用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一   [複製鏈接]

引用:回覆+Fortop+的帖子 你太誇啦!細仔好怕醜

原帖由 甘恩 於 16-07-25 發表
回覆 Fortop 的帖子

你太誇啦!細仔好怕醜,最驚佢一句都唔講,有阿哥在讀都無用。 ...
無需多慮,我見同學仔都有較為內向含蓄的,相信學校收生標準都幾多元化。有哥哥呢個好榜樣,細佬表現一定不會失望💪!預祝一切順利心想事成!

引用:回覆+Fortop+的帖子 你太誇啦!細仔好怕醜

明天更好! 發表於 16-7-25 23:22
其實而家暑假,阿女日日冇事做,係咪有D野可以比佢預備考小一呢?但我冇錢冇時間……唉

...
可以給阿女看多些故事書, 叫佢講番個故事給你聽. 無論是否為了考小一, 也可以增強閱讀和表達能力。

引用:回覆+Fortop+的帖子 係呀!最想兄弟同校,

係呀!最想兄弟同校,但佢學校算是眾多直資學校中最遲公佈結果的一間。 ...
祝弟弟可以同哥哥同校。

今年早過TSL公佈。

甘恩  如果早啲公佈,我便不用報幾間直資私小了。  發表於 16-7-26 08:59

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+16-07-25+發表回覆+F

引用:回覆+Fortop+的帖子 係呀!最想兄弟同校,

係呀!最想兄弟同校,但佢學校算是眾多直資學校中最遲公佈結果的一間。 ...

甘恩,以前也有拜讀你的文章,獲益良多。
今年九月我的大仔有幸會做你大仔的小師弟,多多指教。
細仔今年又考過,希望可以與你細仔做同學。但轉校長不知道會否改變面試形式?所以真的不敢怠慢。

甘恩 發表於 16-7-25 21:40

甘恩、Fortop 兩位, 我之前亦是拜讀你們的文章, 獲益良多。
今年九月我仔亦有幸做你們兒子的小師弟,多多指教。
甘恩、Florence, 預祝你們的細仔成功。

回覆 florence.lau 的帖子

太客氣了。你兩個囝仔相差一年?辛苦你了。我覺得雖然轉校長,但面試形式應該變化不大,始終新校長都要摸熟學校一直以來的做法才會改變,所以可能等多一年才改。

回覆 Castella 的帖子

囝仔一定會有好開心的小學生活,這是一所好學校!

引用:回覆+florence.lau+的帖子 太客氣了。你兩

原帖由 甘恩 於 16-07-26 發表
回覆 florence.lau 的帖子

太客氣了。你兩個囝仔相差一年?辛苦你了。我覺得雖然轉校長,但面試形式應該變 ...
唔通我搞錯哥哥讀邊間小學,乜轉左校長咩?

引用:+本帖最後由+florence.lau+於+16-7-26+07:2

原帖由 florence.lau 於 16-07-26 發表
恭喜👏👏👏!好高興兒子與令公子做師兄弟!今年陳校長榮休無論學生、家長抑或是老師都感不捨和可惜,也讓家長們有些忐忑,不過大家可以放心,新校長也是和聖保羅書院極有淵源和好口碑的準接任者,相信一定會將學校一貫的優良傳統好好沿承並發揚光大的!
預祝你的小兒子馬到成功順利跟著哥哥一起在如此優秀嘅好學校快樂健康成長🙏🏻💪👏

引用:Quote:甘恩+發表於+16-7-25+21:40+回覆+For

原帖由 Castella 於 16-07-26 發表
甘恩、Fortop 兩位, 我之前亦是拜讀你們的文章, 獲益良多。
今年九月我仔亦有幸做你們兒子的小師弟,多多 ...
恭喜Castella👏👍!好高興9月後小兒就與貴公子做師兄弟🎉!聖保羅書院小學確實喺一間非常好的學校,班仔真喺讀得好開心非常享受學校生活😊

引用:Quote:原帖由+florence.lau+於+16-07-26+發

原帖由 Fortop 於 16-07-26 發表
恭喜👏👏👏!好高興兒子與令公子做師兄弟!今年陳校長榮休無論學生、家長抑或是老師 ...

Fortop, 很感謝你,亦請你多多指教。
小兒有幸跟你、甘恩及castella 的兒子做師兄弟及同學,實在幸運。
原來已定了新校長!你的消息真靈通!
甘恩,是的,我兩個兒子只相差一年,同揍twins 冇分別

回覆 明天更好! 的帖子

小朋友可以趁暑做下補充練習,玩下泥膠,做下手工,睇電視,玩ipad。我都好怕出街洗錢,通常都係同小朋友去玩水同行書局,或者行下超市,7字,老麥,叫佢地買下野練下大膽。

引用:回覆+明天更好!+的帖子 小朋友可以趁暑做

回覆:村校女孩考小一

引用:而家唸緊報唔報女拔,窮家小孩會有壓力嗎?

原帖由 明天更好! 於 16-07-28 發表
而家唸緊報唔報女拔,窮家小孩會有壓力嗎?
收你先唸啦。

原帖由 明天更好! 於 16-07-28 發表
而家唸緊報唔報女拔,窮家小孩會有壓力嗎?
音小你都肯搵part time,如果女拔收仲駛諗?

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-28+發表

‹ 上一主題|下一主題