用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2M
樓主: keroro_him
go

2009-2010 K2M [複製鏈接]

回覆 139# wasyinyin 的文章

wasyinyin,

多謝你的 介紹. 我報咗星期一. Brandon讀星期幾呀?

All,

又係e.nopi.........身邊又多個人學呢樣野
真係要好有定力, 至可以唔幫個女報~~~

原帖由 Cruxcat 於 09-9-14 15:42 發表
wasyinyin,

多謝你的 介紹. 我報咗星期一. Brandon讀星期幾呀?

Siusiusu,

其實我聽人講e.nopi好都有一段時間,依家先落實執行.   

原帖由 siusiusu 於 09-9-15 12:37 發表
All,

又係e.nopi.........身邊又多個人學呢樣野
真係要好有定力, 至可以唔幫個女報~~~

Cruxcat & siusiusu,

我都係, 之前都聽人講左好多, 本來想俾晉晉去上公文數, 後來覺得麻麻地, 就攞低左件事, 最近先的起心肝搵返Enopi D野來睇咋...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-15 15:19 發表
Siusiusu,

其實我聽人講e.nopi好都有一段時間,依家先落實執行.   

Hi, Kenneth already study in Lai Chi Kok centre of Enopi english and Maths  since July. He is OK with English but not OK with Maths due to too much assignment of Maths ( 3 books each week), My son said very   悶, always count the Numbers(1-10). And always study at  low Level such as level 1. I need to talk with the teacher , i told them, kenneth already learned 1-10, then i push the teacher to jump to level 2.所以我Q咗Maths,only study english. Kenneth study at 10am monday. 我要提大家要follow住小朋友的進度,有時它們會拖延時間,講就講打好基楚,但有時會重覆又重覆,好慢!有時它們會不誠實,such as,因為订不及新level 的課本,它仳們會覆舊課本!以上是我小小分享.hope can help everbody.

selinashum126,

唔該晒你的資料, 你講的係四小龍果頭那間嗎?咁我要留意下...

原帖由 selinashum126 於 09-9-15 21:17 發表
Hi, Kenneth already study in Lai Chi Kok centre of Enopi english and Maths  since July. He is OK with English but not OK with Maths due to too much assignment of Maths ( 3 books each week), My son sai ...

Selinashum126,

多謝你的分享. 我報個間centre只有math,阿女做評估個日由中國籍老師中英兼備下得出結果-basic由level 3起,critical thinking由level 2 起. 我都唔知有無高估咗佢.我只擔心由外籍老師教,佢適應唔到. 但都要硬住頭皮試下,唔得再轉中國籍老師啦!

原帖由 selinashum126 於 09-9-15 21:17 發表
Hi, Kenneth already study in Lai Chi Kok centre of Enopi english and Maths  since July. He is OK with English but not OK with Maths due to too much assignment of Maths ( 3 books each week), My son sai ...

Cruxcat,

我估小朋友好快適應, 唔使擔心.
我仔係數數弱D架, 所以佢basic係由level 2開始我都覺得合理.
我會密切跟住佢的進步, 希望佢係合理情況下就可以升呢...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-16 10:43 發表
Selinashum126,

多謝你的分享. 我報個間centre只有math,阿女做評估個日由中國籍老師中英兼備下得出結果-basic由level 3起,critical thinking由level 2 起. 我都唔知有無高估咗佢.我只擔心由外籍老師教,佢適應唔到.  ...

Stliu,

我相信每個level之間的分別不太大,旨在讓小朋友容易達到升呢的目標.

原帖由 stliu 於 09-9-16 10:48 發表
Cruxcat,

我估小朋友好快適應, 唔使擔心.
我仔係數數弱D架, 所以佢basic係由level 2開始我都覺得合理.
我會密切跟住佢的進步, 希望佢係合理情況下就可以升呢...

...

Cruxcat,

係啊, 最緊要佢地鍾意. 係時候俾少少鬥志思想準備俾佢...等佢想挑戰升呢.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-16 11:15 發表
Stliu,

我相信每個level之間的分別不太大,旨在讓小朋友容易達到升呢的目標.

Cruxcat,

Please cheak pm.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-14 15:32 發表
wasyinyin,

All,

尋日係咪有兩樣功課? 哈, 晉晉真搞鬼, 佢做左中文, 但冇做英文. 我返去睇下, 就攞左果兩本簿出來.
問下佢, 佢話做左中文. 咁我問, 英文呢? 佢又話唔記得左做... 咁都得???
然後, 佢果D"寫字核突求其症"又發作了. 個"工"字, 寫到好似 I 字咁, 唔知仲以為佢有兩份英文功課添. 個"C"字呢? 寫完, 真係似求其"撩"左一筆響本簿度囉... 唉唉!

stliu,

唉, 我肥妹都差不多, 佢寫到個 "工"字變左個 "土"字呀, 大部份都穿晒頭, 真攞命 , 不過我都無叫佢擦, 佢有做我都算, 等老師圈佢我先同佢解釋下, 因為如果要擦, 真係差不多要擦晒咁濟, 我唔想打擊佢.

