用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 德望學校(小學部)2010/11已被取錄小一家長請報到!!! ...
樓主: beautiful_mama
go

德望學校(小學部)2010/11已被取錄小一家長請報到!!! [複製鏈接]

明白了! 唔該哂!

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-9-3 23:33 發表
Hi 1B parents, my daughter said no home work today, is it true? Please advise.

My daughter has Visual Art class today and it is allow to keep the tools into the drawer and no need bring to home.

...

Mavisng2003,

sorry. didn't read your post on weekends.  Homework list is correct.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-3 18:53 發表
各位1C嘅媽咪,請問今天的功課是否以下兩項:
1. 英文vocab w(A-Z)兩次
2. 中文數,做書p.4-7

另外,星期一有V. Arts,小朋友是否要帶用具呢? 而用具是否可以存放在課室的locker內呢? ...
~easybring~

Bon Bon Pa Pa,

我就係見個女星期五原原本本將VA嘅tools拎番屋企...我就奇怪唔係老師話過可以放响學校架咩???  咁你個女有無keep响學校呀?

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-9-3 23:33 發表
Hi 1B parents, my daughter said no home work today, is it true? Please advise.

My daughter has Visual Art class today and it is allow to keep the tools into the drawer and no need bring to home.

...

有呀,我個女話老師叫佢地keep Visual Art用嘅嘢落自已櫃桶唔駛拎來拎去,我重間乜唔係唔俾留嘢係櫃桶咩?佢話係呀,要老師話准留低嘅先可以,老師會check嘅!

原帖由 Mui_Mui 於 10-9-6 11:36 發表
Bon Bon Pa Pa,

我就係見個女星期五原原本本將VA嘅tools拎番屋企...我就奇怪唔係老師話過可以放响學校架咩???  咁你個女有無keep响學校呀?

easybring,

亞囡今日又係把所有 V. Arts 嘅用具全部帶番屋企,佢話老師無叫佢地將啲用具放喺locker度喎!又話今日都無上V Arts。

其實佢地返半日,係咪都要上哂一日九堂呢? 點解亞囡講話無上V. Arts和G.S.,而星期五又無上P.E? 呢幾日最後三堂都好似無上,如果真係咁,佢就可以唔洗帶最後三堂嘅書,個書包可以輕啲。

原帖由 easybring 於 10-9-6 09:27 發表
Mavisng2003,

sorry. didn't read your post on weekends.  Homework list is correct.

係咪仲係半日制小學呀?

原帖由 mavisng2003 於 10-9-6 18:10 發表
easybring,

亞囡今日又係把所有 V. Arts 嘅用具全部帶番屋企,佢話老師無叫佢地將啲用具放喺locker度喎!又話今日都無上V Arts。

其實佢地返半日,係咪都要上哂一日九堂呢? 點解亞囡講話無上V. Arts和G.S.,而星期五又無上 ...

hi mavisng,
my daughter said she shld bring glue, scissors, crayon to school for art lesson but i am not sure the things should be kept at locker or not.
they just need to bring books to school for the lessons before 1:00pm.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-6 18:10 發表 [url=http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?

goto=findpost&pid=33143255&ptid=2166729][/url]
easybring,

其實佢地返半日,係咪都要上哂一日九堂呢? 點解亞囡講話無上V. Arts和G.S.,而星期五又無上 ...

講起又係wow.  last fri 無上PE, 亞囡話唔夠時間.  我無留意, 執晒全日的書, 書包重都不能避免.  我見timetable有到1點放學的時間, 我以為全部九堂都要上.  你地亞囡有冇話今日要帶PE衫?  我個囡話要帶番去換, 但我地係星期三先有PE堂, 所以我羅起左.  

亞囡沒有帶V. Arts用品回家.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-6 18:10 發表
easybring,

其實佢地返半日,係咪都要上哂一日九堂呢? 點解亞囡講話無上V. Arts和G.S.,而星期五又無上P.E? 呢幾日最後三堂都好似無上,如果真係咁,佢就可以唔洗帶最後三堂嘅書,個書包可以輕啲。
~easybring~

已經係全日小學, 只係小一適應期直至20/9. 20/9之後返全日.  我亞囡對"食飯"有壓力, 怕食得慢.

