用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

呻一呻

民生吾收亞妹啊 ! 昨日收到信只係 waiting list, 真係吾知佢地既收生標準係咩, 果日interview 佢都 ok 架喎, 不過聽人地講話民生會優先收大仔, 仲諗住比佢地兩個讀埋一齊, 而家吾諗喇, 我連 waiting list 都放棄喇.
原來真係哥哥0係度讀都無優先考慮架.

原帖由 A.Pekkle 於 08-11-28 15:57 發表
民生吾收亞妹啊 ! 昨日收到信只係 waiting list, 真係吾知佢地既收生標準係咩, 果日interview 佢都 ok 架喎, 不過聽人地講話民生會優先收大仔, 仲諗住比佢地兩個讀埋一齊, 而家吾諗喇, 我連 waiting list 都放棄喇.  ...

A. Pekkle

咁而家有乜打算呀?
第日要湊兩個返學放學咪好煩囉!

OULAU

好彩我都係比佢地坐校車, 吾駛自己湊.
而家諗住比妹妹讀培道囉 !

A. Pekkle

咁而家有乜打算呀?
[/quote]

我舊年都有聽聞過有一個哥哥係幼稚園讀緊K3, 弟弟K1面試都唔收 (連WAITING都無TIM), 真係奇怪.

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-1 09:58 發表
OULAU

A. Pekkle

咁而家有乜打算呀?
... [/quote]

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-1 09:58 發表
OULAU

A. Pekkle

咁而家有乜打算呀?
... [/quote]

A. Pekkle,

下星期四開始考試喇,你個小朋友準備好未呀?
我已經攞咗假同佢溫習,希望趕得切啦!

溫習

OULAU

我無特別同佢溫呀,都係叫佢自己溫, 係尋日星期日同佢溫過中默.
聽日就係英默, 我都係同佢講放學返嚟自己溫習, 媽媽放工返嚟就即刻要默書, 佢就話 : 好呀 !

A. Pekkle,

下星期四開始考試喇,你個小朋友準備好未呀?
我已經攞咗假同佢溫習,希望趕得切啦!
[/quote]

A. Pekkle,

你囝囝好乖喎!
我由上星期叫阿仔自己溫習, 跟住話食完飯會問書, 佢就會答: 我識架la, 唔洗緊張!  然後照做/玩番自己的嘢!   佢寧願睇圖書都唔願去溫書, 真係俾佢激c

不過我星期六一定會捉住佢溫"中英常"三課, 其它要靠佢自己了!

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-8 09:59 發表
OULAU

我無特別同佢溫呀,都係叫佢自己溫, 係尋日星期日同佢溫過中默.
聽日就係英默, 我都係同佢講放學返嚟自己溫習, 媽媽放工返嚟就即刻要默書, 佢就話 : 好呀 !

A. Pekkle,

下星期四開始考試喇,你 ...

Rabbitlolo

乖咩 ar ! 佢都吾係成日坐0係書台溫書果D人嚟架, 要迫架, 又係成日要玩囉, 上星期五放假佢都係淨係掛住玩, 星期日先溫書乍 !

A. Pekkle,

你囝囝好乖喎!
我由上星期叫阿仔自己溫習, 跟住話食完飯會問書, 佢就會答: 我識架la, 唔洗緊張!  然後照做/玩番自己的嘢!   佢寧願睇圖書都唔願去溫書, 真係俾佢激c

不過我星期六一定會捉住佢 ... [/quote]

唉!!! 我個囡又係要迫的, 叫佢自己温, 佢又係話, 唔洗啦! 識哂啦! 同佢一齊温, 佢都係話: 唔洗啦! 識哂啦! 昨日放學後都係要求我比時間她玩!

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-8 11:22 發表
Rabbitlolo

乖咩 ar ! 佢都吾係成日坐0係書台溫書果D人嚟架, 要迫架, 又係成日要玩囉, 上星期五放假佢都係淨係掛住玩, 星期日先溫書乍 !

A. Pekkle,

你囝囝好乖喎!
我由上星期叫阿仔自己溫習, 跟住話食完飯會問 ...
:-)

原帖由 karen_karen 於 08-12-9 08:28 發表
唉!!! 我個囡又係要迫的, 叫佢自己温, 佢又係話, 唔洗啦! 識哂啦! 同佢一齊温, 佢都係話: 唔洗啦! 識哂啦! 昨日放學後都係要求我比時間她玩!

Karen_Karen

喺咪個個小朋友都喺咁呢?
我個囡都喺要迫至肯溫習,如果唔喺都唔使攞假啦!
真喺冇哂乎!

