用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
樓主: hui3328
go

名校的迷思 [複製鏈接]

醒目開學勳章

咁我又唔認同,我個雖然係女,不過就好似個男仔性格,佢鍾意玩車,踢波,由返幼稚園到學興趣班每一個老師都投訴佢 我個女一D都唔乖令我好頭痛,最後我自己唔做野全職教佢,真係用左兩年時間慢慢去改變佢,個兩年簡直係生不如死,想過放棄好多次,想過帶佢睇醫生,我真係用左好多心機同時間至令佢有今日咁乖(同以前比). 好似同佢溫習令佢可以專注力好D可以坐定D,我真係逄星期一至六一早起身就同佢溫書講故事兩至三個鍾,真係好多全職媽咪未必做到,我身邊都好多全職媽咪,佢地會同小朋友睇書,不過係15分鐘,其他時間係比佢玩,學興趣班,個個一聽到我每日用咁多時間同個小朋友溫書睇書已經同我講佢地做唔到或小朋友唔肯坐定,好多時家長想見到即時成果,做一陣唔得就放棄,就講小朋友唔得.要知道訓練小朋友唔係一朝一夕既事, 我個女初初3個月都唔肯坐定,我用左好多方法至令佢坐定.教小朋友就係要有耐性同心機,男女都係咁教.
原帖由 overview 於 09-10-7 14:01 發表
教仔點同教女呢 ?  你果個做到唔係等於其他都做到. 每個小朋友都好unique. 好多full time mom都擺左好多心機係小朋友身上,但未必有成效架 !

在资优教育里面,就看到同样的事例。你的意思是不是这就是家长的责任呢?是家长没教好他?还是小孩子自己造成的?但就绝对不是学校错配?

原帖由 wunma 於 09-10-7 15:16 發表
係羅, 5, 6 歲, 邊個做成佢eq咁低呢?

醒目開學勳章

原帖由 猴子爸 於 09-10-7 14:35 發表
怎么有可能同时有10个补习老师?每科目一个老师也不会有10个吧,也不可能每天都10个轮流帮他补习吧。除非他妈妈把学琴,画画,游泳等等都计算在内。

...

十個補習老師:
英文科
1.拼音老師 (針對默書)
2.Grammer 老師 (針對做卷)
3.英文閱讀理解老師 (針對做卷)
4.英文寫作 (參加校內及校外公開賽)
5.Oral 及發音 (參加校內及校外公開賽)
中文科
6.中文寫作老師 (參加校內及校外公開賽)
7. 中文閱讀理解老師 (針對做卷)
8.普通話 ((參加校內及校外公開賽)
數學科
9.普通數學老師 (針對做卷)
10 奧數(參加校內及校外公開賽)

仲有中文書法.英文書法及毛筆,高年班閱讀理解佔五+分,所以變了專科.以上還未計電腦,視學藝術,常識老師.要補想請幾多個老師都唔夠

一萬個

很想知如何分配時間?

原帖由 weisscarton 於 09-10-7 15:43 發表

十個補習老師:
英文科
中文科
6.中文寫作老師 (參加 ...

嘩!由朝坐到黑溫書....
不過讀萬卷書不如行萬里路... 你有冇帶下佢出門口行下?
你用的這是否香港有名的填鴨仔讀書法?好似幾work 咁wor.

原帖由 polarbb 於 7/10/2009 15:05 發表
咁我又唔認同,我個雖然係女,不過就好似個男仔性格,佢鍾意玩車,踢波,由返幼稚園到學興趣班每一個老師都投訴佢 我個女一D都唔乖令我好頭痛,最後我自己唔做野全職教佢,真係用左兩年時間慢慢去改變佢,個兩年簡 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

