用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 仔仔等左中九龍智力中心9個月,仲冇聲氣!! ...
樓主: KwanLui
go

仔仔等左中九龍智力中心9個月,仲冇聲氣!! [複製鏈接]

原文章由 chingyeehk 於 08-5-8 18:13 發表

當時評估中心有建議我排 "i"位, 不過我無排只是給小朋友返普通幼兒園, 因為我覺得小朋友又未去到太差,都係打算大少少睇定d再做其他training.
我見你大頭相有2個小朋友,大果個有無集中力不足呀 ? (唔好介意我咁問.) ...

点会介意啫!

哥哥到7月就5歲, 超定, 佢閑起like 睇book,一放学要且住做
homework, D long holiday 的習作佢一個上午做鬼哂, 閑時自己取紙寫字 (就算D字好深, 佢又照抄到出黎-of course 筆順may
be 吾岩), 玩既時候又有番佢自己年齡的天真同開朗.

So, 個個親朋好友都話2兄弟的性格南轅北轍. Anyway, 比較當然係吾公平. but to be honest, 哥哥真係more easy to take
care law.

原文章由 freesiang 於 08-5-8 21:19 發表
好久沒上bk,知道你個小朋友終於有得做評估,唔駛再等。
其實徐左 I、S,仲有E位。
如果你小朋友只得speech的問題,就唔會要你去S位,只會要你排 I 位,如果大小肌都有D遲,就可能要係排E位,如果小朋友發展遲得較多,先會排S位。

...

禁我baby一定吾使s位, because 佢大小肌又出奇地靈話, 有d哥哥而家做得吾好的动作如單脚跳 baby又揮灑自如

我覺得baby對物件的認知就好弱, 比如玩緊2卡分開的thomas
train, 次次揑住埋黎發老皮, 其曼實佢想將2卡扣返埋, 我埋一路
help佢一路要佢講 "次埋", 佢今次跟你講, 下次又係吾講發老皮:cry: :cry:

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-5-9 10:45 編輯 ]

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 10:35 發表

点会介意啫!

哥哥到7月就5歲, 超定, 佢閑起like 睇book,一放学要且住做
homework, D long holiday 的習作佢一個上午做鬼哂, 閑時自己取紙寫字 (就算D字好深, 佢又照抄到出黎-of course 筆順may
be 吾岩), 玩既時 ...

我個仔到7月又係5歲喎 !但我呢個仔就坐唔定,集中力低,我地2老就好擔心佢,相反個女(歲半)就定好多.你個大仔今年考小學喇喎 !
我就煩喇 ! 都唔知搵咩小學比佢讀好,我擔心連interview都有問題呀 !

原文章由 chingyeehk 於 08-5-9 10:45 發表

我個仔到7月又係5歲喎 !但我呢個仔就坐唔定,集中力低,我地2老就好擔心佢,相反個女(歲半)就定好多.你個大仔今年考小學喇喎 !
我就煩喇 ! 都唔知搵咩小學比佢讀好,我擔心連interview都有問題呀 ! ...

我大baby7月30日b/day, 你baby呢. 你係邊區校網. 我係紅磡區, target馬頭涌官小or 黃埔宣小law.

吾好比禁大壓力自己, 正所謂路係漫長而遙遠ma.

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 10:44 發表

禁我baby一定吾使s位, because 佢大小肌又出奇地靈話, 有d哥哥而家做得吾好的动作如單脚跳 baby又揮灑自如

我覺得baby對物件的認知就好弱, 比如玩緊2卡分開的thomas
train, 次次揑住埋黎發老皮, 其曼實佢想 ...

其實你小朋友似係心急同無耐性,呢d係個性呀 ! 我大仔又係咁,個人心急....好似聽唔到人講野咁ga ! (當然我sure佢睇到我講野)佢想要既野你唔立即比佢/幫佢做佢就發老脾:;pppp: 有時仲要估佢想點tim,因為佢心急到講唔切呀 !

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 10:52 發表

我大baby7月30日b/day, 你baby呢. 你係邊區校網. 我係紅磡區, target馬頭涌官小or 黃埔宣小law.

吾好比禁大壓力自己, 正所謂路係漫長而遙遠ma.

