用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

原帖由 小Mike 於 09-2-17 10:02 發表
jumbo_mandy

謝謝你詳細的回覆!

那我會先考慮大角咀或油麻地的分校, 真係謝謝你的建議!

又想問問你, 你囡囡多大開始讀此課程?  進度如何?  英文程度是否同樣提升? ...

小Mike,

我囡囡係3歲2個月開始讀此課程, 而家佢係3歲6個月大, 由Level 1 讀起, 老師話下一堂會升Level 4 了, Level 3 係教簡單加數的。 英文文字題暫時其實並不難, 我囡囡英文唔叻都應付到, 因為其實好多條題目都係差唔多, 係堂上老師會教佢地做一本, 回家佢地自然會明點做架喇, 不過為加深佢地嘅文字題技巧, 我都要求佢先讀解一次條題目至做, 我諗咁樣會訓練到佢地習慣小心d睇題目, 唔會好衝動咁估估下咁做, 對日後有幫助。英文程度會提升? 因為暫時講黎講去都係差唔多嘅野, 不大明顯。

jumbo_mandy

你囡囡的進度很好喎!  叻女!

我要星期六上午的時間, 好多都 full 了!  佐敦我都要問問了!

原帖由 小Mike 於 09-2-17 11:11 發表
jumbo_mandy

你囡囡的進度很好喎!  叻女!

我要星期六上午的時間, 好多都 full 了!  佐敦我都要問問了!

小Mike,

佐敦得1個導師咋喎, 佢只返星期二,五,六, 妳可以先約佢做assessment先, 因為當初我囡囡未完全掌握到寫哂1-10, 所以要由Level 1 開始囉。p.s. 唔知佢地仲有冇做promotion, 好似話經一個讀緊嘅介紹入去(邊間centre讀緊都得), 可以save一個月學費架。

jumbo_mandy

個老師係咪 Ms Chow?  我今朝打了幾次電話也沒有人聽呢!

promotion : 咁正, 如有就當你介紹我, 大家 share 番, 嘻嘻!  咁你 PM 你 d 資料我啦!  thanks.

原帖由 小Mike 於 09-2-17 11:34 發表
jumbo_mandy

個老師係咪 Ms Chow?  我今朝打了幾次電話也沒有人聽呢!

promotion : 咁正, 如有就當你介紹我, 大家 share 番, 嘻嘻!  咁你 PM 你 d 資料我啦!  thanks. ...

小Mike,

係呀, 叫Ms Chow, 佢成日唔聽電話架, 我有時甚至要親身上去至揾到佢, 真係好在住得近咋! 佢有兩個電話no., 我pm比妳再試下啦。
promotion, 我唔肯定而家仲有冇, 我都係聽人講咋, 妳問左有, 我先pm我d資料比妳啦, 多謝先喎!

Where is the centre in Tsuen Wan.  I am interested in it and my daughter is also in K3 now.

Thank you

原帖由 seven_cola 於 09-2-15 22:57 發表
我剛替阿女報了荃灣新開的中心,而家讀K3,評估後由Level 5開始,阿女都有d興趣,因為有教材可以玩下
老師話我介紹人去的話,大家都可以各減$100....

我又想問下小學的家長們

E.Nopi Math 與學校的數學函接嗎?  如學校是中文文字數, 會否很混淆?

如果你的孩子是读“中小”的话,我建议你不要去学Enopi,因为它是英数英教的,解题时是从英文角度出发的。

原帖由 小Mike 於 09-2-17 14:15 發表
我又想問下小學的家長們

E.Nopi Math 與學校的數學函接嗎?  如學校是中文文字數, 會否很混淆?

Dear evatsoihk

謝謝你的意見, 其實我仔仔現時只是 3.5 歲, 讀小學仍很長遠!  
如要函接中小, 學林比較適合嗎?