原帖由 stliu 於 09-9-17 14:19 發表
All,

尋日係咪有兩樣功課? 哈, 晉晉真搞鬼, 佢做左中文, 但冇做英文. 我返去睇下, 就攞左果兩本簿出來.
問下佢, 佢話做左中文. 咁我問, 英文呢? 佢又話唔記得左做... 咁都得???
然後, 佢果D"寫字核突求其症"又發作 ...

fatbayfat,

衰鬼, 你咁快又過左來呢邊!
我大愛人幫晉晉擦左D呀. 本來我想叫佢唔好, 又係等老師圈佢好過, 不過都擦左了,就再寫過...
唉, 可能佢地手仔真係未發育得咁好, 所以寫字都有難度... 但係, 我見晉晉明明係可以寫倒, 只係佢求其, 先咁樣0者.

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-17 14:29 發表
stliu,

唉, 我肥妹都差不多, 佢寫到個 "工"字變左個 "土"字呀, 大部份都穿晒頭, 真攞命 , 不過我都無叫佢擦, 佢有做我都算, 等老師圈佢我先同佢解釋下, 因為如果要擦, 真係差不多要擦晒咁濟, 我唔想打擊佢 ...

stliu,

唉, 真係好得人驚嫁, 個個字變晒個 "土" , 你話我有咩辦法唔驚佢點書, 連寫字都咁, 你話默書點會合格

原帖由 stliu 於 09-9-17 14:36 發表
fatbayfat,

衰鬼, 你咁快又過左來呢邊!
我大愛人幫晉晉擦左D呀. 本來我想叫佢唔好, 又係等老師圈佢好過, 不過都擦左了,就再寫過...
唉, 可能佢地手仔真係未發育得咁好, 所以寫字都有難度... 但係, 我見晉晉明明係 ...

wasyinyin,

Thanks and check pm too.

原帖由 wasyinyin 於 09-9-17 14:07 發表
Cruxcat,

Please cheak pm.

fatbabyfat,

唔好太擔心, 我諗老師見慣"大場面", 應該都唔會太surprise!

原帖由 fatbabyfat 於 09-9-17 14:44 發表
stliu,

唉, 真係好得人驚嫁, 個個字變晒個 "土" , 你話我有咩辦法唔驚佢點書, 連寫字都咁, 你話默書點會合格

Hi all,

佢地放完兩日大假,我地先知味道
正式第一日返3個鐘,已經夠倦,再加兩本功課簿,我一睇差d暈低.但又唔想留番今朝做,唯有又鬧又'tum'下勉強完成.

Cruxcat,

照咁睇, 我仔算好了, 起碼自己做左一本, 另外果本就唔記得.
佢寫得核突我都唔理佢了. 今日又放假喇... 尋日都幾樣功課...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-17 17:29 發表
Hi all,

佢地放完兩日大假,我地先知味道
正式第一日返3個鐘,已經夠倦,再加兩本功課簿,我一睇差d暈低.但又唔想留番今朝做,唯有又鬧又'tum'下勉強完成. ...

All,

同你地分享下肥妹的怪事, 真係令我好開心同驚訝.

怪事一 :

尋日我做完物理治療返屋企, 我一入門口, 肥妹比佢本楷簿我睇, 佢自己寫左一版 "人" 字, 重問我佢寫得靚唔靚, 話要交比老帥喎, 咁我梗係話好靚重即刻比左粒佢至愛的金莎朱古力佢, 雖然事實係唔靚, 當時我真係開心到暈 (後來我問愛女號係唔係佢叫肥妹寫嫁, 佢話應該係肥妹自發性寫嫁, 無叫佢咁做).

怪事二 :

尋晚肥妹玩玩下的時候撞親, 咁愛女號就好緊張咁走去問肥妹有無事,又鍚下佢隻手, 肥妹的答案真係嚇我一跳, 以前的佢一定已經喊左出離 (因我見佢隻手係撞瘀左的), 佢竟然同愛女號講, 唔洗鍚嫁啦, 小小事, 就算整到流血都唔洗怕, 無事嫁, 查番d 藥水就得嫁啦, 我當時真係想喊出離, 我無諗過肥妹會咁講, 跟住我問佢邊個教佢嫁, 佢話係 sylvia (即係佢情緒班的老師), 我真係好充心咁想多謝佢情緒班的老師, 當然, 肥妹重有好多小問題未解決到, 不過見佢有改進我真係好開心.

原帖由 stliu 於 09-9-18 09:35 發表
Cruxcat,

照咁睇, 我仔算好了, 起碼自己做左一本, 另外果本就唔記得.
佢寫得核突我都唔理佢了. 今日又放假喇... 尋日都幾樣功課...
‹ 上一主題|下一主題