我大仔7月2號出世,我地係葵青校網呀 ! 你target果2間唔錯喎 !你大仔一定應付有餘.
其實我係比幾大壓力比自己,有時點到唔少會同同齡既小朋友比較下,學你所講佢又唔似真係有問題,但又覺得有少少問題,即邊緣case咁,我地2老真係唔知點教好,加下個仔上playgroup仲會比老師投訴  水唔水

乜你大仔又係5歲啦.. 細仔又係唔講野... 乜咁似我的...

我大仔5歲3個月, 細仔而家2歲5個月, 又係唔講野, 學野又慢呀.. 同大仔差好遠呀... 將來都唔知點算呀... 預左佢無哥哥咁叻的啦...

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 10:35 發表

点会介意啫!

be 吾岩), 玩既時 ...

原文章由 cecilau 於 08-5-9 11:22 發表
乜你大仔又係5歲啦.. 細仔又係唔講野... 乜咁似我的...

我大仔5歲3個月, 細仔而家2歲5個月, 又係唔講野, 學野又慢呀.. 同大仔差好遠呀... 將來都唔知點算呀... 預左佢無哥哥咁叻的啦...

...

係既, 吾比較由自可, 一有比較就當堂心翕.

話時話我大仔target果2間小学係好啫, 都要收先得既

有時又安慰自已細佬又吾係咩不治之症, 只係耍同佢一齊行条辛苦d 既路啫. 唉!, 真係要做左阿媽先知阿媽苦!

我地大家都要為我地baby努力!

而家我都唔比較啦.. 只係俾多d training 細仔啦.. 定佢快d 追得返啦... 你細仔而家幾大呀? 排到做評估未呀?

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 12:13 發表

係既, 吾比較由自可, 一有比較就當堂心翕.

話時話我大仔target果2間小学係好啫, 都要收先得既

有時又安慰自已細佬又吾係咩不治之症, 只係耍同佢一齊行条辛苦d 既路啫. 唉!, 真係要做左阿媽先知阿媽苦!

我地 ...

原文章由 cecilau 於 08-5-9 12:37 發表
而家我都唔比較啦.. 只係俾多d training 細仔啦.. 定佢快d 追得返啦... 你細仔而家幾大呀? 排到做評估未呀?

Hi,

我baby29個月, 而家confrim13/05去CAC見E生, 我都吾SURE
E生会吾会即刻比到COMMENT OR REPORT.

應該即刻有comment的啦.. 見你仔仔都有講野呀..都唔係咁差呀.

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 14:39 發表

Hi,

我baby29個月, 而家confrim13/05去CAC見E生, 我都吾SURE
E生会吾会即刻比到COMMENT OR REPORT.

佢只係心情靚就跟我地口水尾, 主要係吾so人同吾like聽
order. 見佢一日過一日(may be because of 吾識用言語或身体同人溝通), so 着急起來 law.

咁你細仔想要一樣野, 佢會點做呀?
如果唔so 人又唔聽指示, 咁又真係麻煩d 啦...

而家你仔仔有無返學呀?

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 15:53 發表
佢只係心情靚就跟我地口水尾, 主要係吾so人同吾like聽
order. 見佢一日過一日(may be because of 吾識用言語或身体同人溝通), so 着急起來 law.

原文章由 cecilau 於 08-5-9 16:15 發表
咁你細仔想要一樣野, 佢會點做呀?
如果唔so 人又唔聽指示, 咁又真係麻煩d 啦...

而家你仔仔有無返學呀?

佢咪發爭繼而典地哭鬧,  of course, we can guess what he wants so we will try to solve with him law.

佢4月1日start to nursuary, but 果d所謂國際幼兒園D
TEACHER 其實NOT VERY PROFESSIONAL, 根本吾会HELP你
FORCUS TO TRAIN UP 我地D BABY, SO 我純卒比BABY
TRY TO 過佔佢SOCIAL LIFE, RESULT 得2個:-

1. 加速長大有進步
2. 越來越WORSE BECAUSE BABY 根本 NOT SUITABLE.

SO 我都KEEPING WATCHING LAW.

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 17:41 發表

佢咪發爭繼而典地哭鬧,  of course, we can guess what he wants so we will try to solve with him law.

佢4月1日start to nursuary, but 果d所謂國際幼兒園D
TEACHER 其實NOT VERY PROFESSIONAL, 根本吾会HELP ...

國際幼兒園既老師係中國人定外籍老師呀 ?國際幼兒園一般都好free,係唔多適合你小朋友既情況 !你小朋友上堂時多唔多自由行呀 ?

