用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: GIPW
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

會唔會遲 d 補返呀?一班同學相處左三年,唔通連講聲再見、影張相既機會都冇?亞女已經同我講話好想派紀念冊俾同學填,我心裡都擔心緊會唔會因為我太遲幫佢買﹝其實佢之前已經叫左我成個月有多﹞,而導致得物無所用?

Cankan

十月媽咪:

你星期日有冇返學校呀?

cankan

GIPW,

Did you go to KCS last Sunday?  Do you have any information that you would like to share with us?  

If we want our children to focus in learning, I think KCS is the right place.  

I have compared the timetable and book lists between NP Govt Primiary School & KCS, I think KCS has more in-depth learning in Chinese / English / Mathematics.  We must do the revision with our children every night and must not be lazy if they study in KCS!

Cankan

暑假會唔會提早放?都唔知應唔應該安排暑期活動俾個女!

Cankan

Sorb,

I have talked with some parents who lived in the area other than North Point, such as TKO, Stanley, etc..  They told me that they have to leave home between 0625 to 0635 for their children studied in KCS.  Actually I don't understand why the student have to attend the school at 0800.  They have to leave home before 0730 even they live in the same area of the school.

Can

今年有豬流感...如果出年又有牛流感...跟住又有鴨流感..跟住又有唔知咩流感....嘩!.....到時點算...

我響網上睇完話取消, 已經即刻打返學校問, 我問接電話嗰個"老師", 究竟係取消定 延期? 我好肯定佢係斬釘截鐵咁答我: 取消!

原帖由 CanKan 於 09-6-15 19:02 發表
會唔會遲 d 補返呀?一班同學相處左三年,唔通連講聲再見、影張相既機會都冇?亞女已經同我講話好想派紀念冊俾同學填,我心裡都擔心緊會唔會因為我太遲幫佢買﹝其實佢之前已經叫左我成個月有多﹞,而導致得物無所用?

Cankan ...

原帖由 CanKan 於 09-6-15 19:10 發表

Cankan

hihi

我已經hold住所有原本想安排暑假課外活動啦.....游水原本由5月開始...就係因為豬流感...所以到依家都未有安排...阿悠昨日已經同我講佢好悶啦...因為有野都係屋企做....我自己就比多左珠心算功課佢lor....依家叫左佢補習姐姐呢兩星期加多一日...同埋由原本1小時...變左個半鐘....等佢多個人陪下佢炸....

我無呀, 你呢?! 我佬話既然都決定唔讀, 就無謂諗咁多, 亦無謂再做任何比較, 徒添煩惱喎! 所以星期日嗰朝我地約左姑媽佢地飲早茶呢!

原帖由 CanKan 於 09-6-15 19:03 發表
十月媽咪:

你星期日有冇返學校呀?

cankan

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 19:52 發表
我響網上睇完話取消, 已經即刻打返學校問, 我問接電話嗰個"老師", 究竟係取消定 延期? 我好肯定佢係斬釘截鐵咁答我: 取消!

甘即是好大可能提做放暑假la....因會越黎越多新增個案....頭痕..

阿女D暑假班已經提早左響今日開始喇, 不過公文就慘D, 兩星期無堂上又無得補, 希望唔駛再停課啦!

原帖由 CanKan 於 09-6-15 19:10 發表

Cankan

所以計落條數, 讀津校都未嘗無好處, 起碼唔怕失驚無神無學返而蝕學費...一停課就半個月, 真係...唔得佢C!

原帖由 joeytcy 於 09-6-15 19:39 發表
今年有豬流感...如果出年又有牛流感...跟住又有鴨流感..跟住又有唔知咩流感....嘩!.....到時點算...

K3就補習? 請問....悠悠係補D乜東東呀?

原帖由 joeytcy 於 09-6-15 19:52 發表

hihi

我已經hold住所有原本想安排暑假課外活動啦.....游水原本由5月開始...就係因為豬流感...所以到依家都未有安排...阿悠昨日已經同我講佢好悶啦...因為有野都係屋企做....我自己就比多左珠心算功課佢lor....依 ...

睇怕預左先都得咯! 頭先新聞至講, 好大機會會提早放暑假, 即係話, 好大機會幼稚園&小學會繼續停課, 以免病菌傳播起上唻, 加重醫療負擔呀! 唉....

原帖由 joeytcy 於 09-6-15 19:54 發表

甘即是好大可能提做放暑假la....因會越黎越多新增個案....頭痕..

原帖由 Chens 於 09-6-15 12:00 發表
Sorb,

I've heard that there will be no more AM class very soon...do anyone can tell me if only full time class can be only chosen in the future several years?

Thks!

confirmed that this year will be the last year that have AM class only ie next year full time class only.  This is the message from the teacher on the parent day.

話時話, 你地班既老師, 有無打電話畀你地, 叫你地聽日返學校 (0900-1300)拎呢兩個星期既功課呀?!

咁係咪即係EVEN今年揀左讀半日班 (小一), 升到小二嗰陣, 都要轉番全日班呀?!

原帖由 GIPW 於 09-6-15 20:07 發表

confirmed that this year will be the last year that have AM class only ie next year full time class only.  This is the message from the teacher on the parent day.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:00 發表
K3就補習? 請問....悠悠係補D乜東東呀?

hehehe...其實阿悠之前係去出面上d外籍老師英文堂...跟住我想阿悠針對d拼音...點知個到..同埋第二到都full晒....甘我咪搵私補...另外再搵左個中五生同阿悠補普通話....呢個姐姐把聲好好聽架...而且羅過幾多奘....
好啦....講番轉頭先...個英文老師係同阿悠全英語上..當然阿悠唔明要用中文啦....佢有補習經驗...總同緊某某中學每個星期六番學校拔尖補底tim..讀緊大學教育英語系...不過前後補左兩堂我就out左佢...因佢成日放飛機...補左兩堂..放左兩堂飛機...所以我唔鬼比佢補lu....跟住問埋中五生...原來中五生係聖馬x讀(band 1)...英文全級第3呀....甘我咪試堂lor...又ok...拼音都識....雖然阿悠係佢第一個學生..但係補起上黎有紋有路wor...而且我覺得佢好有熱誠.......

再續

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 20:07 發表
話時話, 你地班既老師, 有無打電話畀你地, 叫你地聽日返學校 (0900-1300)拎呢兩個星期既功課呀?!

overover...我就無wor

下? 無? 咁...唔係淨係得我地嗰班咁...咩咩..., 要山長水遠返學校拎功課下嘛?!

原帖由 joeytcy 於 09-6-15 20:20 發表

overover...我就無wor
‹ 上一主題|下一主題