用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考咗咁多間一間都冇.....
樓主: rabbycherr
go

考咗咁多間一間都冇.....   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-25+

原帖由 ihv2kids 於 12-10-25 發表
我可以好肯定話比你知。如果已有其中一間心儀在手,打後的面試/offer我必定放。甚至interview都唔會再去:ha ...
其實我都會咁做。如果我地終極心儀既一收,我地就放而家比左留位費既學校。不過我想highlight 出我唔同意有D家長覺得人地欠左佢地同對佢地唔公平bla bla bla. Among呢D人中有D人都係只睇自己想乜要乜而唔睇他人,只覺冇offer because人地unfair to佢地。呢D問真心佢地點面對我所講既 bullet 4.

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-25+11:4

原帖由 amypekkle 於 12-10-25 發表
我不能同意上文引述的意見. 我覺得同時hold幾個offer跟有offer而繼續去報/考是不同的.

手上已有offer, 再 ...
你話hold 到8,9月?對我地來講應該今年尾已知同放返非終極心儀既學校(希望可以真的咁做!)。就算宣道(我地冇報)都係出年1Q。hold 到出年9月應係少數同有特別原因吧!譬如佢地都重扣緊門?因為自私玩嘢既應係極小數目。但因為咁而罰大部分(再強調)正當earn multiple offers 回來既小孩子喺另一個角度看係咪又係自私左呢?

真係好多謝咁多位家長支持同鼓勵 , 係我心目中亞女永遠係最好嘅
我會繼續為佢努力

引用:Quote:原帖由+ihv2kids+於+12-10-25+發表我

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-25 發表
其實我都會咁做。如果我地終極心儀既一收,我地就放而家比左留位費既學校。不過我想highlight 出我唔同意有 ...
我隔離個post個樓主喎!我唔係覺得人地欠左我,只係慨嘆政府政策啫。等餘政府世襲制,有人支持,也有人反對。支持的係生兩以上。反對的係生一個or 第一個。 so……  就好似我地搵工一樣,會apply好多公司,因為大家都清楚,同時間有好多競爭對手。好正常亦應該咁做,有A公司請左,sign contract 返工,個突然收電話B公司請你,又去sign contact 上班。向A公司call sick,但返B公司,睇下邊間公司好,同事好,有挑戰,有前途……BUT門口出面有好幾個人好急等緊份工開飯,你點睇呢?

momochiu  同意, 有時唔係等人放位就可以, 有時要考慮合適唔合適。但不要灰心, 真的很心儀, 可再去努力爭取一下。:loveliness:  發表於 12-10-26 11:04
dollyyuki  自己技不如人, 冇計  發表於 12-10-25 13:59

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-25+11:4

原帖由 amypekkle 於 12-10-25 發表
我不能同意上文引述的意見. 我覺得同時hold幾個offer跟有offer而繼續去報/考是不同的.

手上已有offer, 再 ...
我同意你的說法,我們的子女已過了小一。沒有利益關係,說法比較客觀。現在這個制度,實在有改變必要,而且沒有效率。

回覆:bakusensei 的帖子

我其實都贊成用註冊證,每人最多可以 hold 一間來等其他更心儀的,若註冊A後想改投B,就必須到A拿回註冊証,咁樣並不存在剝奪小朋友的選擇權,只是使資源更有效被運用。。。坦白講,一些二、三線學校都好煩,成日被人當做「牛」咁用完即棄,做「馬」既緊無所謂啦。

自我申報,我已有一offer,並非酸葡萄。只是以事論事,有太多家長抱著「人不為己」的心態。

onepiece 發表於 12-10-25 00:47
如果有200個家長,12間私校,每間私校有20個位,共240個位,本來是240>200,位多個人。
最初可能只是每人 ...

