用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

NT8: 呂潤財中學
講埋我今朝列既最後一間..... 呢間中學呢, 幾年前曾被人話"就快變B1中學", 時至今日仲有不少人以為佢成績好好, B2學生乙2派唔到好傷心咁話, 但或者睇睇佢既成績, 派唔到既家長會開心番D:
畢業年2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
3322率30.20%27.90%31.2% (33222)34.50%30.00%24.20%
本地學士課程比例13.74%>=11.46%17.00%<=21.9%<=34%29.40%29.10%23.20%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

黑咪喵 發表於 21-7-12 17:41
基元呢幾年嚟講增值緊,元朗區小學家長可以再留意着;至於青年會中學因為佢直資,標住英文中學,加上前幾年 ...
好多學校成日都話"增值緊"

但邊個保証到幾時先有成果?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-12 17:44
好多學校成日都話"增值緊"

但邊個保証到幾時先有成果?
個人觀感對基元幾好,雖然band別大約band2a左右,但近年老師好用心去教同注重學生身心健康,唔會因為小朋友讀唔到書棄置不理或勸諭退學,當然或者有家長不同睇法!至於“增值緊”呢個講法,真係唔知點解讀,要學校領導層、老師、學生、家長互相配合,事實上每一屆學生素質不同成果亦會不同,再加上未來幾年教育大力改革,相信幾年後全港學校會有個大執位…不過個人覺得數理勁嘅學校最有着數

hkpapa852 發表於 21-7-12 17:42
講埋我今朝列既最後一間..... 呢間中學呢, 幾年前曾被人話"就快變B1中學", 時至今日仲有不 ...

呢個帖一地玻璃碎
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-7-12 17:54
呢個帖一地玻璃碎
我會係我個CV加番呢個專長:
Experienced Glass Breaker

zaba    發表於 21-7-13 11:02
subb    發表於 21-7-13 09:26
IYY    發表於 21-7-12 19:29

gracelam 發表於 21-7-12 17:54
呢個帖一地玻璃碎
其實差唔多間間都有水份啦,參考下就好,唔好太認真,適合自己小朋友的就是好學校

黑咪喵 發表於 21-7-12 17:58
其實差唔多間間都有水份啦,參考下就好,唔好太認真,適合自己小朋友的就是好學校 ...

係呀! 我從來只是參考吓, 適合孩子就是好學校。

但有D家長真係盲目追棒坊間排名㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

講完一堆個人認為被"吹大咗"既學校, 其實仲有D都係過往受人吹墟, 實際都有點名不符實既中學.

不過佢地成績反覆, 仲有不同"因素"令成績"可能"會進步番, 所以有待觀察啦!

HK1: 英華女學校
新校舍係咪可以幫學校提升番成績去番同名氣相符既水平呢?
畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
整體5+比例~41.69%~36.32%
主科5+率平均38.75%42.75%36.63%29.98%31.40%32.28%37.48%

KL2: 英華書院
親生仔, 係咪好真係好過過江龍呢? 又真係幫到中學部提升成績呢? 拭目以待
畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
整體5+比例26.20%27.70%
主科5+率平均22.43%23.73%24.73%28.80%
主科4+率平均59.90%62.43%58.08%63.23%

KL4: 德望中學
EK會員口中4大女直之一, 相比其它3間, 成績較反覆, 表現亦係較失色. 2020年畢業生多番, 成績馬上大跌 (由過往16X人畢業, 變番19X人畢業), 又睇吓新教學大樓能否沖喜.
整體5+比例~48.62%
主科5+率平均36.98%46.45%33.08%34.33%32.93%40.93%43.33%34.08%

gracelam 發表於 21-7-12 18:02

盲目追捧嘅多數係新手家長,其實坊間用來排名分數包括:學術、校舍環境、校風、體育、音樂、“粉絲”評語…!所以點解有d學校dse成績未到band1水平但排名就band1,希望新手家長對於排名只可以參考下,多d到實體學校觀察下,或者問下該校用家意見,然後結合自己小朋友專長去揀適合學校

講埋我今朝列既最後一間..... 呢間中學呢, 幾年前曾被人話"就快變B1中學", 時至今日仲有不 ...

唔係我柸茶,所以好想多啲人吹佢架,其他Band 2學校易入啲。

hkpapa852 發表於 21-7-12 18:13
講完一堆個人認為被"吹大咗"既學校, 其實仲有D都係過往受人吹墟, 實際都有點名不符實既中學.

不過佢地成績 ...
香港papa,你竟然挑戰呢3間

gracelam 發表於 21-7-12 18:02

唔好話家長,舊年孩子的班主任都係攞住“大考”嘅排名當策略要我地跟。。。唔跟仲恥笑我地。。。
但我始終覺得“啱key”先係適合。

PTL_L 發表於 21-7-12 18:20
香港papa,你竟然挑戰呢3間

妳唔係睇小我呀?

subb    發表於 21-7-13 09:30

認真去講, 中學被吹噓, 都不及現今小學被吹噓得咁誇張

hkpapa852 發表於 21-7-12 18:26
妳唔係睇小我呀?
點會呢講呢啲繼續繼續,等睇野

hkpapa852 發表於 21-7-12 18:27
認真去講, 中學被吹噓, 都不及現今小學被吹噓得咁誇張

不過我睇好ywgs 既,呢幾年「外貌協會係」吸唔少叻女

ren 發表於 21-7-12 18:22
唔好話家長,舊年孩子的班主任都係攞住“大考”嘅排名當策略要我地跟。。。唔跟仲恥笑我地。。。
但我始終 ...
就算班主任都未必有經驗策略,我記得我小朋友自行揀兩間跨區學校,班主任恥笑我小朋友:你咁嘅成績人哋係唔會收你架,跟我俾嘅建議啦!到大抽獎時甲乙一我小朋友揀區內自己心儀學校,班主任又鬧做咩降低要求揀,三番四次打電話嚟問點解咁揀法,我答佢適合心儀咪得囉,從揀完學校到放榜班主任一直俾面色小朋友睇,放榜最後結果係跨區自一收咗…家長覺得呢個班主任打臉打得可笑嗎?

可否講下王華湘?

hkpapa852 發表於 21-7-12 12:08
KL3: 何文田官立
呢間成日被人話係B2A中學, 但睇過佢地多年嚟DSE成績同入U率, 真係要諗諗係咪有呢個級數:

KL3: 文理係fb 到被吹到上B1 都見過、家長自己吹完再沾沾自喜
‹ 上一主題|下一主題