[ 本文章最後由 chingyeehk 於 08-5-9 18:06 編輯 ]

好煩呀,昨日去咗健康院見醫生,個醫生比我選邊間,一般來說我間健康院轉介去觀塘cac。(不過我係後來才知)但我之前問過一個媽媽,佢等咗三個月就可去大口環cac,咁我咪問咁大口環呢,佢話佢都係在那裏工作,如果去那邊,也有機會見到她。個醫生都好好,同我分析,佢話應選方便為主(觀塘交通較方便),但我buy其他療法,如針灸,咁大口環果邊會好d,同埋有個教授好熱衷研究自閉症。
我最初都話觀塘,後來佢話同我決定,去咗大口環做咗評估先啦。我話最concern係快d,但佢話兩邊要等的時間一樣。如果等得耐,叫我打電話返去健康院。
但係之後等取介紹信時,個護士長話大口環等得耐d喎(係醫管局管),觀塘係衛生署,六星期內有人個打來約見姑娘,我話乜咁快,佢話係服務承諾。她仲話佢只係話(可能係封信講,大口環)三個月內有人找你,唔代表有得睇。佢仲話三個月內唔好打電話返來問佢地添。
唔知點解佢個態度會咁,好唔高興咁,我呢兩日諗起佢講的說話都好唔開心。我b剛出世時,因餵人奶時有很多問題,佢好好喎。佢咁的態度同說話搞到我唔知點算,咁我係咪做錯選擇?

請問在大口環cac一見就係醫生?不是要先見姑娘,再約期醫生?

原文章由 hellokitty1101 於 08-5-8 11:12 發表
My daughter met the child health centre in mid Oct 2007 and a letter of referral was sent to the above CAC.

Assessment conducted on 23 Jan 2008.

Waited for 3 months

咁你仔仔的脾氣一定好差啦.. 因為佢表達唔到呀... 咁佢無手指指/點頭呢d 行為呀?

如果一間唔fit 你仔仔的幼稚園, 咁對佢都無幫助啦... 聽你咁講, 你應該搵一間中文, 又有愛心的幼稚園俾你個仔啦.

原文章由 KwanLui 於 08-5-9 17:41 發表

TEACHER 其實NOT VERY PROFESSIONAL, 根本吾会HELP ...

去到大口環, 應該可能會見一見姑娘, 跟住就會見醫生的啦.. 應該當日就會有result 的啦.

原文章由 Reiki 於 08-5-9 18:59 發表
好煩呀,昨日去咗健康院見醫生,個醫生比我選邊間,一般來說我間健康院轉介去觀塘cac。(不過我係後來才知)但我之前問過一個媽媽,佢等咗三個月就可去大口環cac,咁我咪問咁大口環呢,佢話佢都係在那裏工作,如果去那邊,也有機會見到她。個醫 ...

原文章由 chingyeehk 於 08-5-9 18:00 發表

國際幼兒園既老師係中國人定外籍老師呀 ?國際幼兒園一般都好free,係唔多適合你小朋友既情況 !你小朋友上堂時多唔多自由行呀 ?

老師係一中一西. BABY直頭FEEL吾到自己返緊学LA, SO 我都
CONSIDER 比吾比佢繼續 (話哂成$3,300 ), 如效用大就要揾過D合適比BABY LAW.

原文章由 cecilau 於 08-5-9 20:44 發表
咁你仔仔的脾氣一定好差啦.. 因為佢表達唔到呀... 咁佢無手指指/點頭呢d 行為呀?

如果一間唔fit 你仔仔的幼稚園, 咁對佢都無幫助啦... 聽你咁講, 你應該搵一間中文, 又有愛心的幼稚園俾你個仔啦.

...

冇手指指或點頭. BUT 呢排我一放工即同哥哥細佬入睡房
(BECAUSE AREA 細D, FORCUS 好D), 同哥哥講話玩遊戲, 做動作睇下边個跟得快, 細佬就碌大隻EYE 睇我地攪勿, 跟住我同哥哥單腳STAND,雙手撫HAIR, 手扮捶仔SAY "DUM DUM DUM", 細佬又全部FOLLOW AND LAUGH 因佢知玩緊AND FEEL FUNNY. BUT 玩得1,2個字, 細佬要GO AWAY 玩其他野了:cry:

揾一間中文? 係喎, 點解我從來冇THINK ABOUT IT!! 我一心諗住褸下近近地, 哥哥又讀過咋. 真係要THINK THINK佢先.
‹ 上一主題|下一主題