雖然我間間REJECT, 放不放位對我的影響不大, 但希望大家有一點同理心, 等緊的家長心情會很徬徨呀~ 雖然又不是黑與白,對與錯的問題, 事實又真係小朋友自己實力考返來的, 不如有3間以上HOLD住的,就放剩2~3間再考慮吧...一人讓一步啦! 只是希望大家可以互相體諒一下吧

momochiu  同意同意!記得通知學校去放位!  發表於 12-10-26 11:07

貢獻勳章

回覆:WingBB-222 的帖子

其實我估好多家長hold住位,或多或少都因為比左錢留位,所以我好欣賞播道,會退錢比家長,去年我個女同學仔,因有更好offer,所以拿拿聲退錢!

回復 amypekkle 的帖子

如果每位得到幾個 offer 的家長學似你當年一樣,小孩們就有福了。

引用:Quote:原帖由+HelicopterDad+於+12-10-25+

原帖由 ihv2kids 於 12-10-25 發表
我隔離個post個樓主喎!我唔係覺得人地欠左我,只係慨嘆政府政策啫。等餘政府世襲制,有人支持,也有人反對 ...
唔好做咁多假設啦。我亦好容易作另一個scenario比你同corner你。事實係呢個世界永遠不是非黑即白,所有野都係in the middle 而唔會係at the far extremes.重要既係我地唔應該見人地企個位比我地好D就話人地對你唔好,個制度又點樣點樣唔公平。我已經唔記得另一條水講緊乜.  不過我就見到好多post既家長係咁惗。Never ending.如果樓主響另一條水都係咁惗,咁呢個comment 都apply to 你。你唔高興都冇法。不過我會入返去睇睇:;pppp:

對不起, 可能唔啱聽 ! 平心而論 , 孩子未有offer真是multifactorial , 有制度上的問題 , 父母的教導 , 孩子的性格和能力 , 學校的preference , 出生率高等 .... , 有很多因素都不是單方面或一時三刻可以改變 ,而對於那些已取得offer的孩子, 我亦相信是由於他們及其父母所付出努力的成果, 他們努力的過程也不能或不應斷定是不愉快的。況且香港好的學校有不少, 我們現在還是向前望, 多陪孩子, 檢討自己及孩子的優与劣, 繼續加油, 方為上策!  利益申報: 我暫時都是未有offer , rejection 信就有兩封 , 將會有點second in

引用:對不起,+可能唔啱聽+!+平心而論+,+孩子未有

原帖由 MCLIAN 於 12-10-25 發表
對不起, 可能唔啱聽 ! 平心而論 , 孩子未有offer真是multifactorial , 有制度上的問題 , 父母的教導 , 孩子 ...

醒目開學勳章

MCLIAN 發表於 12-10-25 18:36
對不起, 可能唔啱聽 ! 平心而論 , 孩子未有offer真是multifactorial , 有制度上的問題 , 父母的教導 , 孩子 ...

非常同意。

天無絕人之路,五歲人仔,大把機會!希望在明天。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+12-10-23+發表我也

原帖由 lui 於 12-10-23 發表
我也不明白,面試班也讀了半年。他人很定,可愛。如果係我,我也不知學校要乜人。

...
My niece got 2nd at DGJS finally! I am so happy for her!!

同意制度有問題,但好多父母付出不小。三年前我地知道要玩這個遊戲。我老婆話要做全職媽媽,當時都爭論/吵一下,家庭收入小一半。我地一般家庭(打公仔)一個人收入重要比錢兩邊屋企。當時心理及財政壓力都好大,重賣屋减磅,e家都係租人四百尺屋。(D樓升升升我都唔開心左一年)唉!
後來放開左,見到囡囡同媽媽關係好好行為有好大進步,都好感恩絕對唔可以用錢衡量!
到8月時遊戲正式開始,見到其他D小朋真好勁(可能谷得好勁)!
我地都in左十幾間4reject,2 Wait, 1 2nd in, 3 offer (二線學校),大家努力!
我地打去通知放棄,當然冇錢退,但地話只要到時(三四月)唔註冊就得名都唔問!

回覆:考咗咁多間一間都冇.....

即是到三四月先有call waiting?

‹ 上一主題|下一主題