實際時間唔知,我個仔之前係旺角讀,覺得Mr.Frankie好好,最緊要係細心,有耐性.
但其實我唔知佢走佐未, 你最好問下先.

原帖由 pamelaywy 於 09-2-16 14:50 發表

yinyinyiuyiu,
謝謝你的回應. 我打算讓小朋友讀, 但每每經過都沒有開門. 想知道他們的opening hours 長嗎 ??
讓家長選擇的時間多嗎 ??

請問各位媽咪,你個小朋友係邊間centre讀Enopi,d老師好唔好,有無耐性,我個仔係美孚讀,但麻麻.pls share

3.5嵗上K1,不算小了,要知道時間一轉眼就過去,現在就應該要為他制定好方向。

因爲我女兒將升“英小”,所以我挑選了enopi,讓她對math有個初步認識和理解。至於適合“中小”的,我就不甚清楚了。

或許這裡其他家長可以分享分享吧。

原帖由 小Mike 於 09-2-18 11:43 發表
Dear evatsoihk

謝謝你的意見, 其實我仔仔現時只是 3.5 歲, 讀小學仍很長遠!  
如要函接中小, 學林比較適合嗎?

My son studied Enopi at Mei Foo, he is 5. His tutor is quite good.

原帖由 evatsoihk 於 09-2-18 14:16 發表
3.5嵗上K1,不算小了,要知道時間一轉眼就過去,現在就應該要為他制定好方向。

因爲我女兒將升“英小”,所以我挑選了enopi,讓她對math有個初步認識和理解。至於適合“中小”的,我就不甚清楚了。

或許這裡其他家長可以分享分 ...

我的囝囝由K3開始讀,現在在"中小"讀一年級,數學只是一般 "+ - x /",所以讀"中小"沒有問題,至於中文文字題,我囝囝應付自如,或者早接觸文字題,明白什麼是解題,就算一些用"一打", "半打"字眼,囝囝都可以化成數字來計數,反而一些小學數的topic, Enopi 就不會接觸到。

原帖由 MariaTsui 於 09-2-19 16:52 發表
我的囝囝由K3開始讀,現在在"中小"讀一年級,數學只是一般 "+ - x /",所以讀"中小"沒有問題,至於中文文字題,我囝囝應付自如,或者早接觸文字題,明白什麼是解題,就算一些用"一打", "半打"字眼,囝囝都可以化成數字來計數, ...

Hi Maria Tsui,

可否告知"反而一些小學數的topic, Enopi 就不會接觸到。"是指那些topic? 升上小學後, 如Enopi不夠用, 應報讀什麼數學課程比較同小學銜接?

其實小一的數學課程,在坊間,是沒有一種數可以包涵所有,如學習計算"路程和距離", "圖形","currency","中文文字題"等,當然內裹都是用 "+ - x /",但一定要明白才懂得運算。

hi Ansonrubby,

Nice to meet you here.   Your son is very smart.   My boy will start enopi Math in Feb 09 and he will commence from level 3 as he didn't learn other Math course before.  Which enopi centre is your boy studying?  Is it good?  How long for a lesson (30 mins or 45 mins or 1 hour)?  Local teacher or NET?

原帖由 Ansonrubby 於 08-8-2 00:14 發表
Maria Tsui:
我仔做Level 12 Basic, Level 4 Critical.
Tuesday 收到1本B, 3本C,Wed佢就一早一次過做晒,其實我不知應否攤開幾日做,剛好我上班,佢自己做晒。
不過,他只上暑期班3堂,開學再看時間如何, 佢真係2 ...

請問小朋友已經讀了enopi幾年既家長, 你們的小朋友校內數學成績怎樣? 請分享下心得.

Anyone have recommend the E.nopi Math center in Causeway Bay ?

Many thanks !
chmanpong

dear all parents,
is there any e.nopi centre in kowloon bay or kwun tong or nearby? pls recommend. Million thanks!!
tangerine
‹ 上一主題|下一主題