我係有個時間表比佢,初初係由15分鐘開始,一路+落去,初初個3個月5分鐘都坐唔到,我當然用左好多方法,因為佢係返下午班,早上個頭腦係最清醒,所以我要佢早上溫書,佢本身係一個好早起身既人,朝朝7點就起身 我就會同仍一齊起身,食完早餐開始溫,當上左手後(大約9個月)佢已經可以唔駛我叫就自己起身溫書,我用好多獎勵同鼓勵方式,當然有獎就有罸,佢個時間表好簡單,早上起身溫書,我比D作業佢做,做完佢可以收埋玩,不過佢自己會要求再做多D(因為我有獎勵計劃),下午放學返黎做完功課就係佢自己的時間,星期六早上溫一陣,跟住一路到星期日都係比佢玩.
當然我知小朋友唔可以死讀書,我地平時都好多活動,會去行山,去旅行,去BBQ,去圖書館,去遊樂場玩.其實計返真係唔係佔佢好多時間,不過就係因為這兩年的每日兩個鍾,佢上到小學已經好習慣,好多野佢已經一早識,對佢打左支強心針.
宜家剛小一,佢係返全日,放學返黎做完功課食完飯已經8點,佢8點半上床瞓,好好彩係因為好多野佢已經有左個概念,所以學校幾次默書同小測佢都滿分,我成日同佢講係因為佢之前的努力,佢好乖會自動自覺溫書. 到宜家我都係每個星期六日都會同佢出去玩. 每年去一次旅行同佢周圍睇.
至於係米填鴨式我唔知,因為好多時我比佢做D練習都係要佢用腦自己諗,唔係死背個D,我會同佢睇新聞,講解比佢聽,同佢睇參考書. 其實佢有好多好多玩具,不過唔知係米已經習慣睇書,佢小左玩玩具,佢有時間會拎D故事書出黎讀. 我同老公都希望做到平衡.
原帖由 flostangraphy 於 09-10-7 16:45 發表
嘩!由朝坐到黑溫書....
不過讀萬卷書不如行萬里路... 你有冇帶下佢出門口行下?
你用的這是否香港有名的填鴨仔讀書法?好似幾work 咁wor.

我唔係想同你argue點樣教小朋友既方法, 我只係話真係有好多好有心, 耐性既全職家長, 出盡法寶都唔可以令小朋友長時間專心做一樣嘢, 其實呢樣係right, 小朋友大腦係不停轉, 真係唔可能坐定定太耐,無耐傳統學校,分秒必爭,要有好成績,就要變成feeding duck囉! 你花幾小時陪小朋友讀書我又唔覺得有何大不了, 唔係等於其他唔學你既家長就唔夠偉大. 不過講開reading, 好多小朋友反而睇幾粒鐘無問題, 一d都唔出奇, 因為呢d書係自己揀&較趣味性, 唔同學校要求,又要抄,又要寫&默

原帖由 polarbb 於 09-10-7 15:05 發表
咁我又唔認同,我個雖然係女,不過就好似個男仔性格,佢鍾意玩車,踢波,由返幼稚園到學興趣班每一個老師都投訴佢 我個女一D都唔乖令我好頭痛,最後我自己唔做野全職教佢,真係用左兩年時間慢慢去改變佢,個兩年簡 ...

但我认同polarbb的说法,需要训练小孩的专注力,否则会影响小孩子吸收知识的质素。要他专注,不等于填鸭。

原帖由 overview 於 09-10-7 17:45 發表
我唔係想同你argue點樣教小朋友既方法, 我只係話真係有好多好有心, 耐性既全職家長, 出盡法寶都唔可以令小朋友長時間專心做一樣嘢, 其實呢樣係right, 小朋友大腦係不停轉, 真係唔可能坐定定太耐,無耐傳統學校,分秒必 ...

原帖由 wunma 於 09-10-7 14:53 發表
unseen dictation 一點也不可怕, 範圍一大堆要你溫才可怕!

就算捧蛋, 又驚乜呢?

唔係全部小孩既角度,但我女就好喜歡unseen喇....拍晒手話:好囉,唔駛讀

其實好多小朋友專注力好強, depends係邊方面, 你叫佢睇電視,打機一定無問題.even我小朋友叫佢坐定睇自己喜愛既書幾小時都係no problem, 但同樣要佢用幾小時溫書就好hea囉
原帖由 猴子爸 於 09-10-7 17:54 發表
但我认同polarbb的说法,需要训练小孩的专注力,否则会影响小孩子吸收知识的质素。要他专注,不等于填鸭。