原帖由 Ellensu 於 10-9-6 22:31 發表
係咪仲係半日制小學呀?
~easybring~

回覆 1# easybring 的文章

亞囡仲未可以自己跟時間表整理書包, 幾混亂, 但可以自己做功課.
~easybring~

下!乜原來唔駛帶1:00後的課堂課本? 我都唔知喎!阿女番來又無講喎!今日先有VA,而家未知有冇上呀!不過原來要帶剪刀和膠水咩? 我今天只係幫她預備左圍裙、墊紙、顏色筆同濕毛巾咋!
另外,想問下各位,GH係咪無網上check功課架,在網頁上好似找不到喎?
原帖由 TszYingMama 於 10-9-6 22:47 發表
hi mavisng,
my daughter said she shld bring glue, scissors, crayon to school for art lesson but i am not sure the things should be kept at locker or not.
they just need to bring books to school for th ...

剪刀和膠水/圍裙、墊紙、顏色筆<-- 唔係學校代買咩?

GH係無網上check功課.

原帖由 boygirl 於 10-9-7 13:31 發表
下!乜原來唔駛帶1:00後的課堂課本? 我都唔知喎!阿女番來又無講喎!今日先有VA,而家未知有冇上呀!不過原來要帶剪刀和膠水咩? 我今天只係幫她預備左圍裙、墊紙、顏色筆同濕毛巾咋!
另外,想問下各位,GH係咪無 ...
~easybring~

原來只要執早上啲書,唉! 等佢呢幾日無端端要攞多咗書番學添!真係唔該哂你地呀!

請問今日1C班係咪得一樣數學功課呀?
~ 課冊 p41

功課: 我要今晚放工才見到.
但, 亞囡話今日有上music, 即第8堂.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-7 15:55 發表
原來只要執早上啲書,唉! 等佢呢幾日無端端要攞多咗書番學添!真係唔該哂你地呀!

請問今日1C班係咪得一樣數學功課呀?
~ 課冊 p41
~easybring~

係喎! 我而家睇番亞囡本手冊先至發現上堂上到一點即係要上到第8堂架!

原帖由 easybring 於 10-9-7 16:04 發表
功課: 我要今晚放工才見到.
但, 亞囡話今日有上music, 即第8堂.

亞囡今日無話要著P.E. 衫,佢都係著番校服裙返學。!我今日叫佢問老師可唔可以放件外套喺locker,唉!點知佢又唔敢問老師,又將件外套帶返屋企。

今日1C的功課除了數冊p.4之外,重有以下幾樣:

~自學同步讀"我給小雞起名字"(好似剩係讀同寫啲數字喺小雞身)

~搜集量詞(但係亞囡唔知做喺邊,我諗住叫佢重喺紙度)假

重有明天中文朗誦試音。

請問重有無其他功課呀?

原帖由 easybring 於 10-9-7 10:17 發表
講起又係wow.  last fri 無上PE, 亞囡話唔夠時間.  我無留意, 執晒全日的書, 書包重都不能避免.  我見timetable有到1點放學的時間, 我以為全部九堂都要上.  你地亞囡有冇話今日要帶PE衫?  我個囡話要帶番去換, 但我 ...

請問1B家長今日有乜功課呀? 今晚我兩公婆約咗朋友食飯會遲返,阿女應該睡覺了,跟唔到佢功課。我電話問佢有乜功課讀手冊俾我聽,點知佢講到一舊舊咁有很多字唔識讀喎,吹脹!

1c
阿囡手冊仲有寫要做ENG ORAL WS, 不過攞出黎已經做完左啦!

另朗誦是否可以自行報名, 然後交返學校??

係呀!亞囡都有呢張WS喺功課袋,不過佢就好唔小心漏咗寫手冊。

另外,我間學校係可以幫學生報朗誦的(但訓練的老師卻是校外的老師),所以你可以試問下德望的老師。

原帖由 LoCLai 於 10-9-7 19:10 發表
1c
阿囡手冊仲有寫要做ENG ORAL WS, 不過攞出黎已經做完左啦!

另朗誦是否可以自行報名, 然後交返學校??

但點解老師話報了英文, 就不可以報中文?
另外, 有無人知英文是否要帶齊listening, grammer 返學. 1B 定2A呀? 書包好重呀.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-7 19:29 發表
係呀!亞囡都有呢張WS喺功課袋,不過佢就好唔小心漏咗寫手冊。

另外,我間學校係可以幫學生報朗誦的(但訓練的老師卻是校外的老師),所以你可以試問下德望的老師。

...
‹ 上一主題|下一主題