OULAU,
我覺得100個裡有99個都係咁!! 所以我們都不用太激氣, 阿Q d想係正常, 始終得6歲, 回想自己6歲時, 都仲係只識玩, 冇野識啦! 若識我個囡的人個個都話我個囡乖, 實掂, 但又咪一樣要迫+唔專心, 同佢温書時手就玩枝筆, 玩完筆就玩紙, 個patpat就好似有針拮咁, 坐唔夠五分鐘, 就企係度, 企企下又爬上張椅, 個心同個腦......當然上了太空啦! 同佢講10句都唔知吸唔吸收到兩句!
所以做mama EQ真的要高, 唔係唔知點落下, 現在小一第一次EXAM, 我們才剛起步, 各位努力!!!!!!

原帖由 OULAU 於 08-12-9 17:13 發表

Karen_Karen

喺咪個個小朋友都喺咁呢?
我個囡都喺要迫至肯溫習,如果唔喺都唔使攞假啦!
真喺冇哂乎!

Listening 成績

想問吓各位媽媽你地小朋友 listening 考得好吾好? 我個仔攞50分, 佢話 50 分係滿分喎, 吾知佢有無講大話.

A. Pekkle,

應該係, 因為手冊是寫住  50/50 的!  前者是老師用紅筆寫出學生的分數, 後者是學生寫!

不過仔仔話老師無派卷俾佢哋睇, 所以唔知錯幾多題!  個傻仔仲以為自己好低分

阿仔話佢個組個個都一樣取得50分喎!

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-10 12:54 發表
想問吓各位媽媽你地小朋友 listening 考得好吾好? 我個仔攞50分, 佢話 50 分係滿分喎, 吾知佢有無講大話.

慘了!  我個仔病咗, 今日無返學, 睇完醫生食完藥便
唔知佢明天可否清醒地完成份卷
我唔想佢補考呀

karen,

我個仔連擦膠碎都玩呀, 溫溫下書又會突然開concert, 先至再溫, 真係又激氣又好笑!

想當年我做完功課仲要教埋我細佬做功課同溫習, 之後又要幫媽媽串珠仔架, 邊有依家d細路咁幸福

原帖由 karen_karen 於 08-12-10 08:30 發表
OULAU,
我覺得100個裡有99個都係咁!! 所以我們都不用太激氣, 阿Q d想係正常, 始終得6歲, 回想自己6歲時, 都仲係只識玩, 冇野識啦! 若識我個囡的人個個都話我個囡乖, 實掂, 但又咪一樣要迫+唔專心, 同佢温書時手就玩 ...

考試

各位媽咪,

請問明天考試是否只帶顏色筆,鉛筆,rubber,間尺, 家課手冊呀? 重有沒有其他呀? THANKS!
你地係邊班家? 甘快知道listening既分數.

係呀, 佢都話好多人都50分, 我以為佢講大話掩飾佢吾合格囉, 佢手冊上淨係寫住50.

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-10 15:10 發表
A. Pekkle,

應該係, 因為手冊是寫住  50/50 的!  前者是老師用紅筆寫出學生的分數, 後者是學生寫!

不過仔仔話老師無派卷俾佢哋睇, 所以唔知錯幾多題!  個傻仔仲以為自己好低分

阿仔話佢個組個個都一樣 ...

你地就好, 咁快知道分數, 仲係滿分, 真係好消息!!我班仲未有呀~~

原帖由 A.Pekkle 於 08-12-10 17:28 發表
係呀, 佢都話好多人都50分, 我以為佢講大話掩飾佢吾合格囉, 佢手冊上淨係寫住50.

Rabbitlolo,
真係慘啦, 若可以, 返學前停一次藥呀! 若果好唔掂, 我寧願補考, 好過影嚮成績! 唔緊要, 明天阿囡比賽, 佢都係要friday補考!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-12-10 15:19 發表
慘了!  我個仔病咗, 今日無返學, 睇完醫生食完藥便
唔知佢明天可否清醒地完成份卷
我唔想佢補考呀

chingb82,
e班, 阿囡話最好帶埋當日考的科目的有關的書, 若有空可温習!

原帖由 chingb82 於 08-12-10 15:58 發表
各位媽咪,

請問明天考試是否只帶顏色筆,鉛筆,rubber,間尺, 家課手冊呀? 重有沒有其他呀? THANKS!
你地係邊班家? 甘快知道listening既分數.
‹ 上一主題|下一主題