用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最難 interview. . .
樓主: C-Line1127
go

最難 interview. . .   [複製鏈接]

回覆:最難 interview. . .

我無刻意教阿女學術上嘅嘢,佢快兩歲半,因學校教了A-G 佢先識啲。數數因成日用,佢可以數到100,但認數字仲未開始。

但雙重、三重指令、開膠盒、XX有咩用、搭咩車去邊呢啲因日常經常會用接觸到,所以無乜問題。對陌生人唱歌、傾偈又係因平日經常做,所以對我女無難度。

我諗難唔難好視乎平日家長點教。
有啲鐘意教育學術多啲、有啲會教日常事情多啲,偏向也不同。

所以,民生對我小朋友來講係好難 反而其他嗰啲考法相對容易啲。

引用:Quote:原帖由+xoshan1025+於+13-11-09+發表

原帖由 藍藍媽 於 13-11-10 發表
呢間咪st cat loh, 要張黃色旗仔放入藍色筒仔;要用積木砌棵樹再放兩粒積木上去... 要有數目概念!我自己覺 ...
真係顛左!對小朋友真係勁難

引用:我無刻意教阿女學術上嘅嘢,佢快兩歲半,因

原帖由 daisylhn 於 13-11-10 發表
我無刻意教阿女學術上嘅嘢,佢快兩歲半,因學校教了A-G 佢先識啲。數數因成日用,佢可以數到100,但認數字 ...
數到100,好勁噃

引用:我無刻意教阿女學術上嘅嘢,佢快兩歲半,因

原帖由 daisylhn 於 13-11-10 發表
我無刻意教阿女學術上嘅嘢,佢快兩歲半,因學校教了A-G 佢先識啲。數數因成日用,佢可以數到100,但認數字 ...
Agree !我個女情況都係咁樣,因為我冇特別教,學校PN英文字母只教到A-E,數數字1-10順序,隨機問應該唔識!所以覺得考學術好難!
但平日有關日常生活D野,因為佢好奇八卦,成日問,成日講!呢D係乜野?嗰D係乜野?點樣用的?我反而覺得考呢D比較容易!
所以真係好睇乜野學校想要乜野學生!佢咁考法,就好確定佢唔係我杯茶!大家理念唔同,唯有

回覆:最難 interview. . .

我前兩日又係見LH, 癩架,問個鐘做來做乜,我個仔答做來睇,再追問睇咩,再追追問個鐘通常擺邊度,都算喇,當我仔唔識咩叫擺係牆上面,再問下一題,門,門用來做咩,我坐係隔離都諗左好耐,門用來做咩,佢會expect答門用來開嗎?係咪傻架,我真係寧願佢考下學術好過問埋無里頭野!

回覆:C-Line1127 的帖子

我都覺得唔算最難了。如果屋企有相關教材的話,小朋友的求知慾會 drive 佢地學晒呢 d 而無須催谷 (當然興趣也有關)。我個女講野唔算叻,歲半先開始講到清晰少少的單字,但 18 個月後順序背晒 a-z, 20-22 個月之間識英文,廣東話,國語,法文 1-10. 差唔多兩歲時問佢 a for 乜,b for 乜,佢識答 apple, butterfly 等超過 20 個英文字母所代表的單字。不過我個女本身係超鐘意睇書,1 歲前已日日叫我讀書佢聽,高峰期一日要講 20-30 次故事。中文冇英文咁易學,而家佢對住圖書或字咭,會自己讀左個英文然後要求我講埋國語讀音佢聽 。(係,佢已經認得數百個中英文單字。)

我有同佢上過英普 playgroup, 幾堂法文 playgroup, 在家 2 文 3 語 (因工作關係,我國語還可以,我有同個女英普 story time).  所以佢 in 民生對住國語老師,自己答得晒 d 英文字母,仲以普通話答數目字。係顏色用國語答唔到,呢個時候老師就同我講小朋友英文作答都得喎,咁我即刻問佢 what color? 佢就答啱晒。

但雖然係咁,我都覺得唔會收啦,因咁多人 in, 總有人識答晒。同埋即使佢係問學術性問題,都唔代表佢收生準則一定係偏重學術多 d, 如果唔係都唔會有人話識晒都冇 offer 啦。如果要計埋有互動,禮貌,態度等,我個女冇機啦,老師同我講緊野時佢起左兩次身自己行出班房話要走,我提佢先好細聲講謝謝,又唔推凳一支箭衝出課室!

我覺得問 open end questions, 即搭的士,搭船去邊等等,就真係堅難!都係平常心面對結果啦!

引用:我前兩日又係見LH,+癩架,問個鐘做來做乜,

原帖由 misshoiyi 於 13-11-10 發表
我前兩日又係見LH, 癩架,問個鐘做來做乜,我個仔答做來睇,再追問睇咩,再追追問個鐘通常擺邊度,都算喇, ...
忍唔住笑左 唔知我個女會唔會答“夾手指“, 因為我成日叫佢唔好放手指响門鏠

引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+13-11-10+發表我

原帖由 princesssnowy 於 13-11-10 發表
數到100,好勁噃
因為佢比我罰企要自已數數嘛

Aprilbaby 發表於 13-11-10 07:06
我覺得LH深呀!問日常用品,老師竟拎張風扇既card(大頭果隻喎), 問我个仔系咩。試問幾多人屋企有用大頭風扇 ...
我都係, 攞張舊電話咭問係乜, 叫亞囡攞黎打電話.我話屋企個電話唔係咁, 你俾張Iphone圖佢就識..不過都係一種經驗啫.

