏈接]

本人想為囝囝報"音樂治療小組",依家在明愛上緊堂,但上多3堂至10月25日便結束了.要到1月才有新course,但因時間不合,故無再報名參加.
我曾向"專業音樂治療中心"查詢過,雖然暫無舉辦新course,但其職員稱可以自組,詳情如下:
* 4人一組
* 2.5-3.5 years (因小兒現為2歲8個月)
* $2,000/10堂
* 11月1日起, 逢星期六, 4:15-5:00pm
* 太子上堂 (http://www.mtpro.com.hk/)

現希望多找3個小朋友一起上堂,有興趣既媽咪請PM我,謝謝!

dada5
   0    0    0    0

I am interested to join the class. Please contact Ms Leung (tel : 6138 9274)

dada5,

pls check pm, thx.

原帖由 dada5 於 08-10-6 22:45 發表
本人想為囝囝報"音樂治療小組",依家在明愛上緊堂,但上多3堂至10月25日便結束了.要到1月才有新course,但因時間不合,故無再報名參加.
我曾向"專業音樂治療中心"查詢過,雖然暫無舉辦新course,但其職員稱可以自組,詳情如 ...

olima,

唔好意思,因為已經夠人數了,所以未能讓妳小朋友加入.
或許妳可以搵多3個媽咪夾組在另一時間上堂.

dada5

原帖由 olima 於 08-10-9 16:17 發表
dada5,

pls check pm, thx.

ok, 咁仲有冇人有興趣﹖請pm。我會打去中心問下。

原帖由 dada5 於 08-10-9 17:14 發表
olima,

唔好意思,因為已經夠人數了,所以未能讓妳小朋友加入.
或許妳可以搵多3個媽咪夾組在另一時間上堂.

dada5

我有興趣幫仔仔報,3.7yrs old,今日pm咗dada5,啱啱先至見到原來已經full咗.
我都打過電話去問,話只要齊4個小朋友可以開班,我只可以安排到星期六下午時間,可以既,唔該預埋我.

gor_gor ,

dada5已有足四人,我們另籌組好嗎﹖

我兒子3.5yr old, 周六下午我可以的,但我亦打去中心登記了。

olima

原帖由 gor_gor 於 08-10-10 13:22 發表
我有興趣幫仔仔報,3.7yrs old,今日pm咗dada5,啱啱先至見到原來已經full咗.
我都打過電話去問,話只要齊4個小朋友可以開班,我只可以安排到星期六下午時間,可以既,唔該預埋我. ...

我個仔3歲半,我都打左去,約左星期六會見。

如果可以就只係差一位。
2005年4月18日出世 2006年1月18日 9.75kg 3.19kg Alvis studio photosAlvis Photos1 year old studio photoOne Year Old Studio Photo

I am interested in it too.  But my girl  is 34 mths.  I am free in the Sat afternoon.  Call me at 97805785

自組"音樂治療小組

hello,各位媽媽,可以組到一組就梗係好啦.我上星期都fax咗份申請過去,中心都問過我4個小朋友可以成一組.不過除咗年齡外都要評估吓小朋友既情況,所以上星期六中心都叫咗我帶仔仔去比0個位伍sir睇吓佢個情況.

如果係既話,可以同中心0個邊講.全部都無問題既話,可以立即安排開班tim.

hi., where is the group?  can we do one in Hong KOng side?

我有興趣呀! 囝囝2歲10個月可以加入一齊嗎? 星期六下午太子OK

LOOH,

那個伍Sir話已收到唔少媽咪fax資料過去,所以會多開一兩組.但係唔係所有小朋友都會收,因為上堂時大人唔可以陪既,所以佢要見下個小朋友,同佢在房入面玩兩三分鐘,睇下佢個情況,並按小朋友既能力分組.如果小朋友既能力暫未能上小組,佢會叫妳考慮下上個別堂,或者遲D等小朋友大D先上.

所以我建議妳可以致電查詢一下是否仲收人,因我唔知佢地到底會開幾多組,同埋有幾多小朋友在in完後收左,幾多唔收.

我在10月18日(星期六)已經去左伍Sir度做intake啦.希望佢收啦.

dada5

原帖由 LOOH 於 08-10-19 22:05 發表
我有興趣呀! 囝囝2歲10個月可以加入一齊嗎? 星期六下午太子OK

angfun,

我地自組既地方係在太子(http://www.mtpro.com.hk/).

dada5

原帖由 angfun 於 08-10-19 21:48 發表
hi., where is the group?  can we do one in Hong KOng side?

自組"音樂治療小組

係呀,各位媽媽,dada5講得啱呀,我11號都帶咗仔仔去比伍sir見,佢同個reception姐姐都話呢排收到好多application,同時都係要求0係星期六下午既時候,所以佢都話係要多開几班喎.

同時,有部份自組既由於佢地都係唔認識既,驚每個小朋友既程度同狀況都唔一樣,所以就算係已經組到一班既,都要比佢睇過先至決定得到.

我0個日上去都已經見到伍sir見梗另一位小朋友勒.我未試過上呢個 音樂治療小組, 希望伍sir真係好似其他媽媽咁講佢咁有口碑,亦都希望各位媽媽同我一樣,比小朋友上咗呢個治療後,情況會有改善,會有進步.

大家努力

gor_gor,

係呀!我都好期待呀.唔知有無緣都妳囝囝一組呢?
不如收到通知既媽咪,可以post妳地小朋友將會上課既時間上來,等大家都知道自己個仔會同邊幾個小朋友一組啦.好嗎?
我頭先打過去問,個職員話伍sir仲度緊時間同分緊組,呢個禮拜內會通知我地架啦.

dada5

原帖由 gor_gor 於 08-10-20 13:24 發表
係呀,各位媽媽,dada5講得啱呀,我11號都帶咗仔仔去比伍sir見,佢同個reception姐姐都話呢排收到好多application,同時都係要求0係星期六下午既時候,所以佢都話係要多開几班喎.

同時,有部份自組既由於佢地都係唔認識既, ...

我都未試過音樂治療o架,不過果日上去見伍sir果陣感覺都唔錯,希望佢收阿仔啦..... 如果真係11月開始上就好喇﹗

唔該哂呀, 我剛剛打去太子中心約見面, 希望可以join到11既班喇! 職員話而家星期六會開多兩班, 只有一個位剩咋!
原帖由 dada5 於 08-10-20 00:16 發表
LOOH,

那個伍Sir話已收到唔少媽咪fax資料過去,所以會多開一兩組.但係唔係所有小朋友都會收,因為上堂時大人唔可以陪既,所以佢要見下個小朋友,同佢在房入面玩兩三分鐘,睇下佢個情況,並按小朋友既能力分組.如果小朋友 ...

彭氏音樂治療中心

這中心的口碑不俗, 位於上環, 可上它的網頁看看(http://www.musictherapy.com.hk), 或打電話問問.

cornelius,

我之前打過去彭氏check,佢地話彭嘉華唔會再教小組,而係其他staffs教,仲要就佢地既時間,未必可以很快便組到既.
此外,所有小朋友不論上個別或小組都要俾彭嘉華做一次$600既評估.

dada5

原帖由 cornelius 於 08-10-22 12:32 發表
彭氏音樂治療中心

這中心的口碑不俗, 位於上環, 可上它的網頁看看(http://www.musictherapy.com.hk), 或打電話問問.
‹ 上一主題|下一主題