醒目開學勳章

我唔覺自己有好偉大,生得出黎就要教,不過人人教小朋友方式唔同,有人鍾意比佢自由發展,有人要佢10項全能,而我只係希望可以做到平衡,我唔係一個專制的家長,不過亦唔會太放縱,睇返宜家D小朋友就係太過放縱,好多都好冇禮貌,同佢講一句駁10句,我唔希望個女係咁,我成日會同佢傾計,睇佢心理面諗咩. 其實一日抽兩三個鍾出黎同個小朋友溫書唔難(點解會覺得偉大呢?),不過會唔會做又係一件事,睇返我女幼稚園的同學好多媽咪都唔會,因為有D講佢地坐唔定,有D話冇咁好氣,等上小學至算,宜家上左小學,好多都話個小朋友唔慣,我都見過好多好有心想教好小朋友的家長,佢地係好想教,不過最後都敵不過小朋友的脾氣而放棄,最後選擇比佢地自由發展,這不是偉大唔偉大問題,係要同個小朋友鬥耐性問題,堅唔堅持到問題.
一日兩三個鐘溫書其實唔長,睇你點溫,如果係好有趣味,比佢知道讀書係一種樂趣咁佢自己就會鍾意讀,溫書唔係一定要死背個隻,我自己以前都係教幼稚園,見到好多媽咪真係好錫D小朋友,不過就係縱過頭變左害左佢地. 我個女K3已經串到千幾個英文字,不過我唔係要佢死背,係用好多遊戲同記憶方法教佢. 當佢覺得讀書好似玩咁,咁佢自然有興趣學,吸收都會快D.
人人教小朋友方法都唔同,我唔覺自己個方法有咩特別,我都係從人地身上學會.
原帖由 overview 於 09-10-7 17:45 發表
我唔係想同你argue點樣教小朋友既方法, 我只係話真係有好多好有心, 耐性既全職家長, 出盡法寶都唔可以令小朋友長時間專心做一樣嘢, 其實呢樣係right, 小朋友大腦係不停轉, 真係唔可能坐定定太耐,無耐傳統學校,分秒必 ...

醒目開學勳章

好多時好多家長一聽到溫書同讀書就覺得係要死背,其實我唔覺得係,專注真係唔=要死背一D野,我要個女溫書唔係一路要佢坐定定寫野同背野,我係用好多有趣味性的練習,書,道具幫助佢吸收知識,係要比佢個腦不停轉,當一個方法唔得時我就會轉另一個.
原帖由 猴子爸 於 09-10-7 17:54 發表

"我個女K3已經串到千幾個英文字"??? You daughter must be briliant.  I can't spell 1000 words even I'm 45 years old now.[quote]原帖由 polarbb 於 09-10-7 18:48 發表
我唔覺自己有好偉大,生得出黎就要教,不過人人教小朋友方式唔同,有人鍾意比佢自由發展,有人要佢10項全能,而我只係希望可以做到平衡,我唔係一個專制的家長,不過亦唔會太放縱,睇返宜家D小朋友就係太過放縱,好多都好冇禮 ... [/quote]

醒目開學勳章

我有本簿同佢寫低佢識個D字,唔好以為小朋友唔得,我睇返我女幼稚園D同學仔,起碼有4,5個都可以串到好多字. 我唔覺佢資優或好叻,佢只係記性比較好,好多方面佢都好弱.
不過一千個字都唔係好多,拎起佢一本書都已經有幾千個英文字.
原帖由 ThePrincipal 於 09-10-7 19:29 發表
"我個女K3已經串到千幾個英文字"??? You daughter must be briliant.  I can't spell 1000 words even I'm 45 years old now.[quote]原帖由 polarbb 於 09-10-7 18:48 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/com ...

原帖由 ysnmama 於 09-10-7 14:38 發表
沒可能那名校小朋友的媽咪會把補習及興趣班也混淆吧 或者以鵝傳鵝傳錯了吧.

When I was young, I was also a tutor to a secondary boy.  He had 4 different tuition teachers including me, others are 興趣班 like tennis skating and etc.  :)

哈哈... 咁樣 10 個補習老師 ....
完全無時/間精神去思考/學習

grammer, 閱讀理解 & 作文  
死做, 死背都唔work wor .... 最多小學 ok ...
反而留多d時間習慣睇書, input 下

中學/大學 d 書都係自己睇多啦, 邊有得咁架 ?

原帖由 weisscarton 於 09-10-7 15:43 發表

十個補習老師:
英文科
中文科
6.中文寫作老師 (參加 ...
‹ 上一主題|下一主題