In KM, 未開始時老師問亞仔一d open end 問題當熱身 ( 因為佢個樣似啱啱瞓醒 ). 我坐在隔離由個仔發揮, 因為預咗來玩, 放手俾佢自己發揮...

XX = 亞仔

老師 :  你叫咩名呀?

XX : XX.

老師 : 今日邊個同你來?

XX : 媽咪

老師 :咁媽咪同平時有無同你行街街?

XX : 無       我 :
老師:吓, 無呀, 咁媽咪平時同邊個行街街?

XX : 自己   我 :

老師: 吓, 咁媽咪錫唔 錫 XX ?

XX : 唔錫 !  我 :

老師: 吓, 唔媽媽唔錫 XX ,咁佢平時錫邊個?  ( 我係度諗 : 衰仔玩嘢......)

XX : (諗咗一陣 )......唔 ....錫爸爸!!!!! .. (之後 笑..... )

老師 : (忍唔住笑咗)  .....啊......咁媽媽都錫XX 嘅, 如果唔係都唔會帶你來玩啦........

我 心諗 : 衰仔搞爛gag........ ( 全程唔笑, 講到錫爸爸先笑:;pppp:)

其實open end question 反而可以俾小朋友發揮, 係難gei , 但係小朋友d 答案真係估你唔到...........

ekhc    發表於 13-11-11 02:28

引用:In+KM,+未開始時老師問亞仔一d+open+end+問

原帖由 vivi2001vivi 於 13-11-10 發表
In KM, 未開始時老師問亞仔一d open end 問題當熱身 ( 因為佢個樣似啱啱瞓醒 ). 我坐在隔離由個仔發揮, 因 ...
笑左!!!!
我in KM問隻杯用黎做咩,亞女答:飲咖啡
佢地d答案係好出乎意料

好有問題 發表於 13-11-10 16:09
笑左!!!!
我in KM問隻杯用黎做咩,亞女答:飲咖啡
佢地d答案係好出乎意料
我囝嘅答案無咁出乎意料,佢話飲水

其實答哂A-Z , 1-10  大有B 在, 反而係一個機會睇下自己小朋友gei 水平去到邊, 對住陌生人會變成另一個點樣ge 人, 我反而enjoy 過程多過結果, 係過程中你會睇到個小朋友真係成長咗, 大個咗咁就夠了.........你日日對住佢 會覺得佢係BB, 但係出到大場面, 你就會知自己個仔有幾'神'........

經過o個日先知呀仔可以黃子華上身, 搞爛gag ,

Crystalspman 發表於 13-11-10 07:57
我都覺!我阿女嗰題係一張摺埋嘅被,四四方方摺埋一舊,鬼知係咩!而且我地從來都唔會到咁四正阿女 ...
阿仔LH面試, 都係問張被,佢答係「蛋卷」...爸爸同佢去,佢都話唔知個張係被...不過老師都有引導佢答。

引用:In+KM,+未開始時老師問亞仔一d+open+end+問

原帖由 vivi2001vivi 於 13-11-10 發表
In KM, 未開始時老師問亞仔一d open end 問題當熱身 ( 因為佢個樣似啱啱瞓醒 ). 我坐在隔離由個仔發揮, 因 ...
Hahaaa…睇完你d对話,我覺得会收你仔仔,因為佢好cute 同有自信!!

引用:Quote:Crystalspman+發表於+13-11-10+07:57

原帖由 novelle 於 13-11-10 發表
阿仔LH面試, 都係問張被,佢答係「蛋卷」...爸爸同佢去,佢都話唔知個張係被...不過老師都有引導佢答。

...
我覺得你仔仔会因為答卷蛋而impress到老師!等你好消息

引用:Quote:好有問題+發表於+13-11-10+16:09+笑

原帖由 Chirley 於 13-11-10 發表
我囝嘅答案無咁出乎意料,佢話飲水
我小朋友話用嚟嗽口

Chirley  都岩呀  發表於 13-11-10 20:27

老師問我小朋友:爸爸媽媽常常帶你去邊度玩?我小朋友回答:參觀學校!(我想公園?圖書館?波波池?)連老師都笑

引用:Quote:原帖由+novelle+於+13-11-10+發表阿

原帖由 confidence 於 13-11-10 發表
我覺得你仔仔会因為答卷蛋而impress到老師!等你好消息

引用:Quote:原帖由+Chirley+於+13-11-10+發表我

原帖由 xoshan1025 於 13-11-10 發表
我小朋友話用嚟嗽口
漱口呢個答案真系好新,如果我係老師會like!! 亦証明小朋友有自信,有思考!
其實我覺得有d學校未必一定按答案計分為重,答唔到張被定電話都係差少少分,反而係对答过程中看小朋友反應(晤一定要make sense),果d位先比重分,老師最like 随和家長同創造力高的小朋友!

‹ 上一主題|下一主題